Bugetarii români, mai bine plătiți decât cei din regiune

Raluca Florescu 16-11-2016

Sănătatea și învățământul erau recunoscute, la noi, drept domeniile cu cele mai proaste salarii. Dar majorările din ultimul timp au schimbat radical situația. România, a devenit, în zonă, una din țările cu cei mai bine plătiți funcționari, față de ce își permite economia, potrivit unui studiu prezentat ieri de Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

În aproape toate domeniile salariile sunt mai mari sau egale decât media pe economie. În Sănătate, unde anul trecut existau diferențe majore față de statele din jur, decalajul a fost recuperat rapid, în 2016.

Cele mai mari salarii sunt în administrația publică

De departe cei mai bine plătiți bugetari de la noi sunt în administrația publică. Salariul lor mediu era, anul trecut, cu 56% mai mare față de media pe economie. În septembrie 2016, diferența a ajuns la 46%. Cu acest decalaj, suntem mult peste Ungaria, Polonia, Bulgaria, Cehia sau Slovacia.

„Salariile din administrația centrală, respectiv ministere, sunt foarte mari. Am văzut ministere unde salariul mediu este și de 1.500 de euro. În schimb, veniturile din administrația locală sunt foarte mici”, a spus, ieri, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, în cadrul unei conferințe de specialitate. În toate țările analizate în raport, salariile din administrație depășesc însă media pe economie.

Creștere rapidă în Sănătate

Angajații din Sănătate erau, anul trecut, cei mai prost plătiți bugetari, în condițiile în care salariul lor mediu reprezenta 89% din salariul mediu pe economie. Decalajul a fost însă recuperat rapid. Până în septembrie 2016, salariile din Sănătate au egalat salariul mediu pe economie, care era de circa 2.000 de lei, net. În zonă, Ungaria era în 2015 țara cu cei mai prost plătiți sanitari. Salariul mediu din sistemul sanitar al ungarilor era, în 2015, doar 60% din media pe economie. În restul țărilor din zonă, respectiv Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia, nivelul salarial din domeniu este aproape de media pe economie, ca și în România.

La stat se câștigă mai bine

Frustrant pentru mediul de afaceri de la noi este că, la finele lui 2015 salariul mediu al bugetarilor era cu 12% mai mare decât cel din sectorul privat, iar diferența a ajuns la 13%, în septembrie 2016. România are, în zonă, cel mai mare decalaj dintre salariile din mediul public și cel privat. Cu toate astea, și în statele învecinate găsim salarii mai mari la stat decât la privați. Excepția face Ungaria, unde, la finele anului trecut, salariul mediul din domeniul public reprezenta circa 80% din salariul mediu oferit de privați.  

Tot mai mulți bugetari

Creșterea accelerată a salariilor la stat este îngrijorătoare ținând cont că numărul de bugetari este tot mai mare. În anii 2008 – 2009, atunci când a început reforma sectorului public, erau aproximativ 1,4 milioane de angajați la stat, iar în anii următori numărul a scăzut accelerat. În 2014, s-a produs o stagnare pentru ca în ultimul timp numărul de bugetari să înceapă din nou să crească. Potrivit Consiliului Fiscal, la finele anului 2014 erau 1,179 milioane de angajați la stat, iar până la sfârșitul lui 2015 cifra a rămas constantă. Până în septembrie 2016, numărul de bugetari a crescut însă cu câteva mii, până la 1,185 milioane.

Dezechilibru bugetar

În octombrie, Parlamentul a votat noi majorări pentru bugetari. Dacă măsura este implementată, salariul mediu din Educație și Sănătate vor crește cu 15%. Cheltuielile pe care statul le va face cu aceste majorări pun presuni serioase pe deficitul bugetar, a atras atenția Ionuț Dumitru. Deşi partidele politice susţin că multe state din UE depăşeşc nivelul de 3% din PIB, cu deficitul bugetar, lucrurile nu stau deloc astfel, a atras atenția Dumitru. Pentru 2017, Comisia Europeană estimează un deficit de 3,2% din PIB în cazul României, fără a include majorările salariale decise recent de Parlament. Cu acest nivel există o singură ţară din UE care ne surclasează: Spania.

„Estimările Comisiei Europene arată un deficit estimat la 3,2% din PIB în 2017. Această estimare este făcută fără a lua în calcul creşterile de salarii, măsurile nu sunt încă legiferate. Dacă luăm în calcul perioada 2015-2017, deterioarea poziţiei fiscale va fi una dintre cele mai mari din UE”, a declarat Dumitru.

salarii