Betting Exchange – din ce în ce mai popular în România!

Elena Deacu 13-12-2017
Un site de pariuri online „mai altfel” este tot mai popular printre români. E vorba despre singura platformă licențiată la noi de tip Betting Exchange, cunoscută și sub denumirea de „bursă de pariuri”.

Diferența majoră între acest tip de pariuri și cele clasice este că pariezi împotriva unei alte persoane, nu împotriva unui bookmaker. Pariurile se fac între jucători, cotele sunt oferite de către jucători, iar mizele sunt plasate de către jucători. Este ca și când ai pune un pariu pe bani cu un amic, doar că pariul este înregistrat pe o platformă specializată, care dă posibilitatea și altora să participe la el, unii împărtășind opinia ta, iar alții fiind de părere că dreptatea este de partea amicului tău.

Pariuri pro și contra                              

„Pariurile în contrapartidă”, așa cum sunt numite de Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc”, au mai multe avantaje în comparație cu cele clasice. Primul ar fi că poți paria pe absolut orice, atâta timp cât se găsește cineva care să parieze împotriva ta. Tu fixezi cota, care se ajustează natural în funcție de volumul de bani mizat pro sau contra.

Cotele și sumele pariate pe pro sau contra sunt afișate pe platformă pe două coloane: una albastră și, respectiv, una roz. Să spunem că tu crezi că West Ham – Chelsea nu are cum să se termine cu scorul 4-0. Propui pariul, cerând o anumită sumă de bani și fixând cota. El va apărea pe coloana roz, de „contra”. Dacă pui „contră” pe scor corect 4-0, la cotă 30 și miză 10, atunci vei câștiga 10 lei dacă meciul nu se va termina cu scorul respectiv. În schimb, dacă West Ham bate cu 4-0, vei pierde cota, înmulțită cu miza, adică 300 de lei, în cazul în care cota nu se schimbă. Dar, așa cum am spus, cota se schimbă în funcție de banii mizați de ceilalți pe pronosticul propus de tine. Logic, suma pe care o poți pierde nu poate depăși suma pe care o ai în cont.

Să nu uităm că pariul se ține doar dacă cineva va paria pe scor corect West Ham – Chelsea 4-0. Acesta riscă să piardă doar suma mizată pe pariu. Dacă câștigă, primește miza înmulțită cu cota de pe coloana „pro”. De asemenea, cota de pe coloana roz trebuie să fie mai mare decât cea de pe coloana albastră.

Cele mai populare pariuri

Este doar un exemplu. Așa cum am spus, se poate juca pe orice. Poți paria că West Ham va beneficia de 20 de cornere în meci. Poate se va găsi un nebun care să parieze împotriva ta. Cele mai populare pariuri sunt pe goluri marcate, pe cornere, pe cartonașe, pe marcatori. Interesant este că în dreptul fiecărui meci este afișat, în timp real, și volumul pariurilor. Nu întâmplător am luat drept exemplu meciul West Ham – Chelsea, din Premier League. În momentul în care scriu acest rânduri, partida zilei pe care s-a mizat cea mai mare sumă: peste 2,7 milioane de lei!

Alte avantaje ale bursei de pariuri

Un alt avantaj al pariurilor în contrapartidă derivă din faptul că nu joci împotriva unui bookmaker care știe tot ce mișcă în sport, ci împotriva unor pariori ca și tine. Aceștia pot face erori fie din neatenție, fie pentru că i-a luat valul, fie că nu au informații despre evenimentul pe care pariază. În plus, cotele se ajustează în funcție de piață, nu sunt stabilite după bunul plac de un operator de jocuri. 

Casele de pariuri clasice oferă posibilitatea de a da Cash Out numai pentru anumite tipuri de pariuri. La Betting Exchange poți închide orice pariu, oricând. Sunt jucători care s-au specializat în speculă pe „bursă”, mulțumindu-se cu profituri mici, dar dese, prin închiderea pariurilor la momentul potrivit. Este posibil orice!