Cea mai tânără miliardară a lumii încă face economii şi îşi cumpără maşini doar la mâna a doua. Cum şi-a dobândit Alexandra Andresen averea

Alexandra Andresen este pasionată de călărie şi a câştigat mai multe medalii la campionatele europene de tineret FOTO: Ase-Berit Jamne
Cel mai tânăr miliardar al lumii nu este nici un produs al Sillicon Valley, nici star la Hollywood. Este o tânără de 19 ani din Norvegia, pasionată de echitaţie, care are o avere de 1,2 miliarde de dolari, potrivit topului pe anul 2016 al revistei americane Forbes.
Share on Facebook0Share on Google+1Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Alexandra Andresen este dresor de călărie, a urmat cursurile unei şcoli din Marea Britanie şi stă în Germania, unde participă la concursuri profesioniste de echitaţie. Din 1.810 persoane aflate pe listă, Alexandra Andresen se clasează pe poziţia 1.476.

La 11 ani, a petrecut un an la şcoala Forres Sandle Manor din oraşul Fordingbridge, Marea Britanie, alături de sora ei, Katharina. Aceasta are acum 20 de ani şi este a doua cea mai tânără miliardară a planetei, după sora sa. Mai mult, al treilea tânăr miliardar al lumii este tot din Norvegia: Gustav Magnar Witzoe are 22 de ani.

A moştenit o parte dintr-un imperiu financiar

Cum şi-a făcut Alexandra Andresen averea? Simplu: nu a făcut-o ea. În cultura scandinavă, averile sunt transmise copiilor la vârste mult mai mici decât în alte state.

Alături de sora ei, Katharina Andresen, de 20 de ani, Alexandra şi-a făcut apariţia în topul miliardarilor după ce tatăl lor, magnatul Johan H. Andresen, le-a transferat pe numele lor 80% din acţiunile pe care le deţinea la conglomeratul de investiţii al familiei, Ferd Holding. În norvegiană „ferd“ înseamnă „călătorie“.

Avere făcută din tutun

Familia sa a făcut avere în special din tutun. Ferd Holding, conglomeratul pe care îl deţine, datează de la 1778, când familia Andresen a pus bazele unei fabrici de ţigări. În 1849, stră-străbunicul a cumpărat J. L. Tiedemanns Tobaksfabrik, cel mai mare producător de ţigări din Norvegia. Familia a vândut, însă, compania în 2005 pentru 500 de milioane de dolari din motive etice. Mai exact, compania îşi primea tutunul în principal din plantaţii aflate în Malawi şi Zimbabwe, unde copii de 10 ani erau folosiţi la muncă.

Citeşte şi N-au vrut să-l angajeze la KFC, a picat de două ori admiterea la facultate, iar acum este unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii. Povestea fondatorului Alibaba

Acum, Ferd Holding deţine un vast portofoliu imobiliar, deţine Elopak – companie producătoare de ambalaje pentru alimente şi băuturi, Swix – producător de echipamente pentru ski, dar mai deţine acţiuni şi în sistemul bancar, mici companii farma şi din energie.

Strămoşii săi au căutat permanent oportunităţi şi au investit bine banii avuţi la dispoziţie. Iar în anul 2007, tatăl celor două tinere miliardare, Johan .H Andresen, a transferat 80% din acţiunile sale la Ferd celor două fiice ale sale.

Economiseşte banii câştigaţi la concursuri

Cele două au fost trimise la o şcoală publică din Oslo, iar tatăl lor insistă în continuare ca acestea să îşi cumpere maşinile doar la mâna a doua. „De fapt, economisesc tot timpul, dintotdeauna am făcut asta“, spunea Alexandra anul trecut, într-un interviu din revista internă a Ferd.
„Economisesc atunci când primesc săptămânal bani de buzunar de la părinţi, economisesc atunci când câştig premii la competiţii şi dacă primesc bani drept cadou de ziua mea. Înseamnă că pot să îmi cumpăr lucruri pe care le doresc cu adevărat, precum o poşetă sau o pereche de pantofi, fără a cere bani de la mama sau tata“, mai spune ea.

„Colegii mi-au verificat contul în pauză la şcoală“

Cele două surori au în mod deliberat un stil de viaţa care nu iese în evidenţă. „Sunt atât puncte pozitive, cât şi negative făcând parte din această familie“, mărturiseşte şi Katharina. „Există foarte multă presiune şi întrebări ciudate. Numele nostru este asociat cu banii, astfel că aceştia sunt mereu subiect de întrebări“, mai spune ea.

Citeşte şi Este miliardar, dar îşi cumpără numai haine second-hand. Fondatorul Ikea spune că zgârcenia i-a adus succesul

Katharina mai spune că, în timpul unei pauze la şcoală, colegii ei de clasă s-au uitat în contul său şi au văzut că avea doar 15.000 de coroane norvegiene, adică echivalentul a aproape 1.600 de euro. „Când au văzut asta, băieţii au fost şocaţi“, mai spune Katharina. „Este important pentru mine atunci când cunosc pe cineva ca aceştia să mă vadă pe mine ca om şi nu banii. Trebuie să văd cum este persoana înainte de a-i lăsa să se apropie de mine“, comentează tânăra miliardară.

Iubitul este luptător profesionist de arte marţiale

Alexandra are un iubit norvegian, Joachim Tollefsen, de 24 de ani, care este luptător profesionist de arte marţiale. Ea trăieşte acum în Germania, unde concurează la concursuri internaţionale de echitaţie. Ba chiar a câştigat o medalie de bronz la campionatele europene de tineret din anul 2013 şi argint în 2014.

Citeşte şi Ion Ţiriac este singurul român din topul „Forbes“, și ocupă locul 1.694 în rândul celor mai bogaţi oameni ai lumii

În schimb, Katharina trăieşte în Oslo, unde lucrează la compania familiei. „Aş putea să nu lucrez, să nu fac anumite lucruri, dar voi face parte din comunitate şi privesc cu încredere spre asta“, mai spune Katharina. „Nu este întotdeauna uşor să trăieşti conform aşteptărilor“, punctează ea.

„Oameni, nu roboţi“

Tatăl, Johan H. Andresen, spunea anul trecut într-un interviu din ziarul norvegian Aftenposten că el nu insistă ca vreuna dintre fiicele sale să fie implicate în conducerea Ferd. „Era aşteptat ca eu – şi aveam ambiţia – să fiu director executiv“, s-a confesat el. „Nu este cert că vor asta copiii mei. Le voi da oportunitatea ca oameni, nu ca roboţi pre-programaţi“, arată magnatul.

El a pasat controlul companiei fiicelor sale, ceea ce le-a făcut miliardare, dar insistă în continuare ca acestea să îşi cumpere maşini la mâna a doua. Fiica sa Katharina conduce un Audi second hand, cu care a înlocuit un Volkswagen Golf al bunicii. „Tata are o regulă că putem cumpăra o maşină drăguţă, dar trebuie să fie la mâna a doua“, potrivit Katharinei.

Share on Facebook0Share on Google+1Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone