Băncile câștigă în lupta cu clienții pe darea în plată

Băncile au contestat în instanță mai bine de două treimi dintre notificările de dare în plată transmise de datornici FOTO: Adevărul
După ce Curtea Constituțională (CCR) a decis că Legea privind darea în plată este constituțională doar în măsura în care ar fi intervenit impreviziunea pe parcursul contractului, ceea ce implică faptul că stingerea datoriilor nu se mai întâmplă doar cu voința debitorului, lupta dintre clienți și bănci continuă în instanță, chiar dacă multe termene au fost amânate în așteptarea motivării CCR.

Iar până acum balanța înclină în favoarea băncilor comerciale. În ultimele două luni, băncile au câștigat majoritatea proceselor în care s-au dat sentințe definitive. Mai exact, instanțele au admis definitiv contestațiile băncilor comerciale la notificările formulate de clienți pentru darea în plată în 11 dosare și au respins contestațiile în cinci dosare, potrivit Profit.ro. În două dintre dosare, instanțele au decis să respingă pe fond contestațiile băncilor la notificare, însă acestea au fost admise în apel, astfel că au fost trimise la rejudecare. Iar asta pentru că, între fond și apel, Curtea Constituțională a României (CCR) a admis în parte sesizarea băncilor privind neconstituționalitatea dării în plată, arătând că prevederile se aplică numai în condiții de impreviziune.

Cine a câștigat, cine a pierdut

Băncile au câștigat definitiv, în total, în 12 dosare și au pierdut în opt, începând cu mai 2016, când Legea privind darea în plată a intrat în vigoare. Potrivit Profit.ro, Banca Românească a câștigat definitiv două procese și a pierdut două, Raiffeisen Bank a câștigat două și a pierdut unul, BRD, Banca Transilvania, Unicredit Bank, OTP Bank și Libra Bank au câștigat câte unul, recuperatorii de la Rabon Credit Solutions și compania de leasing Asset Leasing au câștigat câte unul, iar CEC Bank a pierdut definitiv două litigii.

Totuși, cele mai multe instanțe de fond așteaptă publicarea motivărilor de către Curtea Constituțională din dosarele judecate pe darea în plată, astfel că în cele mai multe procese termenele sunt amânate.

Legea spune că pot să dea în plată persoanele fizice consumatori, care au ipotecate o locuință în favoarea băncii, fără condiții privind situația financiară a acestora. CCR a interpretat că Legea este constituțională în măsura în care intervine impreviziunea. Iar asta dă o altă conotație legii, pentru că stingerea datoriilor nu se mai întâmplă doar din voința debitorului. Potrivit CCR, impreviziunea intervine când, pe parcursul contractului, are loc un eveniment excepțional ce nu putea fi prevăzut în mod rezonabil de părți la data încheierii contractului, ceea ce face excesiv de oneroasă executarea obligației debitorului. Impreviziunea este definită în Codul civil intrat în vigoare în 2011, dar nu și în cel valabil anterior. Cu toate acestea, CCR arată că impreviziunea se va aplica și pentru creditele acordate pe vechiul Cod Civil.

Peste 500 de sesizări la CCR

De la intrarea în vigoare a Legii privind darea în plată, în mai 2016, băncile comerciale au depus la CCR peste 500 de sesizări de neconstituționalitate, cele mai mult venind din partea Raiffeisen Bank, Bancpost și Banca Românească. Prima sesizare de neconstituţionalitate ajunsă la CCR, la 21 iunie, a fost formulată de UniCredit Bank, însă, între timp, toate marile bănci de pe piaţa locală, care au acordat un număr foarte mare de credite populaţiei înainte de criza economică, au înregistrate dosare la Curte. Cele mai multe sesizări au fost formulate de băncile care în perioada de boom economic au acordat multe credite, în special în franci elveţieni.

Primul dosar a fost judecat de Curtea Constituțională abia pe 25 octombrie, însă nu a fost încă motivat. Un alt dosar, judecat pe 27 octombrie, în care CCR a respins ca devenită inadmisibilă o contestație a Raiffeisen Bank a fost însă motivat, în decembrie, și trimis spre publicare la Monitorul Oficial, potrivit Profit.ro. N-a fost însă și publicat, deși a trecut mai bine de o lună de când a plecat pe drumul de oficializare. Reprezentanții Monitorului Oficial susțin că au primit motivarea cu o pagină tipărită greșit, astfel că nu o pot publica, așa că au trimis o adresă către CCR pentru lămuriri.

Peste 5.000 de dosare în instanță

Pe portalul instanțelor sunt înregistrate peste 5.300 de dosare de dare în plată. Datele centralizate de BNR la finele lunii septembrie arată că instituțiile de credit primiseră peste 5.300 de notificări, pentru credite de 1,5 miliarde de lei, din care au contestat în instanță mai mult de două treimi.

În condițiile în care rata lunară a debitorilor nu este considerată de curțile judecătorești ca excesiv de oneroasă, este de așteptat ca aceștia să nu poată beneficia de opțiunea de dare în plată, se arată în Raportul de stabilitate al BNR, publicat în luna decembrie.

Până la finele lunii octombrie, peste 1.000 de dosare de dare în plată au fost deja acceptate de bănci, deoarece acestea respectau cele patru criterii minimale incluse în lege. Cele mai importante criterii prevăd că trebuie să existe contractul de credit şi că valoarea acestuia nu trebuie să depăşească 250.000 de euro. Dosarele în cauză nici nu au ajuns în instanţă, deoarece nu au fost contestate de bancă.