Bucureștii vechi și noi: Top 5 zone fierbinți pentru dezvoltarea sectorului imobiliar al Capitalei

Perimetrul descris de traseul noului Pasaj Basarab pare să fie cel mai fierbinte pol de dezvoltare imobiliară care a demarat în acest an FOTO: Mediafax
Apetitul pentru construcții în Capitală este în creștere, iar dezvoltatorii imobiliari și-au diversificat ofertele și punctele de interes pentru a investi atât în proiecte rezidențiale, de birouri, cât și de retail.

Ultimul trimestru al lui 2015 găsește piața imobiliară în plină expansiune. Și asta în condițiile în care analiștii din piață spun că avem cerere în creștere atât pe rezidențial, cât și pe birouri.

Fapt confirmat și de cifrele BNR, care arată o creștere a creditării în lei și mai mult interes pentru programul „Prima Casă”. La rândul lor, agenții imobiliari au deja o piață în care să caute atât proprietăți de vânzare, cât și de închiriat, pentru toate buzunarele.

La celălalt pol, dezvoltatorii imobiliari nu așteaptă ca „stocurile” să li se termine, ci caută noi perimetre de investiții. La o primă vedere se observă apetitul pentru zonele centrale și semicentrale, unde infrastructura a fost îmbunătățită sau sunt demarate proiecte edilitare de mare amploare.

Dinamica pieței ne arată că, la începutul acestui an, fondurile de investiții erau interesate de achiziții în zona centrală, în terenuri de peste 1.000 de metri pătrați. În funcție de suprafață, prețurile terenurilor au oscilat între 1.200 și 3.000 de euro.

harta Bucuresti

Pe acest fond, firmele de consultanță imobiliară au constat că în prima jumătate a acestui an tranzacțiile imobiliare de lux au înregistrat o creștere de 10%.

Acestea fiind premisele, Adevărul Financiar a realizat o analiză a principalilor cinci poli de dezvoltare imobiliară din București, studiu conturat cu sprijinul consultanților imobiliri de la Home Finders.

1. Floreasca – Barbu Văcărescu

Cea mai fierbinte zonă a pieței imobiliere se menține în zona de nord a Capitalei, mai aproape de inelul median al orașului, în zona Floreasca – Barbu Văcărescu.

Această zonă este axată în principal pe investiții în segmentul de birouri, dar în ultima perioadă s-a remarcat și interesul către rezidențial. În acest din urmă caz, în special apartamente cu finisaje superioare și prețuri care pleacă de la 60.000 – 70.000 de euro.

Orientarea retailului către zona de nord a Capitalei este confirmată și de dinamica pieței din această zonă. Companiile de consultanță imobiliară au remarcat în ultima lună creșteri ale prețurilor cu două-trei procente peste valorile înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

Citiți și: Ghid imobiliar: Prețul ascuns al locuințelor de la marginea Capitalei

Practic, dacă în septembrie 2014 prețul mediu al unui apartament nou cu două camere era de circa 54.500 de euro, în septembrie 2015 acest tip de locuință s-a tranzacționat în jurul unei medii de 57.000 de euro.

Potrivit analiștilor imobiliari, în zona Barbu Văcărescu Floreasca – Stația de metrou Aurel Vlaicu se regăsesc în jur de zece mari proiecte imobiliare care combină dezvoltarea spațiilor de birouri cu rezidențialul.

2. Orhideea – Regie – Pasaj Basarab

Perimetrul descris de traseul noului Pasaj Basarab pare să fie cel mai fierbinte pol de dezvoltare imobiliară care a demarat în acest an. Noile dezvoltări imobiliare din această zonă vizează atât proiecte rezidențiale, cât și de birouri.

O parte in dezvoltatori au speculat momentul și au terminat deja o parte din proiecte, majoritatea centrate pe sectorul rezidențial. Unul dintre exemple este proiectul 19th Residence, din zona Grozăvești, care a fost finalizat la sfârșitul anului trecut.

Ansamblul cu 187 de locuințe a fost vândul în totalitate în mai puțin de un an, iar prețul unui partament cu două camere s-a situat în jurul a 58.000 de euro. Proiectul include garsoniere, studiouri și apartamente cu două și trei camere.

În lucru mai sunt și alte proiecte rezidențiale, iar în paralel se va dezvolta și sectorul de birouri. Analiștii imobiliari estimează că în zona delimitată de pasajul Basarab există o capacitate de absorbție a cel puțin 20.000 de angajați. Posibili clienți pot fi cei din sectorul IT, dată fiind zona, dar și facilitățile de transport.

Printre cei care au investit în această zonă se găsesc nume mari. Kaufland, liderul pieței locale de retail, a cumpărat o parte din terenul fostei fabrici de bere Grivița, de la Haineken.

Încă din perioada în care Pasajul Basarab era încă în construcție, divizia de imobiliare a grupului IKEA a cumpărat două hectare din platforma fostei companii de construcții Baduc, pregătind un proiect de birouri în zonă.

3. Zona Pallady – A2

Un nou pol de dezvoltare imobiliară care a luat avânt în ultimii cinci ani e localizat în zona de est a orașului, mai precis la ieșirea din Capitală spre Autostrada București – Constanța.

Această zonă a fost vizată pentru început de marii retaileri, care au început investițiile încă din 2010. Aici au apărut retaileri ca Metro, Decathlon, Jumbo, Real (care a vândut ulterior către Auchan).

Penny Market și Lidl și-au deschis și ele magazine, iar Dedeman a ridicat de curând un magazin în zonă. Suedezii de la IKEA au cumpărat și ei în această vară un teren în zona Pallady, cu scopul de a deschide al doilea magazin din București.

Citiți și: Pallady Valley – Raiul bucureștean al hipermarketurilor ridicat peste mormântul fabricilor Epocii de Aur

Fostă zonă industrială, Pallady a captat și interesul pentru proiectele rezidențiale. Fiind o zonă cu utilități și infrastructură rutieră, Pallady a căpătat și un tronson de metrou care ridică facilitățile de transport ale zonei.

Analiștii imobiliari susțin că, în general, zonele cu facilități de transport au cel mai mare succes la vânzare. „Cele mai mari proiecte, pe estimările existente sunt pe zonele rezidențiale. Se fac din ce în ce mai multe vânzări chiar din stadiul de proiect”, explică pentru Adevărul Financiar Matei Maloș, managing partner la Home Finders.

4. Bucureștii Noi – Sisești

Total neatractiv în urma cu zece ani din cauza investițiilor mari care trebuiau făcute în infrastructură, perimetrul Bucureștii Noi – Sisești a captat interesul dezvoltatorilor după reabilitarea zonei.

O zonă de pe acum atractivă atât pentru dezvolatorii de proiecte rezidențiale, cât și pentru cei interesați să ridice clădiri de birouri. Și asta pentru că regimul de înălțime este mai permisiv.

Prețul unui apartament cu două camere oscilează aici de la 51.000 la peste 80.000 de euro, iar pentru un apartament cu trei camere, între 72.000 și 130.000 de euro.

Dezvoltarea imobiliară a zonei vine după ce în urmă cu 10 ani Primăria Capitalei a investit masiv în rețelele edilitare din zona Băneasa – Sisești, iar în curând extinderea metroului către Bucureștii Noi a înlesnit vânzările de apartamente.

5. Timpuri Noi – Tineretului

Nici zona centrală nu a rămas fără interes din partea dezvoltatorilor. Aici apare însă amprenta IKEA. Și asta după ce în urmă cu mai bine de cinci ani Vastinit, divizia de imobiliare a retailerului suedez, cumpăra terenul fostei fabrici Timpuri Noi, într-o tranzacție estimată la 35 de milioane de euro. Suedezii au demarat deja proiectul de construcție a unui complex de birouri, cu o primă investiție evaluată la 15 milioane de euro. Tot aici, IKEA plănuiește și dezvoltarea unui complex rezidențial.

Zona este ofertantă pentru sectorul imobiliar atât prin poziția sa centrală, cât și prin facilitățile de transport pe care le oferă.

Citiți și: Fabricile falimentare ale Epocii de Aur, mană cerească pentru imobiliare – Ce s-a ales de industria lui Ceaușescu

Țintele dezvoltatorilor imobiliari sunt tot sedii sau divizii ale fostelor întreprinderi comuniste. Pe strada Frigului, în spatele Liceului Șincai, în zona Tineretului, va fi dezvoltat proiectul Carol Park City, iar în zona Văcărești se va ridica proiectul Tineretului City.

Investitorii în Carol Park City sunt aceeași care au ridicat Militari Residence. Pe un teren de aproape 6.000 de metri pătrați care a aparținut cândva fabricii Antrefrig, aceștia construiesc un imobil cu 8 etaje, care va avea peste 300 de apartamente.

Tineretului City se va dezvolta în zona Văcărești. Mai permisivă din punct de vedere urbanistic, zona permite construcția unui imobil cu 10 etaje și cu o capacitate de aproape 150 de apartamente.

Drumul Taberei așteaptă investiții

Cu toate că nu se află acum printre principalele zone de dezvoltare în sectorul imobiliar, cartierul Drumul Taberei este considerat de consultații imobiliari un nou pol de dezvoltare.

Și asta pentru că lucrările de finalizare a noului tronson de metrou sunt într-un stadiu avansat de execuție, iar la marginea cartierului există destule terenuri și depozite care au apaținut unor întreprinderi comuniste.

Potrnțialul pe care îl oferă Drumul Taberei este legat atât de dezvoltare pe zona rezidențială, cât și pentru investiții în clădiri de birouri.

„Zona Drumul Taberei se poate dezvolta adiacent cu zona Orhideelor – Basarab”, este de părere Matei Maloș. Potrivit acestuia, și zona Drumul Taberei va fi căutată în viitor de dezvoltatori.