Bancheri: Legea dării în plată nu trebuie să se aplice retroactiv, iar plafonul de 250.000 de euro nu este acceptat

Bancherii nu sunt de acord cu plafonul de 250.000 de euro la Legea dării în plată FOTO: Mediafax
Bancherii susţin în continuare că Legea dării în plată nu trebuie să se aplice retroactiv şi este respinsă și ultima variantă propusă în Parlament, cu un plafon al creditului urcat la 250.000 de euro, dar sunt de acord cu excluderea programului „Prima Casă“.

„Nu putem să acceptăm nici ultima formă a legii, dacă se menţine retroactivitatea. Dacă se aplică pentru viitor, e altceva, dar nu se poate aplica retroactiv niciodată, este greşit“, a declarat joi Steven van Groningen, membru al board-ului Consiliului Investitorilor Străini (CIS), citat de News.ro.

Groninge susține că legea este o „idee stupidă“ chiar şi cu aplicare pe viitor, însă a pus accentul pe necesitatea unui studiu de impact pentru a releva efectele şi consecinţele pe toate planurile.

„E o lege care va avea un impact economic semnificativ, dar nu avem o estimare de impact. Începem să aplicăm în România ce nu s-a făcut niciunde în lume. Excepţia este doar Spania, care are o implementare restrictivă, pentru cazuri specifice“, a mai spus van Groningen, citat de News.ro.

Reprezentanţii CIS susţin că, odată cu adoptarea unor astfel de legi în România, nu pot promova ţara investitorilor din străinătate.

„Când vezi că Parlamentul dă astfel de legi, cu astfel de caracter, cum s-a întâmplat şi în cazul certificatelor verzi din energie, nu poţi promova România investitorilor din afară“, apreciază Matteo Patrone, directorul pentru România al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Legea privind darea în plată reprezintă o deviere serioasă de la Directiva europeană 17/2014, mai ales în ceea ce priveşte caracterul retroactiv şi obligativitatea de aplicare, spune Mihai Bogza, membru al board-ului CIS şi preşedinte Bancpost.

„Privind caracterul retroactiv, statul intervine în contractul dintre două părţi şi schimbă regulile în timpul jocului, deci se poate întâmpla oricui, în orice domeniu. Dacă aş fi în locul statului, mi-aş face griji pentru ce urmează, pentru că legea va avea un impact asupra costurilor de finanţare ulterioare“, a menţionat Bogza.

El a adus în discuţie faptul că parlamentarii nu au analizat în profunzime scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis de trimitere a legii spre reexaminare, trecând prea repede peste articole, ceea ce denotă o lipsă de respect între instituţii, mai notează News.ro.

Bogza a atras atenţia că parlamentarii nu ar trebui să adopte legi de protecţie socială pe banii băncilor, chiar şi în situaţia în care sistemul bancar ar fi foarte profitabil.

„Nu faci protecţie socială cu banii altora, nu iei bani de la bănci să-i dai persoanelor fizice, chiar dacă sistemul bancar ar fi foarte profitabil, ceea ce nu a fost cazul în ultimii ani, doar anul trecut a fost pe profit“, a adăugat bancherul.

Legea privind darea în plată se va discuta joi în comisia juridică din Camera Deputaţilor, urmând să intre în plen pe 6 aprilie. Potrivit ultimelor discuţii, politicienii au căzut de acord să mărească plafonul creditului la 250.000 euro şi să scoată programul „Prima Casă“.