Cât îi ia unui om obișnuit să devină un jucător de poker profitabil?

Pokerul a început să devină din ce în ce mai popular în România în ultimii 10 ani. Cel mai bun jucător de poker din lume este canadianul de origine română Daniel Negreanu, însă nu acesta este singurul jucător de succes care are o oarecare legătură cu țara noastră.

În 2011, Ionel Anton a câștigat un premiu de 1.35 milioane de dolari după ce a încheiat pe locul secund turneul PokerStars Caribbean Adventure, iar în 2016, un alt jucător român, Alexandru Papazian, a reușit să câștige 1.36 milioane de dolari după ce a câștigat Marea Finală din cadrul turneului European Poker Tour Monte Carlo (la aproximativ 10 ani de la primul său contact cu jocul de poker). La un an distanță, Papazian a reușit să câștige și prima brățară românească WSOP, iar în prezent, veniturile sale totale din poker au depășit pragul de 3 milioane de dolari.

Totuși, spre surprinderea multora, pentru a deveni un jucător de poker profitabil nu este neapărat nevoie de ani de zile. Specialiștii spun că un jucător care își investește corect timpul, poate începe să câștige în mod constant din poker după o perioadă de numai 4-6 luni.

Internetul a revoluționat jocul de poker, nu numai prin prisma turneelor online, dar și prin numeroasele resurse existente care îi pot învață pe jucători lucruri extrem de utile. Un experimentat jucător a mărturisit faptul că și după 12 ani de activitate, încă mai învață zilnic, deoarece există tutoriale video de 20 de minute în care a găsit informații pe care el le-a dobândit din experiență în ani de zile. Cu alte cuvinte, internetul este cea mai rapidă scurtătură. În prezent, cei care își doresc să învețe poker chiar au de unde: există numeroase forumuri de specialitate, canale de Youtube și site-uri cu sfaturi și lecții de poker.

Cum poți progresa mai repede ca jucător de poker?

 

Un mentor te poate ajuta să progresezi de 4 ori mai repede, spun cunoscătorii. Să ai un jucător profesionist ca profesor reprezintă cea mai rapidă metodă de a ajunge la un nivel onorabil în acest domeniu. Totuși, jocul de poker nu este pentru oricine, așa că totul nu constă numai în a avea pe cineva care să-ți ghideze pașii, ci și tu să dispui de anumite calități, cum ar fi inteligență, umilință, lipsă de superstiții, optimism, capacitate de anticipare, lipsa temerilor de a fi etichetat greșit și de a-ți pune încrederea într-o profesie riscantă, printre altele.

Trebuie să înveți zilnic, nu este suficient numai să joci. La început, ideal este să citești 70% din timp și să-i acorzi jocului restul de 30%. Totuși, ai grijă să-ți programezi învățatul după ce termini de jucat pe ziua respectivă, pentru că altfel riști să stai cu gândul la joc și să nu te concentrezi prea bine pe învățat. Da, poate nu este cel mai plăcut să procedezi astfel, însă dacă vrei să progresezi rapid, trebuie să faci sacrificii. După 4-6 luni, după ce începi să simți că înțelegi foarte clar încotro trebuie să te îndrepți, mergi pe 50-50. Nu uita că odată ajuns în faza intermediară va trebui neapărat să-ți aloci și ceva timp pentru a-ți analiza mâinile jucate; fără autoanaliză vei stagna și îți va fi imposibil să treci la următorul nivel.

Este important să înveți și alte tipuri de poker (Stud, Razz, Omaha etc.), și să nu te oprești la Hold’em, pentru că fiecare joc de poker te poate învăța diverse aspecte despre joc și te poate ajuta să privește lucrurile din mai multe perspective. La fel de util este să încerci să joci în diverse medii și să cauți să experimentezi mereu lucruri noi, așa că fă bine și experimentează diversele camere de poker online legale și licențiate de ONJN în 2018. Nu în ultimul rând, adu-ți mereu aminte să-ți revizuiești cărțile jucate și notează-ți greșelile pentru a le putea corecta.

Fiecare jucător este diferit, așa că nu există o rețetă sigură care să funcționeze pentru toată lumea. De aceea, ia lucrurile pas cu pas și gândește-te că dacă ești făcut pentru asta și îți dorești să faci din asta o profesie, atâta timp cât faci lucrurile cum trebuie, mai devreme sau mai târziu și rezultatele vor apărea, însă asigură-te ca îți dorești să faci asta pentru a nu pierde ani de zile învățând să faci ceva ce nu te va mulțumi.