Bănci grecești, scenariu românesc: “Vor pierde teren prin scădere organică”

Acțiunile principalelor instituții de credit din Grecia au început săptămâna cu stângul, valorea acestora scâzând, în medie, cu peste 25% într-o singură zi FOTO: Getty Images
Rolul pe care băncile grecești îl joacă în sistemul bancar românesc va fi tot mai mic, spune pentru Adevărul Financiar Doru Lionăchescu, președintele casei de investiții Capital Partners.

Victoria Syriza în alegerile de la Atena și criza francului elvețian sunt doar doi dintre factorii care accelerează diminuarea cotei de piață a băncilor elene în România, apreciază bancherul. În urmă cu un deceniu, Lionăchescu a fost director general adjunct la Bancpost, controlată de banca grecească Eurobank, iar înainte de criză a fost pe punctul de a-și vinde compania de investiții către o altă bancă grecească, Piraeus Bank.

La jumătate anului trecut, băncile grecești (Eurobank/ Bancpost, Piraeus Bank, National Bank of Greece/ Banca Românească) dețineau 12,5% din activele sitemului bancar în ansamblu.

Acțiunile principalelor instituții de credit din Grecia au început săptămâna cu stângul, valorea acestora scâzând, în medie, cu peste 25% într-o singură zi. Piraeus Bank, una dintre principalele bănci, a pierdut jumătate din valoare de luni până miercuri.

Syriza creează emoții

Evident, această fugă a investitorilor are o importantă componentă emoțională, fiind alimentată de avalanșa de declarații ale noului premier Alexis Tsipras care transformă azi în realitate tot ceea ce până ieri era un vis urât. Tispras a oprit procesele de privatizare și va crește cu 10% venitul minim.

Dacă aversiunea față de acțiunile băncilor va continua și după ce emoțiile se vor vor fi sfârșit, atunci acestea vor avea o mare problemă, afirmă Doru Lionăchescu.

Agențiile de rating au spus că ar putea reduce ratingul Greciei dacă noul guvern nu ajunge la un acord cu creditorii săi pentru a continua să primească sprijinul financiar. Costurile de finanțare ale Greciei continuă să crească direct proporțional cu riscul țării.

În definitiv, băncile grecești își vor finanța cu greu operațiunile și vor fi nevoite să se retragă din unele piețe din Europa Centrală și de Est, inclusiv România. Acesta nu este nici pe departe un scenariu nou.

În 2012, când Grecia a fost nevoită să apeleze pentru a doua oară la un ajutor din partea autorităților europene și de la Fondul Monetar Internațional, ieșirea băncilor grecești din unele piețe ale Europei Centrale și de Est, inclusiv din România, a fost una dintre variantele luate în calcul. Condițiile celui de-al doilea plan de salvare a Greciei (2012-2014) care s-a ridicat la 164 miliarde de euro nu au trebuit respectate până la capăt.

Minus cinci procente în trei ani

Oricum, în ultimii trei ani, ponderea institituțiilor de credit cu capital elen în sistemul bancar românesc s-a redus considerabil. Dacă la sfârșit de 2011, acestea controlau, potrivit Băncii Internaționale a Reglementărilor, peste 17% din sistem, trei ani mai târziu, acestea au pierdut aproape cinci puncte procentuale din cota de piață cumulată. Celelalte state din regiune în care băncile grecești sunt prezente sunt Bulgaria, Cipru, Serbia, Turcia, Ucraina sau Macedonia.

”Băncile grecești vor pierde teren prin scădere organică și prin vânzare de active”, apreciază președintele Capital Partners.

Or, acest lucru s-a întâmplat și până acum. La sfârșitul lui 2013, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, unul dintre ”regii astfaltului” românesc, a cumpărat ATE Bank de la Piraeus Bank pentru zece milioane de euro. Ulterior, Umbrărescu a transformat ATE Bank în Banca Română de Credite și Investiții.

Franci greu de înghițit

După originea capitalului, grecii au o pondere mai mică decât austriecii (36%), francezii (13,3%), dar și decât românii – aproape 20%. Datele Băncii Naționale a României sunt valabile pentru jumătatea anului trecut.

În plus, băncile elene din România au și problema expunerii ridicate pe francul elvețian. Aproape 60% din numărul total de credite în franci (75.000 de contracte) se află în portofoliul a trei bănci cu capital grecesc: Bancpost, Piraeus Bank și Banca Românescă. În contrast, cele trei bănci au o cotă de piață cumulată de doar 8%.