Borc: România are 73 de parcuri industriale, în timp ce Ungaria are 220

Costin Borc, ministrul Economiei, a demarat un proiect de promovare regională, pentru a responsabiliza autorităţile locale, multe dintre ele total dezinteresate să atragă investiţii FOTO: Mediafax
România are în prezent 73 de parcuri industriale, în timp ce Ungaria avea 220 de parcuri industriale în 2013, a declarat luni Costin Borc, ministrul Economiei, care susţine că, în ultimele luni, au fost identificate potenţiale spaţii investiţionale pentru a răspunde cererii companiilor străine interesate să dezvolte proiecte greenfield în România.

România este pe ultimul loc în regiune după numărul de parcuri industriale, în condiţiile în care Polonia dispune de 210 de astfel de parcuri, Cehia – 200 de parcuri, iar Slovacia are 85 de spaţii de acest tip.

„Am constatat cu satisfacţie existenţa unor spaţii noi ce pot fi incluse în lista posibilelor opţiuni pentru proiectele aflate în faza de prospecţie a procesului decizional. În acest sens, aş dori să menţionez parcurile industriale de la Ocna Mureş, Câmpia Turzii (Tetarom 5), Turda (Industrial Park) şi Şelimbăr Sibiu“, a spus Borc, ministrul Economiei, în cadrul unui forum privind parcurile industriale, potrivit News.ro.

Ministrul a demarat un proiect de promovare regională, pentru a responsabiliza autorităţile locale, multe dintre ele total dezinteresate să atragă investiţii.

Prima acţiune amplă în acest sens a avut loc la Constanţa, „judeţ ce a pierdut proiecte de-a lungul anilor din cauza lipsei unui parc industrial adecvat care să aducă investiţii străine“, a afirmat Borc. România stă mai prost decât țările vecine la atragerea de investiții străine, deși are nevoie de investiții masive pentru dezvoltare, a mai spus Borc.

„Stăm mai prost decât vecinii noștri în ceea ce privește dezvoltarea parcurilor industriale, stăm mai prost decât vecinii noștri în atragerea de investiții străine. Este important să nu cădem în ținte false, acum, în campanie electorală. Este foarte ușor să lansăm niște lozinci care sună frumos, dar care, deși au undeva un sâmbure de adevăr, sunt periculoase. Haideți să stăm cu picioarele pe pământ, să spunem ce are nevoie România. Avem nevoie de investiții masive, pentru că, dacă vrem să ne dezvoltăm, este nevoie de contribuabili care să permită cetățenilor să trăiască mai bine, cu un transport mai bun, cu servicii mai bune, spații publice, cinematografe”, a spus Costin Borc.