Ce se va întâmpla cu China? Amintiți-vă de colapsul economiei ceaușiste din anii ’80

Partidul comunist chinez mai are resurse limitate pentru a menține creșterea celei de-a doua mari economii a lumii FOTO: AP
Actuala politică a Chinei este foarte asemănătoare celei promovate de Nicolae Ceașescu, a unei economii susținute de investiții masive și exporturi. Tranziția la o economie de piață bazată pe cerere și ofertă pare să rămână doar himeră, în ciuda teoriei "o țară-două regimuri".
Share on Facebook547Share on Google+3Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn2Share on Reddit0Email this to someone

Partea capitalistă a economiei este limitată la doar câteva zone de dezvoltare specială, în rest prevalând economia socialistă de eradicare a noii societăți. Idei care par desprinse din cuvântările lui Nicolae Ceaușescu la congresele PCR.

Economia Chinei este departe de a fi o clonă a celei americane, care se bazează pe un consum de 18.000 miliarde de dolari. China este de fapt o economie aproape identică cu cea a României de până în 1989, ridicată la scara unei populații de 1,3 miliarde de locuitori.

Boom-ul de partid

Turbo-capitalismul de care vorbea George Friedman la sfârșitul anilor ’90 este de fapt un comunism împănat cu elemente capitaliste restrânse în granițele unor zone de dezvoltare specială.

Liderii chinezi nu sunt mari specialiști în administrație și nici manageri performanți. În realitate, sunt activiști creați la școala partidului comunist, obișnuiți să controleze orice activitate din țară. Deosebirile față de cadrele din partidul frățesc din România sunt doar de nuanță, nu fundamentale.

Succesul unei dezvoltări uimitoare pe parcursul a doar 30 de ani este absolut remarcabil. Însă nu trebuie uitat că la baza acestui boom stă continua îndatorarea. Nu a statului, ce-i drept, ci a companiilor și a populației. Unii analiști aseamănă funcționarea mecanismelor economice cu o structură de tip Ponzi. Acestea sunt fonduri de investiții care fac profituri din noi depuneri, asemenea FNI sau Caritas. Iar schemele Ponzi n-au decât un singur final: falimentul.

Print

În ultimele două decenii, expansiunea economică a atins incredibila cotă de 56 de ori, China ajungând pe locul doi mondial. Pentru aceasta s-a sacrificat absolut tot, de unde și prefixul “turbo” asociat capitalismului chinezesc. Practic, nu s-a ținut cont de protecția mediului, de asigurări medicale, de poluare sau protecție socială.

Cu deprecierea abruptă a yuanului de 60% în 1994 s-a creat boomul exporturilor. Acest lucru a fost posibil pentru că datoria totală nu depășea 500 miliarde de dolari. Acum această datorie trece de 28.000 de miliarde de dolari. Din această cauză nu mai este posibilă creșterea competitivități prin deprecierea monedei naționale.

De exemplu, siderurgia chineză a crescut de 11 ori pe parcursul ultimilor 20 de ani, de la 125 milioane de tone – ceea ce oricum era peste SUA sau Japonia la mijlocul anilor ’90 – la 1,1 miliarde de tone de oțel lichid anul trecut. Este de altfel obiectivul pe care și-l propusese și Ceaușescu, o producție de un milion de tone pe cap de locuitor. Însă nici China nu are la ce să folosească atât de mult oțel, după cum nici nu poate exporta atât de mult încât să acopere întreaga capacitate de producție, chiar și cu prețuri de dumping.

Supradimensiontă și scăpată de sub control

De fapt, oțelăriile chinezești sunt deja în criză, cu o scădere a producției de 5% față de aceași perioadă a anului trecut, cu prețuri mai mici cu 26% față de luna ianuarie și 40% sub maximul de acum trei ani. Pe parcursul primului semestru, unitățile siderurgice au înregistrat pierderi de 3,5 miliarde de dolari, iar cererea scade în continuare.

În viitorul apropiat, China va fi forțată să închidă aproape jumătate din capacitățile de producție, 400 – 500 milioane de tone, odată cu trecerea boomului din construcții, iar restul lumii va institui bariere pentru exporturile chinezești. Este urmarea firească a investițiilor greșite făcute însă pe o scară fără precedent. Căderea industriei metalurgice va avea efecte grave, mai ales în zonele monoidustriale, șomaj ridicat și dereglări în lanțul de producție de fier și oțel.

De asemenea, lucrările de infrastructură sunt supradimensionate până la nivelul absurdului, de la imensele cuptoare de calcinare pentru producția cimentului, la producătorii de utilaje de construcții, la fabricile de agregate și vânzătorii de terenuri pentru investiții. Pare de necrezut, dar China a consumat în doar trei ani mai mult ciment decât SUA în tot secolul trecut! Între 2011 și 2013, în China s-au folosit 6,6 miliarde de tone de ciment, față de cele 4,5 miliarde de tone de ciment ale SUA din intervalul 1901-2000.

Pe scurt, instrumentele de control ale economiei chineze nu mai dau rezultate și n-o pot stabiliza. Dar de frica pierderii controlului și pentru a evita colapsul inevitabil, conducerea de la Beijing va recurge la politica de represiune pentru a preîntâmpina revoltele populare.

Însă acest lucru ar putea amplifica exodul de capitaluri din China, ceea ce ar pune presiune pe cursul de schimb al yuanului.

Share on Facebook547Share on Google+3Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn2Share on Reddit0Email this to someone
 • Frank Silard

  Dar de schema ponzi americana nu ziceti nimic? care e mult mai aproape de colaps, china are mult mai multe parghii de control decat vor occidentalii sa recunoasca, strugurii sint cam acri, dragi atlantisti, nu-i asa?

  • Cris

   Adevarul doare, nu-i asa ? Ce parghii sa mai aiba chinezoii, in afara sa-si faca sepuku, daca ar avea onoare, ca vecinii japonezi… Dupa schema ponzi au intrat la puscarie mai multi escroci americani, ceea ce n-am auzit la chinezoi, sa intre la puscarie vreun criminal comunist, dupa asasinatele din Piata Tien An Men din 1989…
   Dar deh, unii imbecili romani mai viseaza dupa covrigii-n coada, sa salveze pesedeaua de la colaps…

   Cate despre struguri dulci prin China, poate “reporterii” latrinelor voiculesciene, shleahta lu’ badea, gadea, maimutza urlatoare dana grecu sa stie ceva…

   Stati linistiti, chinezoii vostri se vor mai impusca cu rusii pe la granite inca 1000 de ani…

   Ia vorbiti voi despre CRIMELE din Tibet ; ori despre cum sunt haituiti studentii prin Hong – Kong !

   • Frank Silard

    Ce treaba are psd sau antena 1 cu subiectul asta? mai bine explica de ce toate marile puteri din europa s-au grabit sa adere la AIIB, si de ce toate tarile dezvoltate se bat sa aiba relatii economice cat mai stranse cu asa zisa china comunista? ai auzit pe vreun lider occidental sa o dea cu drepturile omului cand are in fata contracte de zeci de miliarde de $?

  • Darky

   tu uiti ceva. America are un consum foarte sanatos, pe cand populatia Chinei este inca extrem de saraca. Datoria Americii este mica si sustenabila, iar economia lor este intr-o crestere pe baze sanatoase.
   Autorul a uitat sa mentioneze formidabilele cheltuieli militare si spatiale ale Chinei, investitiile gigantice in Africa, fara posibilitate de amortizare probabil. China e ca un balon, se umfla, se umfla ….

   • Frank Silard

    Datoria americii e mica si sustenabila? tu pe ce lume traiesti prietene? chiar nu urmaresti deloc emisiuni pe teme economice? china e o tara emergenta, normal ca nu au pib-ul mare per capita inca, pana una alta cine la cine e dator, oare nu sua chinei?

    • Adrian S

     Pai in asta consta sustenabilitatea datoriei externe. SUA poate obtine finantare cu dobanda mult mai mica decat China, Rusia, Romania, Botswana, etc, etc si din cauza asta tentatia imprumutului a fost foarte mare, cu scopul sustinerii cresterii economice. Dar asta este in sine si o masura a increderii pe care o primesc astfel de tari de la investitori cu bani multi (care au ceva mai multa experienta pe aceasta tema decat mine sau matale). Si oamenii astia isi pun banii acolo unde dau din gura. Foarte multi bani pariati pe faptul ca SUA va ramane solvabila. Restul este teoria conspiratiei.

     • Frank Silard

      Sua va functiona atat timp cat $ este moneda de rezerva globala, dar cand china va impune RMB -ul ca valuta convertibila , vai de unchiul sam ce va fi!

     • Adrian S

      Este si asta o teorie, dar pana una alta, SUA si aliatii sai militari si economici, cu doar 1/5 din populatia planetei detin 2/3 din economia globala. In restul de 1/3 intra tari precum China, Rusia, Arabia Saudita, India, Brazilia, Africa de Sud (toata Africa si aproape toata Asia si America Latina)… tare mi-e mie ca o sa ii doara in pix ca pe soarecii de la siloz, mai degraba decat sa fie ca tine.

     • Frank Silard

      Pai tocmai aici e problema, hegemonia vestului ca putere absoluta, cum ar fi daca in romania ungurii care sint 5% ar forma guvernul si toate celelalte structuri de conducere?

     • Adrian S

      Hegemonia vestul este data de victoria economica absoluta si incontestabila. Dupa al doilea razboi mondial tarile europene erau intr-o stare jalnica la fel precum tarile din est. Si totusi doar una din tabere a reusit sa intoarca situatia si totul se datoreaza politicii economice si a institutiilor pe care le-a promovat vestul… si tot cei din vest sunt primii care recunosc riscurile acestei hegemonii. Riscul cel mai mare pentru vest este ca lipsa competitiei sa duca la o perioada de stagnare in propria lor dezvoltare si eminente la un eventual colaps cultural. Dar este responsabilitatea celorlalti sa ajunga din urma si sa conteste aceasta hegemonie. Pe de alta parte, eu ma bucur ca Romania este ireversibil inscrisa in cursa de occidentalizare culturala, asa cum au dorit parintii Romaniei unite, odihneasca-se in pace!

     • Frank Silard

      Te bucuri ca importam homosexuali si lesbiene+pedofili? oare la aceste valori s-au gandit stramosii nostri? uita-te la acest video , si dupa aceea sint curios daca mai ai aceeasi exuberanta in a imbratisa valorile occidentale, http://www.abc.net.au/7.30/content/2013/s3794616.htm

     • Adrian S

      Ai dat-o la intors ca la Ploiesti… stii ce spune asta? ca ai pierdut argumentul cand vine vorba de fapte!!
      de altfel, vestul o duce mai bine la toti factorii sociali care nu tin strict de economie, de la educatie si sanatate mai bune, la mortalitatea cea mai mica din cauze naturale prevenibile, la rata cea mai mica de criminalitate din lume, la cele mai mici rate de probleme sociale precum viol, molestarea copiilor, la tot ce conteaza intr-o societate, tarile occidentalizate o duc mai bine decat restul lumii (ca nu e doar vestul aici, vezi japonia, vezi coreea de sud, singapore, australia, noua zeelanda)… da! asta doresc si eu romanilor. faptele vorbesc de la sine.

     • Frank Silard

      Tu o intorci incercand sa eviti subiectul pedofiliei atot prezent in occident, rata mica a criminalitatii? ai auzit cumva de bronx sau harlem? te poftesc sa faci o vizita acolo si dupa aceea sa vorbesti, dar de rata obezitatii in vest? din cauza organismelor modificate genetic, care produc cancer pe scara larga,rate mici in violuri si molestarea copiilor, tu ai vazut ce au facut nenorocitii aia cu copilul adoptat din rusiia? sau esti si tu ceva pedofil care aproba asemenea fapte? spui occident spui sodoma si gomora!

     • Adrian S

      Ar fi si pacat sa te insult, mi-e mila de tine. Esti invitat sa pui dracu’ mana pe statistici credibile pe tema asta si cand arati ca esti capabil sa pui mana pe o carte si sa o intelegi, o sa meriti si un raspuns mai rasarit…

     • Frank Silard

      Tipic pentru cine nu are un raspuns, atacuri la persoana, te doare rau subiectul pedofiliei monser? am atins coarda sensibila cumva? ar trebui sa iti fie mila de copii nenorociti pe viata de gunoaiele de asa zis civilizatori occidentali, inteligentule!

     • Adrian S

      Observ ca tot nu esti capabil sa produci si probe care sa-ti sustina pretentiile… Vreau sa demonstrezi ca rata acestor incidente este mai mare in occident fata de alte tari din lume.

     • Frank Silard

      Ori esti total pe dinafara ori te faci ca nu stii, vad ca simpatizezi cu pedofilii, 1. in occident e plin peste tot de pedofili, iti mai amintesti cazul dutroux in belgia, care a scos la iveala implicarea pe scara larga a unor oficiali de rang inalt din politica si justitie in caz? si asta e doar un exemplu, dar siteurile de promovare a pedofiliei, oare unde isi au obirsia, in china si russia? nu, in dragul tau occident, 2. tarile in care rata prostitutiei infantile e mare, thailanda , brazilia, oare cine le-a transformat in asa ceva? cine sint cei care solicita asermenea lucruri? chinezii si rusii? nu cumva nemtii, olandezii, francezii, americanii, etc?

     • Adrian S

      Dar tot nu esti capabil sa vii cu cifre, cu dovezi. Cazurile de care auzi tu in presa dovedesc ca ei i-au masuri active impotriva acestui fenomen spre deosebire de tari precum Romania, China sau Rusia.

     • dado

      Poate ar fi mai bine sa guveneze ungurii UNGARIA este mult mai civilizata ca ROMANIA …decat tigani in fruntea tarii mai bine unguri…..

     • Darky

      sa fim seriosi, ai zis o mare gogomanie. Cine ar avea incredere sa-si plaseze banii in RMB? Tu crezi ca China poate obliga marele capital sa faca afeceri in RMB? Tu ti-ai tine banii intr-o moneda care fluctueaza din pix, dupa cum o doreste partidul? Si care acum cativa ani a pierdut peste noapte 40%?
      Cat despre fluctuarea libera a RMB, nu au o economie atat de solida ca sa nu-l scape din mana. RMB e doar o gogoasa si asa va ramane multa vreme

    • S.T.A.L.K.E.R

     “Dator”, pietene, e un termen pe care tu nu-l intelegi. Ce pricepi tu din datoria amercicii? Nimic. Datoria americii constra in niste hartii aruncate pe piata din care China a cumparat destul de multe. Pe intelesul tau, China a scos bani din visteriile ei si i-au tranferat in pachetele de bailout si investitii americane. Gata, s-au papat. Acei bani chinezii ii mai vad doar prin comert cu SUA, ce la randul ei comercializeaza cu alte state avansate mai mult produse cu implicare tehnologica mare. Datoriile Chinei pe de cealalta parte sunt de alta natura, ei trebuie sa produca si sa vanda materii prime si prefabricate in masa pt. a vedea platile achitate, facute in bunuri nu hartii cu garantie pe piata.

     • Adrian S

      Exact, cei mai mari 2 creditori ai SUA sunt China si Japonia, cu sume aproximativ apropiate (de tinut minte totusi ca Japonia are o populatie de aprox. 10 ori mai mica decat China si face investitii externe de un cuantum similar).

     • Frank Silard

      China a investit in bonduri de trezorerie sua, la care sua plateste dobanda, si care trebuie rascumparate la termen, care termen se tot prelungeste , dar nu la infinit, bulgarele datoriei sua devine tot mai mare pe zi ce trece, prietene, eu nu sint mare specialist in finante, spre deosebire de tine probabil, doar urmaresc ce spun adevaratii specialisti, de exemplu Mitchell Feierstein, o fi si ala ceva tampit care nu stie ce spune nu?

     • dado

      DA China si SUA sunt ca sarpele care isi mananca coada…de acest sarpe depinde intreaga lume….de aceea greseala de a trezii un urias din somn pe care a facut-o SUA va fi reparata prin mutarea economiei in tari mici cu populatie inca stiutoare de carte si cu forta de munca inca calificata si ieftina…aceste tari pot fi mici oaze economice de relativa stabilitate si care nu influenteaza prea mult econommia mondiala daca dau faliment…..

     • S.T.A.L.K.E.R

      Nu trebuie sa fii mare specialist, insa vezi cine controleaza dobanzile. Iti zic un pont, nu China.

    • Darky

     majoritatea datoriei Americii este interna. America nu depinde de altii, iar datoria detinuta de chinezi (in obligatiuni) poate fi rascumparata foarte lejer. Datoria americana chiar este sustenabila, pt ca se bazeaza pe o economie foarte puternica, nu pe munca in sistem lohn ca in China. CHina dezvolta prea putine lucruri de una singura, pt ca nu poate. ca si rusii depind foarte mult de spionaj si copiere. Creativitate aproape de zero.
     O dovada graitoare este ca USA este ok si cu crestere economica zero sau 1-2 procente, pe cand China e in criza sub 7% crestere.
     Citeste cu atentie articolul. Toate acele excese, cheltuieli enorme absolut aiurea se vor plati. Nu mai vorbesc de poluarea incredibila, de discrepantele si tensiunile sociale.
     Tu cand te uiti la China probabil privesti doar procentul care exprima cresterea economica si te minunezi. Deschide ochii larg 🙂

     • Frank Silard

      Economia sua este ok pt ca isi exporta toate problemele pe care alta tara trebuie sa le rezolve intern, tocmai pt ca este moneda globala de rezerva, dar cand nu va mai fi, va trebui sa se confrunte cu problemele pe care altii trebuie sa le rezolve intern, cum spunea un fost presedinte sua, dolarul e moneda noastra dar problema voastra, asa ca degeaba tot o dati cu iminenta prabusire a chinei, iminenta e prabusirea sistemului bretton woods, din pacate pt voi.

     • Darky

      pai si cand nu va mai fi? nu exista nici o alta moneda care sa concureze cu adevarat dolarul. poate euro in viitorul apropiat, dar in rest nu exista nici o alta alternativa.
      Bine zis, isi pot exporta problemele. Mai pot si sa tipareasca aproape fara masura, cat timp cererea externa de dolari este foarte mare. Oricum un pic de inflatie nu-i problema, dimpotriva 🙂

     • Frank Silard

      Putintica rabdare monser, ca vine tavalugul RMB peste unchiul sam cat de curand!

     • Darky

      nu are cum sa vina cat timp nu ai o economie foarte solida in spate. China nu are, e doar o tara de lohn, in care unii vin cu know-how-ul si ei dau forta de munca.
      Si nu uita ceva: increderea investitorilor se castiga foarte greu si se pierde foarte usor
      vom trai si vom vedea

     • dado

      Frank te rog urmeaza sfatul lui Darky: ” Deschide ochii mari si intelege fenomenele nu te mai lasa manipulat asa usor “

     • dado

      Darky imi vine sa te pup !!!!
      Asa domnule …asa gandesc si eu …..e total adevarat ce scrii…
      Felicitari pt imaginea de ansamblu pe care ai aratat-o si mai ales ca ai deschis ochii….MARI si ai inteles atat de bine adevarul economic si politic…..

  • dado

   sefu America a castigat razboiul ….a o tara tanara, dinamica si pragmatica…au si ei problemele lor dar la CAPITALISM sunt maestrii …..SUA are tiparnita de dolari in curte ….are armata cea mai mare si mai puternica si poate sa faca ce vrea unde vrea ….are si resurse in tara lor cu coare se pot hranii zeci de ani ….singura tara care ar fi putut fi la fel e Rusia dar aici conducerea e in pom si pomul in aer cu CAPITALISMUL…..comunistii chinezi au inteles miscarea dar ii depaseste amploarea valului economic si financiar in care a intrat China, una e sa conduci o tara izolata si total alta este sa conduci o tara in legatura directa cu intre mapamondul….partidul comunist chinez trebuie sa se reformeze sa accepte valorile capitalismului sa in inteleaga si asa China se poate salva …alfel va fi o tara mare folosita de altii la fel de mari dar mai experimentati….Rusia e deja o victima….

   • Frank Silard

    Comunistii chinezi au inteles foarte bine capitalismul, pe care il practica cu dezinvoltura, altfel cum s-ar explica incredibila dezvoltare a chinei in 30 de ani? pai in 3 ani au consumat ciment cat sua in 100, sa dau doar un exemplu, stai linistit ca china are destule parghii financiare cu care sa contracareze eventualele turbulente financiare, singurul lucru important care lipseste chinei , dar care va fi atins in curand, e intrarea yuanului in cosul de valute al fmi, obtinand astfel statutul pe care doar 4 valute il au in prezent, mai vorbim dupa aceea!

 • Naaga Viper

  Cainele moare de drum lung…

  • basill

   ……….Si prostul de grija altuia!!! In loc sa ne vedem jegul nostru,vedem niste fire de praf pe mobila vecinului…..

   • S.T.A.L.K.E.R

    Ce nu inteleg eminentele cenusii ca voi este ca Romania e puternic legata de importurile de produse low-cost made in China, ca urmare a veniturilor reduse. In articol s-au exemplificat doar cateva sectoare dar implicarea e peste toata economia Chinei, orice perturbare in aceste domenii la ei, ce au implicatii la noi, va crea probleme pt. romanul si asa sarac, ce nu-si permite made in Germany sau made in EU.

    • Frank Silard

     Dar oare ce produs ai vazut tu ca se produce in germany? care patron e nebun sa plateasca 10$ sau mai mult pe ora, cand chinezii lucreaza pe 2 sau 3?

     • dado

      Frank ai inteles in sfarsit ….Solutia sunt tarile mici si nepericuloase…..China trebuie tinuta in viata pt ca prabusirea ei abrupta destabilizeazaa pe toti ….tot dolaruil va ramene la putere….

     • Frank Silard

      Care sint tarile mici si sigure de care pomenesti? dolarul nu va putea rezista asaltului yuanului, gandeste un pic logic, daca china e cea mai mare putere comerciala, toti partenerii ei comerciali sint interesati direct ca schimburile sa fie in yuan si moneda lor, fara intermedierea dolarului, de ce? simplu, pentru ca e o situatie win-win, tu daca vrei sa cumperi un produs din china, e mult mai ieftin sa platesti din lei in yuani, nu dolari, e la mintea cocosului.

     • S.T.A.L.K.E.R

      Am vazut o clienta la MegaGalaxy ce ii punea pe baieti sa intoarca masinile de spalat, ca ea vrea doar made in Germany. Si surpriza, a gasit una. Daca stii, Germania are multe intreprinderi mici si medii, ceea ce produc ei este Made in Germany, trebuie doar sa descotorosesti piata de chinezarii si le gasesti. Legat de finalul comentariu, pai mizeria asie nu mai are loc si vine la noi, irelevant ca suntem sau nu in asia.

 • Alexandru Catalin

  Amintitiva de ingradirea economiilor comuniste din anii ’80, ’70, etc… politica de containment… de cresterea dobanzilor cand RSR a incetat sa mai contracteze imprumuturi. Spunem lucrurilor pe nume?

 • Yoto Dau

  LOL. Tot ii dati cu China asta! Detinatorii fabricilor de productie sunt tot vesticii iar produsele facute sunt trimise apoi in SUA, Canada, Europa, Australia ptr CONSUM. Muncitorul chinez primeste i mica parte dinceea ce el creeaza. China face fite? Vesticii isi pot retrage utilajele si pot INCHIDE piata de export americana, europeana etc. Stati cuminti, China e doar un sclav amarat si nicidecum vreo “putere economica”.

  • Frank Silard

   Inchide fabrici? si unde le muta? inapoi in vest sa platesaca 10 euro pe ora salarii?

   • Yoto Dau

    Exact . Asa se va intampla.

   • Darky

    unde le muta? sunt o groaza de tari care ar face moarte de om sa le primeasca. O lista scurta: Vietnam, Indonezia, Laos, India, Malayezia, Kambodgia,Filipine, etc. Toate in apropiere, toate disperate dupa investii, toate ieftine, unele mult ma ieftine decat China

    • Frank Silard

     Da, dar cei de acolo nu lucreaza si nu au pregatirea chinezilor, mai bine sa vina in romania, ca si noi avem salarii de tara bananiera!

     • Darky

      chinezii aveau pregatire cand au venit cu fabricile peste ei? Totul se invata si diferenta e ca acum nu mai e nevoie de oameni care sa faca manual diverse treburi, ci pot introduce direct roboti. Totul se invata

     • dado

      Bravo ai inteles…de ce crezi ca se incerca cu diperare “curatarea” pietii romanesti de resturile PSD ist comuniste ?
      Pentru ca vine valul investitiilor din China in Europa de est, formata din tari mici nepericuloase cu o piata enorma langa ele nefolosita Rusia….ce avantaje mai mari pot fi….dar pna a veni trebuie stabilizata tara…Putin a inteles miscarea si disperat isi arata coltii…e normal presiunea asta economica …este si pe Rusia…..oricum e mult prea mare pt ca cineva sau ceva sa ii tina piept prea mult timp….

 • Frank Silard

  Pentru cine vrea sa inteleaga cine de fapt va da faliment, sint convins ca integeti in engleza;https://www.youtube.com/watch?v=8IOHJNWfalU

  • Cris

   “Who the… is stein” asta ??!!??? Vreun guru ? Hai ma ne laaasi ? Vadim Tudor sau Ghita Funar sunt infinit mai interesanti, decat gargaragiu’ asta…
   Sau mai era unu’ marinescu , parlamentaru’ lu peshte, ce zicea ca gaurile negre produse la CERN vor inghiti Pamantul :)))

   • Frank Silard

    Daca tu esti un mare cunoscator in domeniu, asa dupa tine, cine merita luat in seama? basescu?boc?

   • Frank Silard

    https://en.wikipedia.org/wiki/Mitch_Feierstein, spre surprinderea ta e american, nu rus sau chinez.

   • Iftodie Zgabeartza

    mie mi se pare ca e evreu….

 • Adrian S
 • Pingback: Adevărul Financiar: Top 10 știri | Adevarul Financiar()

 • Pingback: Mi történik Kínával? Emlékezzenek a ceauşiszta gazdaság 80-as években bekövetkezett összeomlására – Adevărul Financiar | EuroCom - Romániai Sajtófigyelő()

 • Pingback: Efectele creșterii Bursei din Shanghai | Adevarul Financiar()

 • Pingback: China: Cresterea reala a PIB mai mica decat cea oficiala | Adevarul Financiar()

 • verve100

  ciainaria a fost ridicata cat a fost nevoie doar s-a folosit piata vestica sa-i cumpere productia acum marile puteri capitaliste vor muta productia de valoare adaugata mare in tari cu mana de lucru si mai ieftina ce sant la nivelul chinei de acum 10-20 ani Mutand multe din investitiile cu valoare adaugata din GERMANIA si CHINA pt a le tempera avansul economic visat .. Ciainaria nu are cum sa fie o mare putere pt ca are zilnic 1.3 mld de guri de hranit si pacalit ca la ei e cel mai bine. Minim 100 ani viitoarea NAU va ramane cel mai mare bloc economic politic si militar , aglomerarea de 500 milioane de oameni cu cel mai mare pib din lume, resurse,forta miltara .si cunoastere(cele mai bune scoli)