Ce rase de porci îți pot aduce profit – Povestea Vedetei, scroafa cu 17 purcei care a strâns sute de like-uri din partea fermierilor

Fermierii caută cele mai bune soluții pentru a avea rase de porci cu producție bună FOTO: AP
Un fermier din județul Olt a descoperit că încrucișarea dintre rasele Pietrain și Landrace este un adevărat succes, iar purceii au devenit virali pe facebook.

Despre reușita din micro-ferma sa, Dan Vizantie este mândru. Recunoaște că imediat ce a văzut cei 17 purcei, toți sănătoși, nu a rezistat tentației de a nu le face poză pentru a-i pune pe internet, pe Facebook, pe grupul Fermierul român.

”Am mai avut și fătări de 19, 20 de purcei, dar aceasta m-a luat un pic prin surprindere pentru că scroafa a fost montată cu vier, deci nu am făcut vreo dublă însămânțare”, explică fermierul pentru agrointel.ro.

Montă cu vier din rasa Pietrain

Tehnician veterinar cu studii de agronomie și cu soție medic veterinar în comuna Iancu Jianu din județul Olt, Dan Vizantie crește porci în regim gospodăresc. Are 13 scroafe și, atât cât timpul îi permite, se ocupă de ele cât de mult poate. Poate de aceea și are mereu fătări bune, cu mulți purcei.

”Un element foarte important – cel mai important, este genetica. De exemplu, la Vedeta – așa cum îi spunem de aseară scroafei cu 17 purcei, gena bună vine de la mamă, ea fiind o încrucișare între Pietrain și Landrace, iar monta s-a făcut cu un vier de Pietrain, ceea ce face ca purceii să fie cam 75% Pietrain”, detaliază Dan Vizantie.

Scroafa cu 17 purcei este la cea de-a treia fătare după ce prima dată a făcut 15 purcei, iar ultima oară, 16. Are doi ani și jumătate și, până acum, nu a fost niciodată nevoie să fie asistată la fătare. ”Cum are doar 14 mameloane, căutăm acum soluții să hrănim purceii. De regulă, noi îi lăsăm să vedem care sunt mai puternici și ajung singuri să mănânce, apoi îi ajutăm. Norocul nostru este că mai avem o scroafă ce a fătat ieri, așa că vom încerca să îi dăm și la ea, dar să vedem cum se împacă. Dacă nu, ultima soluție este biberonul, dar vom face tot ce este nevoie pentru ca toți purceii să se întărească”, spune fermierul.

Despre vierul care a ajutat decisiv la obținerea unei fătări frumoase, Dan Vizantie spune că acum…e cârnați. Adică a fost sacrificat pentru masa de Crăciun a familiei. ”Noi nu ținem mult vierii pentru că nu vrem să avem consangvinizări”, explică crescătorul.

Mai multe amănunte despre cum sunt îngrijiți purceii, citiți pe Agrointeligența.