Cea mai mare bancă din Kazahstan, salvată de stat printr-un program de 4,5 miliarde de dolari

Kazkommertsbank a împrumutat circa 1,2 miliarde dolari de la banca centrală începând cu 15 decembrie pentru a se susţine
Kazahstan a extins un împrumut de urgenţă pentru cea mai mare bancă din ţară, Kazkommertsbank JSC, acesta fiind un prim pas dintr-un program de salvare care ar putea ajunge la 4,5 miliarde dolari, potrivit unor surse citate de Bloomberg, potrivit News.ro.
Share on Facebook11Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Pachetul de salvare este una dintre alternativele discutate de reprezentanţii băncii centrale a Kazakhstanului cu cei ai Kazkommertsbank. Negocierile au loc în contextul în care băncile din această ţară au fost obligate, în ultimii ani, să restructureze datorii de 20 miliarde de dolari din cauza crizei financiare globale din 2009.

Kazahstan a fost lovită în ultimii ani de scăderea preţului petrolului, care a redus încasările la buget şi i-a făcut pe liderii kazahi să accepte cedarea unor active, spun analiştii. În 15 decembrie, grupul kazah de stat KazMunayGas, care controlează rafinăria Petromidia, a semnat la Bucureşti un acord cu compania chineză China Energy Company Limited (CEFC), prin care îi cedează 51% din acţiunile firmei care deţine rafinăria Petromidia.

Un alt motiv al problemelor economice din Kazahstan este recesiunea din Rusia, principalul partener al ţării.

Un împrumut din trei acordate de băncile din Asia Centrală, regiune din care face parte şi Kazahstanul, este neperformant sau a trebuit să fie renegociat, potrivit unui raport S&P publicat în octombrie. Kazkommertsbank a împrumutat circa 1,2 miliarde dolari de la banca centrală începând cu 15 decembrie pentru a se susţine, potrivit unor surse.

Unii analişti consultaţi de Bloomberg consideră că principalii creditori ai băncii vor înregistra pierderi, în ciuda ajutorului acordat de stat. Guvernatorul băncii centrale a Kazahstanului, Daniyar Akishev, a declarat recent că anul viitor ar putea avea loc mai multe fuziuni în sistemul bancar al ţării, în contextul scăderii profiturilor.

Share on Facebook11Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone