Cât mai costă un secret NATO. Un agent dublu portughez, prins că vindea documente sensibile către un spion rus pe 10.000 de euro bucata

Kremlinul a intensificat spionajul asupra statelor membre NATO şi ale Uniunii Europene după anexarea Crimeei în 2014 FOTO: Guliver / Getty Images
Ofensiva Rusiei asupra NATO a fost dată din nou în vileag: un spion portughez a fost arestat la Roma sub acuzaţia de tentativă de vânzare a unor „secrete NATO“ către un ofiţer rus, scrie „The Telegraph“. Portughezul cerea câte 10.000 de euro pe fiecare document dat. Culmea, spionul rus nu avea imunitate diplomatică, aşa că a fost arestat şi el.

Agentul portughez, identificat de către presa din ţara sa drept Frederico Carvalhão, este membru al serviciului lusitan de securitate SIS, echivalentul MI5 din Marea Britanie sau al Serviciului Român de Informaţii (SRI), fiind responsabil de securitatea internă şi lupta împotriva terorismului.

Carvalhão este acuzat de vânzarea unor informaţii sensibile legate de NATO şi Uniunea Europeană, ambele fiind ţinte ale spionajului rus.

De asemenea, Carvalhão a părăsit de mai multe ori Portugalia pentru a se întâlni cu omul său de legătură din cadrul serviciilor ruse încă din 2014.

În ultimul său voiaj, portughezul a zburat la Roma pentru a se întâlni cu ofiţerul rus, iar poliţia italiană, acompaniată de serviciile secrete portugheze l-au capturat exact în momentul în care transmitea documentele către spionul rus.

În mod surprinzător, ofiţerul rus nu era diplomat sau personal cu imunitate diplomatică, astfel că a fost şi el arestat.

Carvalhão ajunsese şef de departament înainte de a fi trimis într-o altă parte, la analiza informaţiilor. Acum este acuzat că cerea câte 10.000 de euro pentru fiecare document vândut.

„Ca rezultat al excelentei coordonări dintre Procurorul General, poliţia judiciară şi SIS, şi datorită nivelului (ridicat – n.r.) de cooperare internaţională cu autorităţile italiene, două persoane au fost arestate la Roma pentru acuzaţii de spionaj, corupţie şi violarea secretelor de stat“, a anunţat poliţia portugheză.

Rusia şi-a crescut puternic ofensiva împotriva NATO şi a Uniunii Europene, dar acesta este un incident rar în care nu unul, ci doi spioni, sunt demascaţi întâlnindu-se faţă în faţă.

Mai mult, experţii sunt surprinşi de neîndemânarea serviciilor ruse, după ce un ofiţer a fost surprins în flagrant şi fără să poată pretinde imunitate diplomatică.

Concomitent, mai multe documente şi o sumă de bani nespecificată au fost ridicate şi de la locuinţa lui Carvalhão din Lisabona.

Spionul portughez a fost supus anterior unor proceduri disciplinare în interiorul SIS. De asemenea, a avut relaţii cu mai multe femei din Europa de Est, inclusiv Rusia.