Ce bugete au avut bucureștenii în 2015 pentru achiziția unei locuințe și care au fost cele mai căutate zone

Cumpărătorii de locuințe au pus accentul mai mult pe calitate decât pe preț FOTO: Guliver/Getty Images
După boom-ul imobiliar din 2008, românii au devenit mai pretențioși în ceea ce privește calitatea locuinței pe care o cumpără și au fost interesați mai mult de confort și calitate, decât de preț.

Românii nu mai cumpără orice locuință, sunt mai atenți cu ce le oferă noua achiziție și au pretenții în privința modului în care este construit imobilul în care trebuie să se mute, arată un studiu al agenției de consultanță HomeFinders.

Nu în ultimul rând românii, sunt foarte atenți și la poziționarea locuinței pe care urmează să o achiziționeze fiind conștienți că e vorba de o investiție pe termen lung.

„Pentru acești cumpărători, accesul la mijloacele de transport în comun este un criteriu esențial în alegerea viitoarei case, precum și apropierea față de puncte de interes: loc de muncă, grădiniță, școală, parc etc. Din acest motiv, zonele de interes sunt cele semicentrale, centrale și de nord, iar Tineretului este unul dintre cele mai căutate cartiere”, se arată într-un studiu al HomeFinders, care face o analiză a profilului cumpărătorului de locuințe în Bucureștiul lui 2015.

Citiți și: Ghid imobiliar: Prețul ascuns al locuințelor de la marginea Capitalei

Analiștii susțin că, în special după criza din 2008, cumpărătorii au devenit mai atenți și nu mai fac achiziții la întâmplare ca acum sapte – opt ani.

Cât vor să dea românii pe o locuință

HomeFinders a analizat profilul a peste 600 de clienți interesați de un serviciu de reprezentare a cumpărătorilor. Conform datelor companiei, cei mai mulți cumpărători au un buget de achiziție cuprins între 70.000 și 100.000 de euro și vârste între 25 și 45 de ani. O analiză a domeniilor de activitate indică o preponderență a domeniului IT, aproximativ 45% și finanțe-bănci, aproximativ 25%.

În prezent, acești cumpărători acordă o atenție mai mare poziționării locuinței, calității construcției și finisajelor. Uneori, ei sunt dispuși să renunțe la o locuință cu un preț foarte accesibil în favoarea alteia care le întrunește criteriile legate de poziționare, compartimentare și calitate a construcției. Unul dintre cele mai importante lucruri pe ei le așteaptă de la o locuință este confortul și sunt mai dispuși decât în trecut să-și mărească bugetul de achiziție pentru a găsi proprietatea pe care și-o doresc.

Citiți și: Fabricile de apartamente: Epoca de Aur a Bucureștiului, reciclată în proiecte imobiliare

Persoanele interesate de achiziția unei locuințe din segmentul rezidențial mediu sunt, de regulă, aflate la prima achiziție și uneori la a doua achiziție, determinată de necesitatea unui spațiu mai mare. În peste 70% din cazuri, achiziția este realizată, parțial sau integral, cu ajutorul unui credit imobiliar standard.

În ceea ce privește creditarea, în 2015 aceasta a fost mult mai generoasă. Programul Prima Casă a generat în jur de 20% din cumpărători, iar strategia băncilor de a încuraja creditarea în lei a dat curaj celor care au apelat la un împrumut.

„Peste 60% din cumpărători achiziționează un apartament într-un bloc vechi, construit după anul 1977, iar un procent de 40% dintre cumpărători se orientează către apartamente aflate în blocuri construire după anul 2000. Cel mai căutat tip de apartament este acela de trei camere, situat la etaj intermediar”, au mai constatat analiștii de la agenția de consultanță HomeFinders.

Potrivit Institutului Național de Statistică în primele nouă luni din 2015 au fost finalizate și date în folosință peste 31.100 de locuințe, în creștere cu peste 9% față de anul trecut, cele mai multe fiind livrate în Capitală.