Când economia Chinei încetinește, SUA tușește, iar Uniunea Europeană are gripă

Peste 90 de milioane de mici investitori și-au văzut „evaporate” economiile de la bursă FOTO: Guliver / Getty Images
China a devenit esențială pentru multinaționalele atrase de piața imensă și cererea în creștere exponențială. De aceea, ponderea veniturilor realizate în regiune din totalul veniturilor unei companii a crescut de la an la an. O încetinire în China nu doar că influențează negativ produsul intern brut la nivel gloabal, dar și se va propaga de-a lungul și de-a latul Pământului.

În raportările trimestriale transmise acționarilor, mari companii active pe piața chineză au semnalat o frânare a ritmului de dezvoltare, incluzând aici giganți precum Caterpillar, Apple, Ford și General Motors.

În special companiile industriale sunt cele mai expuse pe China. De la începutul anului, indicele S&P industrial a scăzut aproape 4%, diferență mare față de majorarea medie a pieței de 2,4%.

Grupa de produse ce cuprinde mineritul, metalurgia, produse chimice și forestiere a avut cel mai mult de suferit, pierzând 6% din cauza ieftinirii materiilor prime pentru care cererea a scăzut și îngrijorarea privind evoluția pieței din China. Marile companii, în special cele exportatoare, sunt îngrijorate de reducerea cereri din China. Pentru companiile incluse în calculul indicelui bursier S&P 500, veniturile generate pe piețele asiatice au o tendință de plafonare. Totuși, regiunea Asia-Pacific generează în continuare 9% din totalul vânzărilor pentru aceste companii listate la bursa americană.

Ford este primul mare constructor auto care își revizuiește în minus estimările pentru acest an, putând însemna prima scădere anuală a vânzărilor auto la nivel național de după 1990.

Audi, divizia de autoturisme de lux a Volkswagen Group, și-a redus planul de vânzări în China, iar concernul german Siemens a anunțat diminuarea cu 8% a cifrei de afecri din primul trimestru realizată în China.

Apple

„Nimic din ceea ce se-ntâmplă n-a schimbat în mod fundamental viziunea noastră că, la un moment dat în viitor, China va fi cea mai mare piață de desfacere a noastră. Este adevărat… că piața bursieră a fost foarte volatilă în ultimul timp. Aceasta poate conduce la apariția unor limitatoare de viteză pe termen scurt”.

Freeport-McMoRan

„Încetinirea din economia Chinei este un factor și în același timp un efect al scăderilor de pe bursele de valori din China și impactul asupra investitorilor financiari se vede fără îndoială în evoluția negativă a cotațiilor pentru cupru. Din punct de vedere al Chinei, unde desfășurăm activitate, noi vedem o creștere a cererii de cupru în valori absolute, iar China va continua să fie un consumator semnificativ de cupru”.

Caterpillar

„Piața regională Asia-Pacific a scăzut cu 30%, în cea mai mare parte determinată de scăderile din China și Japonia. În China sectorul construcțiilor continuă să rămână slab”.

Dar o stagnare a pieței chineze ar afecta mai mult companiile europene decât cele americane. Aceasta s-a vazut luni, când după prăbușirea bursei chineze cu 8,5%, acțiunile companiilor cotate la bursele din Germania și Franța au pierdut mai mult de 2% în medie. Economia europeană se află pe o tendință de ușoară revenire după criza datoriilor suverane.

Cele mai recente date statistice, arată China că fiind primul partener comercial pentru economia europeană, exporturile spre cea mai mare piață asiatică ajungând la aproape 150 de miliarde de euro în 2013. Zilnic, schimburile comerciale dintre cele două mari puteri economice se ridică la 1,1 miliarde de euro.

Probleme pentru Beijing

BMW și Philips au anunțat deja că se așteptă și ei la afaceri mai mici din China. Cel mai mult suferă piața produselor de lux, care își revenise cel mai rapid din criză. BMW, care face 19% din cifra de afaceri pe această piață, a comunicat că în ultimele 12 luni au scăzut cu 10% vânzările diviziei sale de lux Rolls-Royce.

Brandurile de lux Richemont și Prada semnalează și ele reduceri pe piața chineză, investitorii așteptându-se ca și conglomeratul mărcilor exclusiviste LVMH și gigantul producător de băuturi Diageo să invoce piața chineză, care în trecut le-a adus creșteri spectaculoase.

Piața bursieră chinezească are caracteristic numărul foarte mare de mici investitori, peste 90 de milioane. Astfel că evaporarea a circa patru mii de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră înseamnă reducerea sensibilă a consumului. Mare parte din aceste sumele investite la bursă erau împrumutați de la bancă, ceea ce afectează și sistemul bancar.

Dacă la capitolul datorie publică China nu are mari probleme, companiile ei sunt cele mai îndatorate din lume. Datoria corporatistă este la nivelul de 141% raportat la PIB, o cifră îngrijorătoare.

Deja criza bursieră se transferă în economia reală. Pentru acest an, guvernul de la Beijing și-a propus o creștere economică de doar 7, mult sub valorile din două cifre din anii trecuți. Dar indiferent de cum au stabilit această țintă, va fi dificil pentru autoritățile de la Beijing să o atingă.

Analiștii consideră că situarea sub acest prag, chiar cu 0,5%, reprezintă o înfrângere mai mult decât simbolică a guvernului chinez. Ar fi un semnal extrem de negativ, pentru executivul de la Beijing care nu mai controlează economia. Și mai departe, marea economie asiatică ar putea avea probleme legate de datoria sa externă.