Belgia a pierdut un miliard de euro din cauza atacurilor teroriste din martie

Sectorul turismului şi cel al comerţului cu amănuntul au fost cele mai afectate de atacurile de acum câteva luni FOTO: Guliver / Getty Images
Economia Belgiei a pierdut circa un miliard de euro, în urma atacurilor teroriste de la Bruxelles, din 22 martie, potrivit unui raport comandat de guvernul belgian.

Raportul arată că sectorul turismului şi cel al comerţului cu amănuntul au fost cele mai afectate de atacurile de acum câteva luni, anunță publicația De Morgen, citată de News.ro. Capitala Belgiei a înregistrat o scădere de 122,5 milioane de euro a vânzărilor de retail în trimestrul al doilea, comparativ cu primele trei luni ale anului.

Ministrul belgian de Finanţe, Johan Van Overtveldt, a estimat anterior o scădere a veniturilor federale din taxe de 760 de milioane de euro, sumă echivalentă cu 0,1% din PIB, ceea ce aduce pierderile totale la aproape un miliard de dolari.

Kris Peeters, ministrul Economiei, a declarat presei belgiene că guvernul a lansat deja „toate instrumentele posibile” pentru a ajuta companiile să facă faţă pierderilor.

În dimineața zilei de 22 martie, două explozii s-au produs la aeroportul Zaventem din Bruxelles și una în stația de metrou Maelbeek, aproape de sediul Uniunii Europene. Atunci, 32 de persoane și-au pierdut viața și alte câteva sute au fost rănite.