Ce trebuie să știi despre cumpărarea unei locuințe. Cum plătești TVA și impozit și ce schimbări aduce proiectul privind TVA zero

Elena Deacu 06-03-2017
Piața imobiliară suferă anul acesta mai multe schimbări din punct de vedere al taxării aplicate tranzacțiilor. În acest sens, vă prezentăm ce modificări au avut loc și ce noutăți se pregătesc pentru vânzarea de locuințe, dar și cum sunt afectați atât vânzătorii cât și cumpărătorii.

Anul acesta aduce schimbări pentru tranzacțiile pe piața imobiliară, însă unele dintre măsurile anunțate de noul Guvern răman deocamdată doar la stadiul de proiect. „Adevărul“ vă prezintă care sunt principalele taxe care trebuie plătite în cazul unei tranzacții imobiliare, cine le plătește, care este valoarea lor și ce schimbări au apărut sau urmează a fi aduse.

Guvernul a modificat la începutul acestui an Codul Fiscal, fiind eliminat impozitul pentru unele tranzacții imobiliare. Programul de guvernare promitea și cotă zero de TVA pentru locuințe, însă această măsură este numai la stadiul de proiect și într-o formă ușor atenuată, care se referă numai la livrarea de locuințe, adică la imobilele noi.

Cine plătește TVA

Obligația de a colecta TVA și de a vărsa taxa la buget revine vânzătorului, nu cumpărătorului.

În prezent, o persoană care efectuează o operațiune nu este obligată să plătească TVA dacă tranzacția nu depășește plafonul de scutire de 220.000 de lei.

De asemenea, se aplică o cotă redusă de 5% de TVA în cazul vânzării de locuinţe care îndeplinește următoarele condiții: locuința are o suprafaţă locativă utilă de până în 120 metri pătraţi, exclusiv anexele gospodăreşti, valoarea locuinței nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv TVA. Această cotă redusă se aplică numai pentru livrarea de locuințe ca parte a politicii sociale.

Prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege: livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni şi de pensionari; livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii şi centre de recuperare şi reabilitare pentru minori cu handicap; livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie; livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată unor persoane sau familii a căror situaţie economică nu le permite accesul la o locuinţă în proprietate sau închirierea unei locuinţe în condiţiile pieţei.

Pentru toate celelalte locuinţe, care nu se încadrează în aceste categorii, se utilizează cota standard de TVA de 19%.

Cine plătește impozit                                                                                     

Începând cu data de 1 februarie, vânzările de case şi terenuri sunt scutite de impozit dacă valoarea este de cel mult 450.000 de lei. Pentru restul tranzacţiilor cota este de 3%, potrivit unei OUG care modifică prevederile Codului Fiscal.

„La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileşte prin deducerea din valoarea tranzacţiei a sumei neimpozabile de 450.000 de lei“, se arată în textul actului normativ.

De asemenea, la notar va fi plătit, de către cumpărător, de regulă, un onorariu notarial în medie de 2% din valoarea declarată a tranzacției.

Proiect de reducere a TVA

Programul de guvernare al PSD promitea extinderea cotei 0% de TVA pentru vânzarea de locuinţe, începând cu 1 martie 2017. Această măsură nu a fost implementată până acum.

Cu toate acestea, liderul PSD Liviu Dragnea a depus un proiect de lege de modificare a Codului Fiscal prin care propune TVA zero, dar numai pentru livrarea de locuinţe, adică pentru locuințele noi.

O altă prevedere a proiectului presupune majorarea plafonului de scutire până la care pot fi efectuate operaţiuni fără obligaţia plăţii TVA de la 220.000 de lei, cât este în prezent, la 300.000 de lei. De asemenea, în proiect nu mai există condiția de suprafață, de 120 de metri pătrați.

Această modificare nu ar afecta însă decât tranzacțiile care sunt deja taxate cu o cotă redusă de TVA de 5%, un impact mai mare asupra pieței urmând să îl aibă doar majorarea plafonului de scutire.

De asemenea, proiectul nu poate fi aplicat până când Guvernul nu notifică Uniunea Europeană și până când nu primește un răspuns de la aceasta, pentru a beneficia de o derogare cu a treia cotă redusă de TVA. În sens contrar, România riscă o nouă procedură de infringement.

Reacția pieței

Potrivit doctorului Radu Zilişteanu, profesor de economie, faptul că guvernanții că au anunțat că vor să aplice cota de zero la sută a TVA a determinat o înghețare a tranzacțiilor pe segmentul nou al pieței imobiliare, pentru că toată lumea așteaptă TVA zero să plătească mai puțin.