Cel mai puternic laser din lume va fi gata de montare la Măgurele, în vara acestui an

Construcţia de la Măgurele a început în anul 2012 şi se va termina la sfârşitul lui 2018, iar întreg proiectul costă 356 milioane cu TVA FOTO: eli-np.ro
Asamblarea celui mai puternic laser din lume va începe în perioada iunie-iulie, la Măgurele, a declarat profesorul Nicolae Zamfir, directorul proiectului Extreme-Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP).

Prima componentă a laserului este gata și urmează să fie adusă în bucăţi, pentru a fi asamblată la Măgurele, în această vară, conform declarațiilor făcute, marți, de Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI-NP şi al Institutului Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”. În ceea ce priveşte implementarea proiectului ELI-NP, Nicolae Zamfir a explicat că lucrările au ajuns la jumătate.

„Sperăm să terminăm cu bine prin decembrie 2018, momentan suntem exact la mijloc din punct de vedere al timpului şi al implementării propriu-zise. Sunt patru componente majore ale implementării. În primul rând este clădirea, care este aproape gata. După spusele constructorilor, probabil că undeva spre sfârşitul lunii martie se va termina construcţia şi urmează etapa de testare a clădirii. Asta înseamnă că trebuie să răspundă la toţi parametrii pe care i-am cerut în caietul de sarcini, prin contract. Aici vorbesc de condiţii: temperatură, umiditate, stabilitatea la vibraţii şi toate condiţiile impuse care trebuie testate”, a explicat Zamfir, potrivit Mediafax.

În ceea ce priveşte mutarea efectivă a cercetătorilor în clădirea care va găzdui cel mai puternic laser din lume, transferul se va face cel mai probabil în iunie, a anticipat Zamfir.

„Sperăm ca în iunie să avem clădirea autorizată pentru funcţionare. În acel moment se vor aduce celelalte două componente care înseamnă laserii de mare putere şi sistemul de fascicul gamma. Deja s-a finalizat realizarea primului laser de 10 petawaţi din lume, a avut loc şi o ceremonie la Paris, iar componentele sunt încă acolo şi vor fi aduse începând din iunie şi de atunci va începe montarea lui”, a explicat Zamfir.

Deşi proiectul ELI-NP este cunoscut drept „Laserul de la Măgurele” sau „cel mai puternic laser din lume”, în realitate, el are în componenţă două lasere de 10 petawaţi, ceea ce înseamnă 10% din puterea Soarelui, la care se adaugă şi alte câteva lasere de mai mică intensitate. A treia componentă a proiectului este sistemul de fascicul gamma.

În ceea ce priveşte experimentele care vor fi realizate la Măgurele, directorul ELI-NP a explicat că: „în primul rând este vorba de experimente fundamentale, adică se vor studia legile care guvernează interacţia acestor fascicule de mare putere şi intensitate cu materia. În al doilea rând sunt cercetările aplicative, unde sunt o serie întreagă de propuneri. Rămâne să vedem în ce măsură acestea sunt sau nu fezabile. Vom încerca să atragem diverse firme specializate să valorificăm cât mai repede aceste rezultate”, a detaliat Zamfir, potrivit Mediafax.

Printre aplicaţiile pe care le prevăd cercetătorii de la Măgurele se numără tratarea cancerului fără efecte secundare, gestionarea materialelor nucleare sensibile şi sateliţi cu o viaţă mai lungă. Aceste rezultate vor fi posibile însă în următoarele două decenii.

„De asemenea, o altă aplicaţie ar fi testarea diverselor materiale la câmp înalt de radiaţii, care serveşte la construcţia navelor spaţiale. Sunt mai multe direcţii de cercetări aplicative, dar cercetarea medicală are prioritate zero în experimentele care vor urma”, a mai spus Zamfir.

Proiectul ELI-NP a început în data de 6 aprilie 2006, când reprezentanţii României, Ungariei şi ai Cehiei au semnat un memorandum prin care şi-au asumat responsabilitatea colaborării în cadrul acestui proiect, în care România este ţara-găzdă pentru laserul de mare putere. Construcţia de la Măgurele a început în anul 2012 şi se va termina la sfârşitul lui 2018, iar întreg proiectul costă 356 milioane cu TVA. Au fost întârzieri, după ce Apele Române au tergiversat un an, pentru a da un aviz de începere a lucrărilor pentru forajul geotermal.