Ofensiva băncilor la darea în plată. Cine a înăsprit condiţiile de creditare

Nouă bănci din România au luat măsuri de înăsprire a creditării în contextul adoptării legii privind darea în plată FOTO: Guliver / Getty Images
Mai sunt doar trei zile până la intrarea în vigoare a legii privind darea în plată, iar băncile comerciale au lansat o ofensivă majoră mărind avansul minim solicitat pentru creditele garantate cu ipotecă, au crescut dobânzile sau au redus numărul de ani pe care se poate întinde un contract de împrumut.

BCR, cea mai mare bancă din România în funcţie de valoarea activelor, a anunţat luni că a majorat avansul minim la creditele ipotecare şi imobiliare, de la 15% la 35%, în urma adoptării legii privind darea în plată, cumulat cu reducerea perioadei de finanţare de la maximum 30 de ani la 25 de ani, fiind a noua instituţie de credit care înăspreşte condiţiile de împrumut. Totodată, odată cu majorarea avansului, BCR creşte suma minimă care poate fi împrumutată de un client, de la 22.000 de lei la 45.000 de lei.

De asemenea, banca de stat CEC Bank a anunţat joi că măreşte la 30% avansul la creditele imobiliare şi majorează marja de dobândă la împrumuturi cu 1 punct procentual în cazul creditelor în lei şi cu 2 puncte procentuale la cele în valută.

Cinci bănci – Banca Românească, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost şi Intesa Sanpaolo Bank – au mărit avansul încă dinainte ca legea dării în plată să fie votată, iar BRD şi Alpha Bank au aplicat măsuri similare după votul din Camera Deputaţilor, din 13 aprilie.
Raiffeisen Bank a fost prima instituţie de credit care a anunţat înăsprirea condiţiilor de creditare în contextul dezbaterilor aprinse pe legea dării în plată. Astfel, încă de la începutul lunii februarie a acestui an, banca a anunţat că majorează avansul minim de la 15% la 35% pentru creditele imobiliare în lei şi de la 25% la 40% pentru cele în euro.

„Dacă legea se aprobă, se schim­bă ceva esenţial, pentru că cel care ia creditul nu mai răspunde în faţa băncii cu averea lui, nu mai dau practic credit la o persoană, ci eu, ca bancă, finanţez un activ şi trebuie să calculez cum poate evolua valoarea acestui activ în 10-15 ani. De aceea cer avans mai mare. E ca la leasing financiar. Avansul nu mai depinde de bonitatea clientului, ci de fluctuaţia valorii activului“, declara, în luna februarie, Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank.

În forma finală, legea dării în plată, care permite stingerea totală a datoriilor pentru românii cu împrumuturi care returnează bunul imobil băncii, se aplică creditelor ipotecare cu o valoare de până la 250.000 de euro, însă nu se aplică în cazul finanţărilor acordate prin programul „Prima Casă“.