Urgența tehnocrată înseamnă pomeni electorale

presedintele klaus iohannis cu guvernul dacian ciolos foto Presidency.ro
FOTO: presidency.ro

 

România corupe până și conceptul de tehnocrație, care oricum rămâne dificil de înțeles. A început cu ministrul care a luat la țintă o bătrână cu un mănunchi de usturoi și continuă acum cu deciziile actualului guvern.

La 6 luni de la învestire se văd cu ochiul liber:

* lipsa de politici industriale,

* lipsa de reacție a administrației la tragedii,

* strategia energetică anunțată înainte de a ști ce faci cu energia,

* așa-zisa deschidere către societatea civilă, deși e-mailurile nu au răspuns,

* politici anti-sărăcie anunțate cu „va urma“.

Guvernul tehnocrat, cu bune și cu rele, nu are un set clar de realizări, nu are priorități pe termen lung, de tipul creșterii natalității, dar are o urgență clară: pomana electorală.

Pentru un guvern care a acceptat bugetul Ponta fără discuții doar ca să poată strânge voturile PSD, este derutanta urgența cu care vrea să ia suplimentar din profitul companiilor de stat pentru a da către „echilibrarea salariilor“. Pentru că la fiecare astfel de inițiativă cu impact în bugetul de stat și care nu vizează opțiuni strategice ca de pildă creșterea natalității or finanțarea apărării, cineva trebuie să plătească nota foarte repede fără a genera beneficii pe măsură.

Modalitatea de plată: deturnarea profitului de la companiile de stat, o continuare a politicii guvernului Ponta de a limita investițiile în economie. Lipsa investițiilor poate crea un stimul electoral de moment, dar privează România de dezvoltare și bunăstare pe termen mediu și lung.

Pomană electorală deghizată în reformă a salarizarii în domeniul bugetar este nesustenabilă, iar sursa de finanțare este efemeră.

Reformarea prin ordonanțe de urgență este, și ea, o soluție artificială și avem toate motivele să ne întrebăm, dincolo de promisiunile actualului guvern, unde este de fapt urgența?


 

Știrea despre ordonanța de urgență o găsiți aici.

Știrea despre deturnarea fondurilor companiilor de stat spre pomeni electorale, aici.

Știrea despre incapacitatea tehnocraților de a finanța un demers strategic de susținere a natalității, aici.