Bucureștiul imobiliar(e.ro): cererea mare a dus la creşterea chiriilor la apartamentele cu 3 şi 4 camere

Preţurile medii ale chiriilor apartamentelor din Bucureşti au înregistrat un salt important în martie şi faţă de luna trecută FOTO: Mediafax
Chiriile apartamentelor cu 3 şi 4 camere din Bucureşti au crescut cel mai mult în ultimul an, cu până la 8%, ca urmare a numărului mic de oferte în raport cu cererea, în timp ce la apartamentele cu 2 camere avansul a fost marginal, iar garsonierele s-au ieftinit uşor.
Share on Facebook11Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Chiriile apartamentelor cu 3 şi 4 camere din Bucureşti a ajuns la un maxim al ultimelor 12 luni, înregistrându-se în luna martie un preţ mediu de 620 de euro pentru apartamentele cu 3 camere şi de 981 de euro pentru apartamentele cu 4 camere. Şi preţul mediu al chiriei în cazul apartamentelor cu 2 camere este într-o uşoară creştere în ultimele douăsprezece luni, ajungând la 389 de euro, în timp ce singurele care se află în regres sunt garsonierele, cu un preţ mediu în martie de 245 de euro, scrie Mediafax.

“Explicaţia constă în creşterea numărului de oferte de vânzare de pe piaţă în dauna celor de închiriere. Acest lucru a condus la micşorarea şi imposibilitatea ofertei de a face faţă cererii, efectul fiind de majorare a preţurilor”, se arată într-o analiză a portalului imobiliare.net, care a luat în calcul preţul mediu de închiriere al locuinţelor din Bucureşti în luna martie.

Astfel, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu al chiriei apartamentelor cu 4 camere s-a mărit cu 8%, cea mai mare creştere dintre toate tipurile de locuinţe. Şi apartamentele cu 3 camere au făcut un salt important în ultimele douăsprezece luni, preţul mediu de închiriere al acestora mărindu-se cu 5%.

În cazul apartamentelor cu 2 camere şi al garsonierelor, preţul mediu de închiriere a rămas destul de constant în ultimele douăsprezece luni, primele înregistrând o creştere de 1,2%, în timp ce garsonierele sunt singurele care au avut un uşor regres, de sub 1%.

Preţurile medii ale chiriilor apartamentelor din Bucureşti au înregistrat un salt important în martie şi faţă de luna trecută. Astfel, preţul mediu de închiriere al unui apartament cu 4 camere a crescut cu 6%, de la 921 de euro în februarie, la 981 de euro în martie.

Aceeaşi comparaţie în cazul apartamentelor cu 3 camere relevă o creştere de 5% în ultima lună, de la 590 de euro în februarie, la 620 de euro în martie.

Apartamentele cu 2 camere s-au scumpit şi ele cu 4%, de la 373 de euro în februarie, la 389 de euro luna aceasta, în vreme ce singurele care au rămas relativ constante în ultima lună au fost garsonierele, al căror preţ a câştigat 1 euro.

Un calcul matematic arată că în luna martie, preţul plătit pentru închirierea unui apartament cu 4 camere din Bucureşti este în medie cu 60 de euro mai mare decât în urmă cu o lună şi cu 79 de euro mai mare decât în urmă cu douăsprezece luni.

În ceea ce priveşte închirierea unui apartament cu 3 camere, aceasta este în martie în medie cu 30 de euro mai scumpă decât în februarie şi cu 31 de euro mai scumpă decât în martie 2014.

Diferenţa începe să scadă la apartamentele cu 2 camere din Capitală, chiria acestora fiind în medie cu 16 euro mai mare luna aceasta faţă de februarie şi cu doar 3 euro mai mare decât în urmă cu douăsprezece luni.

Share on Facebook11Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone