CAVALERII DALMAŢIENI AI DREPTĂŢII

În foarte multe dintre luările de poziţie vis-a-vis de controversatul sistem informatic al Casei de Asigurări de Sănătate (ŞIUI) se desprinde, prin vehemenţă, dl Cristian Cloţ, preşedinte al sindicatului din Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti dar şi fost coordonator IT al aceleiaşi instituţii, până în ianuarie 2011.

Este minunat că există oameni care au curaj să spună lucrurilor pe nume, mai ales atunci când sunt animaţi numai de intenţii bune. Ne-am dori să fie cât mai mulţi dintre aceştia în jurul nostru şi cu siguranţă, ne-ar fi tuturor mai bine însă nu pot să nu observ că dl Cloţ manevrează foarte abil cu jumătăţi de adevăruri şi cu informaţii incomplete care se opresc fix în locul în care îi servesc domniei sale.
În primul rând, în foarte multe articole, apare ca final al activităţii domniei sale la CASMB, luna ianuarie 2011… Chiar domnia sa, într-un răspuns formulat la un comentariu postat, susţine că ar fi denunţat funcţionarea SIUI până în anul 2011… Atunci, de ce pe pagina LinkedIn a dlui Cloţ apare, scris chiar de domnia sa (bănuiesc că şi-a completat singur profilul) ca moment al încetării activităţii ca IT specialist la CASMB, luna februarie, anul 2010, după 9 ani şi 11 luni de activitate? Este anul 2010 unul pe care dl Cloţ vrea să-l uite cât mai curând? Ce s-a întâmplat în acel an dle Cloț?

Cristian Gloţ 

În timp ce domnia sa ocupa funcţia de specialist IT (coordonator) în cadrul CASMB, în anul 2009 ia fiinţă compania ATLAS Software SRL al cărui cod CAEN 5829 se referă la Activităţi de editare a altor produse software.

Vă veţi întreba, desigur, ce legătură are această companie cu CASMB? Veţi vedea că are…

ATLAS Software SRL a dezvoltat, încă de la început, programe informatice destinate Caselor de sănătate…

poza 1

ATLAS Software SRL reprezintă destinaţia ulterioară, ca loc de muncă, a dlui Cristi Cloţ…

ATLAS Software SRL este compania la care domnia sa s-a declarat „Owner/Software Developer at Atlas Software”…

poza 2

Ulterior dlui Cloţ i se pare, probabil, ca a riscat prea mult şi revine asupra funcţiei…

poza 3

Faptul ca Atlas Software SRL i-ar aparţine dlui Cloţ se pare ca nu este un secret pentru foarte multă lume.

Iată un comentariu postat de un cititor, la un articol publicat pe site-ul Europa FM, in data de 26.05.2016 şi răspunsul dat de dl Cloţ:

„Cristian cloţ ctr CASMB • 5 luni în urmă
Cristian Cloţ a avut softul propriu pentru CASMB, deci practic era un concurent al SIUI. Normal ca interesul lui era ca să îşi păstreze banii şi mentenanţa.
Altă ciudăţenie e ca acum se declară şeful sindicatului din CASMB dar tot el mai are acum câteva programe care funcţionează în CASMB şi altele cu medicii de familie în privat… deci ce vorbim…

Cristi CLOŢ • 5 luni în urmă
Nu are nicio legătură una cu alta.
Da, dezvolt software pentru foarte mulţi medici. Sunt PRIMUL care are interesul ca SIUI-ul să funcţioneze. Dacă acesta nu funcţionează corect, utilizatorii mei nu pot lucra şi eu trebuie să ofer foarte des suport tehnic pentru probleme care, în 95% din cazuri, ţin de nefuncţionarea ŞIUI + SIPE + CEAS (vezi desele blocări din ultima vreme şi foarte desele blocări în perioada sep – dec 2015!).
Stai liniştit, căci nu sunt singurul care a denunţat funcţionarea ŞIUI în anii 2008 – 2011, ci şi alte sute de colegi din casele de asigurări de sănătate. Există probe în acest sens, nu vorbe. Restul… e can-can.”

Fost coordonator IT al CASMB: CNAS știa de neregulile Sistemului Informatic

Aici în răspunsul dat celui care-l acuză voalat de interese ascunse, dl Cloţ spune: „Sunt PRIMUL care are interesul ca SIUI-ul să funcţioneze. Dacă acesta nu funcţionează corect, utilizatorii mei nu pot lucra…”

Dar în interviul acordat postului si site-ului Europa FM, declara altceva:
Cristian Cloț: „Fiecare casă avea o oarecare autonomie să-și gestioneze cum știe și cum poate fluxurile curente de lucru prin intermediul unor softuri. Unii și le-au dezvoltat singuri, alții le-au contractat de la furnizori externi și la momentul la care SIUI-ul a fost deja implementat în case, aceste case aveau deja softurile lor la care au renunțat.”

Fost coordonator IT al CASMB: CNAS știa de neregulile Sistemului Informatic

Iată un astfel de soft, powered by Atlas Software, care încă funcționează pe site-ul CNAS…

poza 4

 

 

Credem ca durerea cea mare a dlui Cloţ vine, nu din grija pe care o poartă sărmanului asigurat ci din faptul ca prin implementarea SIUI domniei sale i s-a tăiat o mare oportunitate de a face de bani. Angajat ca specialist IT al CASMB, din anul 2000, dl Cloţ a cunoscut foarte bine sistemul, în integralitatea sa. Mai mult, i-a speculat lipsurile şi slăbiciunile şi a încercat să le umple cu soluţii informatice furnizate tocmai de compania pe care o controla, Atlas Software. Apariţia SIUI-ului, aşa cum este el, bun, rău, a obligat Casele de Sănătate să renunţe la softurile Atlas, aducătoare de bani buni din mentenanţă şi dezvoltare.

Ne povestește dl Clot, numai despre modul în care s-a opus si protestat dar evita sa ne spuna ce a facut domnia sa, pentru sistem, pentru CASMB din poziția de coordonator IT. Orice sistem se implementeza cu ajutorul unor echipe mixte, alcatuite din oamenii furnizorului și cei ai beneficiarului, respectiv cu cei din departamentul IT. Domnia sa chiar nu a contribuit cu nimic? Chiar nu îsi asuma nicio responsabilitate?

Într-un atac furibund declanşat în emisiunea Sinteza Zilei difuzată pe Antena 3, acolo unde se poate spune orice despre oricine, dl Cloţ declara: „Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti a plătit 500.000 de euro pentru un soft de larg consum, “care se găseşte la orice colţ de stradă. Acest tip de soft care se găseşte la orice colţ de stradă, ERP se numeşte, a costat la Casa Bucureşti 500.000 de euro, deşi e un soft de larg consum, nu e nimic făcut dedicat. Şi am documente cu care pot demonstra asta”.

Oare, a pus dl Cloţ la dispoziţia vreunei autorităţi acele documente, pentru a-şi susţine demonstraţia, sau a fost vorba doar de o petardă? De fapt aceasta chestiune a dovezilor si demonstațiilor apare obsesiv în discursurile domniei sale.

Lucrurile nu se opresc aici…

Într-o dezbatere în Parlament pe subiectul atacurilor cibernetice asupra instituţiilor Statului, dl g-ral Marcel Opriş, directorul STS spunea: ”Un exemplu extrem de relevant este când o instituţie şi un om trebuiau atacate şi într-o emisiune de televiziune, a unui post de televiziune, de acum câtăva vreme, a zis «acum o să vă demonstrăm că nu am făcut nimic şi sistemul respectiv nu funcţionează». Până cu un minut înainte totul era normal, sistemul era perfect funcţional. Şi atunci cei care se ocupă de securitatea acestui sistem au zis «hopa, stai că se întâmplă ceva, ia uitaţi-vă acum ce se întâmplă». În următorul minut un atac calificat, pentru IT-işti, devastator, «denial of service», adică zeci de… cel mai primitiv, dar cel care poate fi declanşat instantaneu, din zeci de mii de surse, din întreaga lume, după un anunţ la televizor, la o televiziune românească. A pornit un atac şi sistemul respectiv nu mai era accesibil, a aşteptat persoana respectivă cele două-trei minute cât ştia că îşi va face efectul şi a spus «acum intră tu pe sistemul ăla». Evident că nu avea cum să intre”.

În lună martie 2012, dl Cristi Cloț a apărut într-o ediție a Sintezei zilei, la Antena 3, unde a criticat extrem de dur SIUI şi a făcut o demonstrație, despre cum se blochează sistemul doar la simplă accesare.

Exemplul dat de şeful STS se referea tocmai la acea emisiune iar concluziile la care ajunsese se datorau anchetei interne derulată de specialiştii STS ai HP şi Siveco. De precizat este faptul ca STS este serviciu implicat oficial în funcționarea SIUI. Ancheta a stabilit că SIUI fusese supus unui atac cibernetic de tip DOS (denial of service – o întrerupere a accesului unui utilizator autorizat la o rețea de calculatoare, de obicei, cauzată în mod intenționat) exact în timpul demonstrației făcute în direct, pe postul Antena 3. S-a dovedit ca serverul fusese accesat, în acelaşi timp din mii de surse realizându-se astfel supraîncărcarea sistemului urmată de blocare.

Dacă în urma anchetei s-au stabilit toate aceste lucruri, bănuiesc, sper ca dl g-ral Opriş nu îşi permite să glumească, ne spune domnia sa şi care au fost măsurile întreprinse pentru tragerea la răspundere a celor care au orchestrat toată acea demonstraţie denigratoare şi manipulatorie?

Acest articol nu este o pledoarie în favoarea SIUI. Nici pe departe… Toţi ne „lovim” de el atunci când intrăm în contact cu sistemul medical şi îi constatăm lipsurile pe propria piele. Toţi ne dorim ca lucrurile să funcţioneze din ce în ce mai bine în sistemul asigurărilor de sănătate şi să ne apropiem de standardele europene. Am încercat doar să vă punem la dispoziţie şi alte informaţii, fapte, întâmplări care să vă întregească imaginea de ansamblu.

Revenind la dl Cloţ, sursele spun ca acesta ar fi plecat din CASMB după o altercaţie cu dl Lucian Duță, fost Preşedinte al CASMB, in perioada 10.12.2009 – 08.05.2012, care a declarat cu subiect şi predicat: „SIUI a fost şi este sabotat de nişte «băieţi informaticieni» care, practic, controlau prin programe proprii funcţionarea la nivelul anumitor case judeţene (…). Mă refer la cei care introduseseră programe paralele cu ŞIUI, programe prin care se făcea raportarea şi plăţile în sistemul Casei Naţionale de Asigurări (…). Cel mai pregnant acest lucru s-a văzut la Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti. Băieţii aceştia care s-au opus şi se vor opune în continuare, duc în realitate tot către sferele de management ale caselor judeţene “.

În final, vă asigurăm ca am încercat să ne păstrăm echidistanţa, aşa cum procedăm de fiecare dată când realizăm câte o investigaţie jurnalistică. Constatăm cu regret, ca de fiecare dată, ca, în ultimul timp, cavalerii dreptăţii au devenit dalmaţieni.

Florian Schiponca

Sursa: sfin.ro