BNR vrea să limiteze gradul de îndatorare al românilor. Ce înseamnă asta

Elena Deacu 17-09-2017
Împrumuturile date persoanelor fizice cresc accelerat, iar Banca Națională a României (BNR) ar putea trece la măsuri de limitare a creditelor date populației, până la circa 35% din venituri, față de 70% cât se mai practică în prezent, au sugerat recent oficiali ai Băncii.

Măsura ar fi necesară pentru ca populația să fie ferită de riscurile viitoare, în condițiile în care sunt așteptate creșteri ale dobânzilor, dar și BNR se pregătește să majoreze la rândul său dobânda-cheie.

Finanțarea a depășit nivelul de semnal

Florian Neagu, directorul Direcției Stabilitate Financiară din BNR, susține că finanțarea acordată populației a depășit de câteva luni nivelul de semnal, scrie profit.ro. Potrivit lui, băncile acordă credite cu un grad de îndatorare până la 60-65, chiar 70% la sută, astfel că nivelul creditului pentru populație se apropie de pragul maxim de la care BNR consideră că expunerea este periculoasă.

În aceste condiții apar riscuri atât pentru debitori, cât și pentru stabilitatea financiară și economică, potrivit sursei citate, astfel că BNR s-ar gândi la posibilitatea de a limita gradul de îndatorare al populației, la 35-40%.

Și directorul Direcției Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a arătat într-un interviu recent că BNR lucrează la un set de norme care să plafoneze gradul de îndatorare al persoanelor fizice la 55% din venituri.

Suciu: Nu suntem la pragul de alertă

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a precizat însă că s-a ajuns la un prag de semnal, iar când creditarea va ajunge la un prag de alertă BNR va impune măsuri de limitare a creditare. Cu toate acestea, încă nu am ajuns la acel nivel, a spus el, pentru Mediafax. „În ultimele trimestre am avut un ritm alert de creditare şi de aceea am ajuns la un nivel de semnal. Oamenii trebuie să ştie că nivelul actual la care dobânzile sunt foarte scăzute nu va continua la nesfârşit. Prima Casă este principalul element de creditare. Scăderea gradului de îndatorare este una dintre pârghiile care ar limita creditarea. Este cea mai eficientă, dar nu este neapărat prima”, a precizat Suciu.

Dobânzile au început deja să crească                                                  

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care băncile calculează dobânzile la credite, a urcat vinery până la 0,98% pe an. Valorile Robor sunt din ce în ce mai ridicate, analiştii avertizând recent că măsurile fiscale propuse în acest an vor duce la creşterea dobânzilor.

Robor este indicatorul principal în funcţie de care sunt calculate dobânzile variabile la creditele în lei.

Potrivit lui Cinteză, cum în prezent suntem cu rata dobânzii la minime istorice, „va veni un răstimp când rata dobânzii va crește, iar serviciul datoriei se va majora semnificativ pentru cei mai vulnerabili”.

De asemenea, Iancu Guda, preşedintele AAFBR (Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România) şi lector IBR (Institutul Bancar Român), susţinea luna trecută că vor creşte ratele la bănci pentru populaţie, el aşteptându-se la o politică monetară restrictivă din partea BNR, ce va duce la majorarea Robor.

Ce consecințe are pentru români limitarea îndatorării

Florian Neagu arată că banca centrală este îngrijorată nu numai de ritmul de creștere al creditului, dar și de efectele majorării ratelor de dobândă asupra unor categorii de debitori.  Potrivit lui, va veni un moment când ratele de dobândă vor începe să crească, iar atunci, serviciul datoriei pentru populație s-ar putea majora chiar semnificativ pentru cei mai vulnerabili.

Dacă BNR limitează gradul de îndatorare, băncile vor fi obligate să dea credite care să nu depășească 35% din venitul celor care se împrumută. Asta înseamnă că cei care vor lua un credit vor primi o sumă mai mică, însă vor avea și rate mai mici, povara asupra lor fiind mai mică în cazul în care dobânzile se vor majora semnificativ.

Măsura a mai fost aplicată de BNR și în 2007, pentru a contracara frenezia consumului și a acordării de credite.