BNR vrea să pună frână creditelor pentru locuințe. E semnul unei noi explozii a prețurilor?

„Dacă BNR observă că există riscul de supraîncălzire a pieței imobiliare, atunci trebuie să ia măsuri” FOTO: AP
Oficialii BNR se tem de o nouă explozie a creditelor imobiliare și se gândesc deja la restricționarea împrumuturilor acordate populației pentru a preveni un fenomen similar celui din 2008, când prețurile locuințelor au scăpat de sub control.
Share on Facebook80Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Nu mai e un secret pentru nimeni: în ultimul an, creditarea în lei a urcat extrem de rapid, în timp ce împrumuturile în valută sunt în scădere. Previzibil, cele mai mari valori ale creditelor sunt înregistrate la împrumuturile către populație.

Potrivit raportului BNR referitor la indicatorii monetari pe luna august,  creditele în lei au crescut per total (persoane fizice și juridice) față de aceeași lună a anului trecut cu 15%. O evoluție mai puternică s-a înregistrat la creditele pentru populație care au crescut cu 27,4% în august 2015, față de august 2014. Pentru persoanele juridice, creșterea a fost de 6,1%.

Citiți și: Ghid imobiliar: Prețul ascuns al locuințelor de la marginea Capitalei

Același raport al Băncii Naționale mai arată că împrumuturile în valută (pentru persoane fizice și juridice) au scăzut față de anul trecut cu 10,9%. Defalcat, creditarea în valută a scăzut în cazul populației cu 10,7%, în timp ce împrumuturile pentru persoanele juridice au scăzut cu 11,1%.

Temeri că piața imobiliară s-ar putea „încălzi”

Înainte de publicarea acestor indicatori, oficialii BNR s-au arătat îngrijorați de lejeritatea cu care șefii instituțiilor bancare acordă credite imobiliare. „E bine că ne îndreptăm spre creditarea în lei, că se reia, este mai puțin bine că ea se reia mai cu seamă pe sectorul populație și nu avem încă o reluare pe sectorul întreprinderi, sector care ar însemna reluarea ciclului de producție, care se produce destul de lent”, declara pentru Digi 24 şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară a BNR, Eugen Rădulescu.

Oficialul Băncii Centrale consideră „confortabilă” o creștere a creditării de 20% pe an, însă dacă ajunge la 30% anual, se impun restricții. În cazuri limită, susțin la rândul lor analiștii imobiliari, BNR ar trebui să intervină pentru a nu se mai înregistra explozia de prețuri din 2008.

„Banca Centrală este organismul de reglementare a pieței. Dacă BNR observă că există riscul de supraîncălzire a pieței imobiliare, atunci trebuie să ia măsuri”, a declarat pentru Adevărul Financiar analistul imobiliar Radu Zilișteanu.

Într-un astfel de scenariu, primele măsuri pe care le poate lua BNR sunt cele de politică monetară: dobânda și rezervele minime obligatorii. Și cum aceste măsuri ar afecta creditarea companiilor, Bănca Națională ar avea soluți: frânarea creditelor către populație, solicitarea unui avans mai mare celui care ia credit sau scăderea plafonului maxim de îndatorare.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a cerut și el mai multă atenție în ceea ce privește fenomenul creditării: „Uitându-ne la viteza de creştere a creditului, creșterea de peste 10% te face să îți ciulești urechile. Bună parte din creştere vine din programul Prima Casă, care are şi părţi bune, dar ca orice evoluţie a creditului imobiliar trebuie să ne uităm cu atenţie la el”.

Citiți și: Cartiere de corporatiști: Dezvoltatorii români „dotează” clădirile de birouri cu locuințe, după modelul IKEA

Din piața imobiliară nu se văd semne de îngrijorare. „O eventuală supraîncălzire pe piața imobiliară poate fi văzută în condițiile în care avem creșteri medii de peste 10% pe an. Atunci trebuie să ne punem semne de întrebare. În următorii ani nu vom mai avea variații de două cifre în procentele majorării prețurilor în piață. Vor fi decente, de cel mult 7 – 8%”, este de părere Radu Zilișteanu.

El susține că îngrijorarea vine de la modul în care unele site-uri specializate în imobiliare prezintă evoluția prețurilor pe piață. El spune că aceste statistici nu trebuie extinse la întreaga piață, ci numai segmentului pe care îl ocupă.

Cert este că paginile de consultanță imobiliară comunicau pe luna august a acestui an creșteri de câteva mii de euro ale prețurilor pentru apartamente în zona centrală și de nord a Bucureștiului, dar și scăderi mai accentuate de prețuri pentru apartamentele din același segment, dar situate la periferie.

Share on Facebook80Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone