Ce este firma offshore şi de ce afaceriştii preferă acest regim fiscal în locul sistemelor clasice

Acţionarii reali ai unei firme offshore rămân în anonimat doar cu anumite condiţii. FOTO: Guliver / Getty Images
Firma înființată de regulă într-o jurisdicție fiscală favorabilă (denumită generic „paradis fiscal“) beneficiază de fiscalitate scăzută sau, în cazul jurisdicțiilor extracomunitare, chiar de impozitare zero. Are avantajul unei confidențialități totale și activează într-un climat politic, financiar și economic stabil, procedurile fiscale fiind mult mai relaxate decât în sistemele clasice.

Ideea de bază în optimizarea fiscală a afacerii este mutarea veniturilor impozabile în jurisdicţia fiscală cea mai avantajoasă şi a cheltuielilor în cea dezavantajoasă.

Avantajele „paradisurilor fiscale“ din UE

În relaţiile dintre o firmă românească şi oricare firmă UE facturarea se va face fără TVA şi nu vor exista taxe vamale.

Firma înfiinţată în Cipru de rezidenţi români, spre exemplu, va fi rezidentă fiscal acolo şi va plăti un impozit pe profit de 10% acolo, însă la acordarea dividendelor către acţionarii români nu se va plăti impozit.

La emiterea unei facturi către o firmă rezidentă într-o ţară cu care România nu are tratat de evitare a dublei impuneri, compania românească va fi obligată să plătească partenerului venitul în cauză (dividende, redevenţe, dobânzi, comisioane etc.) la care se va adăuga o plată de 16% către statul român, cu titlul de impozit reţinut la sursă pe venitul obţinut în România de acea firmă.

Dacă tratatul există, cota de impozitare este cea prevăzută în acesta, partenerului i se plăteşte contravaloarea serviciului livrat mai puţin impozitul plătit statului român pe venitul partenerului, iar acesta beneficiază în ţara sa de credit fiscal.

Spre exemplu, în cazul unei facturi de folosire a unui brevet trimisă către o companie din Belize în valoare de 100 de euro, firma românească va plăti impozit statului român 16 euro, iar în cazul în care firma este în Cipru, compania românească va plăti acesteia 95 de euro (5% impozit pe redevenţe conform tratatului cu Cipru), 5 euro va plăti statului român şi tot 5 euro va fi creditul fiscal al firmei cipriote faţă de fiscul de acolo.

Cu cine are România tratate avantajoase

Regimuri avantajoase prevăzute în tratatele de evitare a dublei impuneri semnate de România se găsesc la plata dividendelor către Irlanda (3%), Kuweit (1%), Olanda (0% dacă participarea la capitalul companiei care plăteşte dividende e peste 25%) şi Emiratele Arabe Unite (3%).

În cazul dobânzilor, cele mai avantajoase înţelegeri sunt cele cu firmele germane sau olandeze (impozit de maximum 3%).

Impozitele pe redevenţe (sume de bani cuvenite ca urmare a acordării drepturilor de folosinţă pentru echipamente, mărci, brevete, invenţii, creaţii intelectuale, drepturi de autor etc.) sunt cele mai mici dacă firma de la care sunt primite redevenţele este rezidentă în Germania, Olanda şi Elveţia (0%) şi Irlanda (3%).

Ce achiziţii sunt libere de taxe

Achiziţiile de software sunt considerate redevenţe şi se reţine impozit la sursă la plata lor doar dacă programele respective sunt destinate revânzării.

În cazul în care se revând, cota de reţinere e 16% sau cea din tratatul de evitare a dublei impuneri semnat cu ţara de unde provine, dacă acesta există.

De asemenea, ameliorarea rezultatelor firmei româneşti apare şi în cazul în care aceasta plăteşte servicii de consultanţă sau management, dacă firma de la care acestea sunt cumpărate nu are sediu permanent în România.

Avocaţii specializaţi avertizează însă că o firmă nu poate plăti unei alte firme dintr-o altă jurisdicţie fiscală (deseori se alege o jurisdicţie ce impozitează la minim profiturile companiei care oferă consultanţa) servicii doar pentru a îşi micşora profitul impozabil în România.

Cum se înfiinţează firma. Atenţie la domiciliul fiscal!

În cazul în care doriţi să va înfiinţaţi propria firmă într-un regim fiscal avantajos european, cum ar fi Cipru, Elveţia, Olanda sau Malta, trebuie să fiţi foarte atenţi la câteva aspecte.

Pentru ca firma în cauză să beneficieze de tratatele de evitare a dublei impuneri, ea trebuie să fie rezidentă fiscal în ţara respectivă.

Aceasta înseamnă că sediul social va fi acolo, tot de acolo vor fi luate şi deciziile de conducere (emitere-primire facturi, semnare contracte).

Dacă inspectorii fiscali vor constata că de fapt managementul se face din România, atunci vor fi recalculate impozitele şi se vor pune penalităţi, deoarece rezidenţa fiscală va fi considerată ca fiind România.

Firmele specializate în înfiinţare de companii în paradisuri fiscale sau alte ţări avantajoase oferă drept director şi asociat cetăţeni ai ţării respective, precum şi secretariatul firmei în cauză, toţi ceruţi prin legislaţia unor ţări (cum ar fi Cipru).

În ce condiţii rămâne secret acţionariatul

Cetăţeanul român deţinător real al afacerii nu apare în actele firmei, dacă solicită acest serviciu.
Acţionarul real nu este dezvăluit de directorul/asociatul firmei offshore, mai puţin în cazul în care există suspiciuni de genul traficului de droguri, arme, prostituţie etc.

În Cipru, spre exemplu, dacă identitatea reală a acţionarului este dezvăluită în afara acestor situaţii directorul/administratorul firmei riscă şi închisoarea.

Firma care îndeplineşte serviciile – singura care apare în actele oficiale ale firmei – semnează cu acţionarul o declaraţie de încredere în care se obligă să efectueze doar operaţiunile dispuse de acţionarul real.

Contractul cuprinde inclusiv adresa de e-mail de pe care se primesc instrucţiunile acţionarului real.

Cum se transferă banii

La înfiinţarea firmei din offshore, compania care oferă serviciile livrează de regulă şi un card de debit la o bancă din afara României.

Acesta poate fi folosit pentru extragere de numerar inclusiv în România sau efectuare de plăţi.

Extragerea numerarului de pe astfel de carduri din străinătate e cea mai puţin riscantă, în timp ce deschiderea unor astfel de carduri în România şi folosirea banilor aici e cea mai riscantă.

O altă metodă de folosire a banilor din firma offshore în cauză ar fi întocmirea unui contract de împrumut lunar între acţionarul acestuia şi firma respectivă, spun avocaţii.

Tarife: cât costă înfiinţarea unui offshore

Costurile înfiinţării unei firme externe depind de jurisdicţia de înfiinţare, de servicii (acţionar nominal sau nu) şi de volumul activităţii, adică de numărul de facturi emise sau primite.

Preţurile de înfiinţare pornesc de la câteva sute de euro şi pot ajunge la câteva mii de euro.

Înfiinţarea companiilor în paradisuri fiscale e cea mai ieftină, în Cipru preţurile sunt medii, iar în Elveţia costă cel mai mult.