Cârnații de Pleșcoi și cașcavalul de Săveni sunt pe lista produselor care vor fi înregistrate de Comisia Europeană

Cârnații de Pleșcoi sunt pe lista produselor care vor fi înregistrate de Comisia Europeană FOTO: Mediafax
Ministerul Agriculturii a stabilit un calendar de acțiuni la nivelul țării pentru înregistrarea și recunoașterea produselor alimentare autohtone la nivel european, iar pe listă sunt novacul afumat din Țara Bârsei, cașcavalul de Săveni și cârnații de Pleșcoi.

Potrivit Mediafax, la Comisia Europeană este în curs de analiză documentația pentru înregistrare, conform sistemelor de calitate europene, a produsului „Novac afumat din Țara Bârsei“ – IGP.

Totodată, au fost depuse la Ministerul Agriculturii, în vederea analizării și transmiterii către Comisia Europeană, documentațiile pentru alte două produse românești: „Cașcavalul de Săveni“ (din județul Botoșani) și „Cârnați de Pleșcoi“ (din județul Buzău).

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a declarat că au fost identificate încă o serie de 14 produse care se pretează la protecția europeană. „Ca un fapt divers, mai avem circa 16 sortimente de vin care sunt pe lista de produse cu indicație geografică și denumire origine protejată și 8 țuici, pălinci”, a precizat el.

Cât privește kürtőskalács, care se produce nu doar în România, ci și în Ungaria, în Cehia și Slovacia, Irimescu a spus că speră să se ajungă la un compromis.