Ce ați vândut în ultimii 5 ani? Hipermarketurile şi mallurile vor fi controlate la sânge de Fisc

Toate operaţiunile desfăşurate de marii retaileri în ultimii cinci ani vor fi verificate de Fisc FOTO: AP
Şeful ANAF, Gelu Şefan Diaconu, este pe punctul de a pune în aplicare un plan secret de verificare a comportamentului fiscal manifestat în ultimii cinci ani de administratorii marilor hipermarketuri şi malluri.

După crearea şi operaţionalizarea Direcţiei Generale Antifraudă, următoarea armă a Fiscului este pregătită şi va intra în acţiune, primii vizaţi fiind hipermarketurile şi mallurile, au declarat pentru „Adevărul“ surse oficiale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Vor fi, astfel, controlate la sânge marile unităţi de retail, şi nu prin descinderi la diversele magazine, ci prin verificarea întregii activităţi desfăşurate de acestea în ultimii cinci ani.

Aşa că este foarte posibil să auzim curând de sancţiuni şi amenzi consistente, aplicate unora dintre cele mai cunoscute reţele comerciale.

Cum s-a pregătit atacul

Direcţia de Administrare a Marilor Contribuabili a fost pregătită în tăcere în tot acest timp şi se pare că şeful Fiscului vrea să facă din ea noua vedetă.

„În ultimul an şi jumătate s-a lucrat intens, dar fără a se face prea multe valuri, la reformarea Direcţiei Mari Contribuabili, care aduce 50-60% din veniturile totale colectate de Fisc“, ne-au mai declarat sursele noastre.

Concret, în această perioadă s-a analizat tot portofoliul de aproximativ 2.500 de mari companii, a fost monitorizată activitatea acestora (care este una extrem de complexă, având în vedere dimensiunile fiecăreia în parte), iar pentru completarea resursei umane au fost selectaţi încă 100 de oameni.

Ţintele sunt deja în vizor

Până la reorganizarea completă din toamnă, Direcţia Generală Mari Contribuabili a făcut selecţia primelor firme verificate şi dă startul campaniei de verificare la nivel naţional a marilor contribuabili, „aşa cum a procedat şi Direcţia Antifraudă“, precizează sursele noastre.

În prezent, inspectorii ANAF sunt în perioada de predocumentare, iar în maximum 2-3 săptămâni vor fi trimise avizele de inspecţie fiscală.

După trimiterea acestora, verificările vor începe imediat, primele firme verificate fiind hipermarketurile şi mallurile.

Citiți mai multe despre controalele Fiscului în mall-uri și hipermarketuri pe „Adevărul”