Apple a împlinit 40 de ani. Revoluţia „piraţilor“ din Silicon Valley – VIDEO

La 40 de ani de la fondarea sa, Apple este acum cea mai valoroasă companie a lumii FOTO: Guliver / Getty Images
Apple a împlinit vineri 40 de ani, iar gigantul a sărbători într-un mod propriu: a afişat un steag al piraţilor deasupra sediului din Cupertino, California. În anii ’80, Steve Jobs, cofondator al Apple, a alcătuit o echipă separată, care lucra la lansarea primului Mac, iar aceasta folosea steagul pentru a simboliza natura rebelă a echipei, dar şi a Apple.

Acum Apple cea mai mare companie a lumii, cu o capitalizare de piaţă de aproape 610 miliarde de dolari, mai mult decât giganţii petrolieri Exxon, Chevron, Shell sau Gazprom.

Compania are, însă, origini umile, dezvoltându-se în garajul părinţilor lui Steve Jobs, Paul şi Clara Jobs, din Los Altos, California.

Compania a fost fondată în data de 1 aprilie 1976, şi…surpriză: avea trei cofondatori. Pe lângă Steve Jobs şi „magicianul“ Steve Wozniak se mai afla şi inginerul Ron Wayne. La numai zece zile de la fondarea acesteia, însă, Wayne şi-a vândut partea de 10% din Apple pentru 800 de dolari celor doi. Aceasta este considerată una dintre cele mai mari greşeli de afaceri din lume, căci dacă şi-ar fi păstrat deţinerea Wayne ar fi fost acum mai bogat cu 60 de miliarde de dolari. El a spus, însă, că nu dorea să intre în datorii. steve jobs pirati apple macintosh

Apple a început atunci să vândă kituri cu plăci de bază, iar ulterior a lansat Apple II şi Lisa. Tot atunci, o altă greşeală de miliarde are loc în conexiune cu Apple: „Woz“, care era angajat la Hewlett-Packard, a prezentat iniţial proiectul său companiei la care lucra. Aceasta l-a refuzat, astfel că aşa a luat naştere Apple. Peste ani buni, însă, în 2002, HP a dat 25 de miliarde de dolari pentru a cumpăra Compaq şi a intra, astfel, pe piaţa calculatoarelor.

„Inspirat“ de Xerox

Dar cum s-a întâmplat asta? La un moment dat, Steve Jobs a vizitat un parc tehnologic al Xerox, unde a observat pentru prima dată o interfaţă grafică care funcţiona cu un mouse şi o tastatură. El a fost convins instant că acesta este viitorul, astfel că a folosit ideea în primele calculatoare cu adevărat moderne. Apple Lisa a fost, astfel, primul calculator cu interfaţă grafică vândut oamenilor simpli, ajungând pe piaţă în 1983. Dar a fost un eşec, din cauza preţului foarte mare.

Astfel că Apple a revenit în 1984 cu lansarea Macintosh. Lansarea acestuia a fost un adevărat hit, Steve Jobs folosind o reclamă în care asocia IBM cu romanul „1984“ al lui George Orwell.

Tot în acea perioadă, colosul IBM a tocmit o firmuliţă numită pentru realizarea unui software pentru platforma sa de calculatoare – IBM PC. Firmuliţa era Microsoft şi a ajuns un gigant după ce standardizarea a făcut ca softul său să apară pe majoritatea calculatoarelor. Softul se numea „Windows“, de la ferestrele din interfaţa grafică.

Încă de atunci, Steve Jobs l-a acuzat pe Bill Gates, cofondator al Microsoft, de furt intelectual, ba chiar Apple a dat în judecată compania. Nu a avut, însă, prea mult câştig de cauză deoarece în instanţă a recunoscut că a copiat de la Xerox.

Steve Jobs fusese deja alungat de la Apple în 1985, după o luptă internă cu John Sculley, care a şi condus Apple, iar procesul Apple contra Microsoft a fost demarat în 1988 şi a durat până în 1994.

Revenirea lui Steve Jobs

La trei ani de la pierderea litigiului, în 1997, Apple se afla într-o stare financiară deplorabilă. Atunci Apple l-a chemat înapoi pe Jobs ca să conducă firma. Acesta a venit, dar între timp îşi făcuse o nouă companie de calculatoare, NeXT. La sosirea la Apple, Jobs a condiţionat venirea sa de cumpărarea NeXT, astfel că societatea a plătit 429 de milioane de dolari şi 1,5 milioane de acţiuni Apple pentru aceasta.

Tot atunci, Jobs a făcut abominabilul: a bătut palma cu rivalul Bill Gates, măsură prin care Microsoft investea 150 de milioane de dolari în Apple. Dar „pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti“.

De atunci, Jobs a revitalizat compania: a lansat noul iMac în 1998, playerul muzical iPod a revoluţionat industria muzicală în 2002, iPhone a adus smartphone-ul cu ecran tactil pentru publicul larg în 2007, iar iPad a popularizat tabletele electronice din 2010.

Acum, fiecare lansare a unui produs Apple este întâmpinată cu cozi lungi la magazinele sale sau cele partenere, în vreme ce industria aplicaţiilor şi jocurilor mobile prosperă din 2008 încoace, de când a fost lansat App Store.

Efecte în lumea „post-PC“

Apple a inventat calculatorul modern, dar tot Apple l-a şi omorât: din 2007 utilizatorii s-au reorientat către smartphone-uri şi tablete, dar majoritatea au acum sistem de operare Android, de la Google, care a produs un software asemănător celui de pe iPhone, dar l-a făcut liber pentru orice producător şi utilizator.
De atunci, Microsoft a pierdut lupta atât cu Apple, cât şi cu Google; chiar dacă Windows domină în continuare piaţa PC-urilor, acestea nu mai sunt atât de relevante pentru consumatori, care folosesc tot mai mult dispozitivele mobile, unde Microsoft are o cotă infimă.

Între timp, şi IBM a ieşit de pe piaţa calculatoarelor încă din 2005, când şi-a vândut divizia de PC-uri către chinezii de la Lenovo.

De asemenea, HP – care era la un moment dat cea mai mare companie IT după venituri şi cel mai mare producător mondial de calculatoare – s-a spart în două. Compania s-a spart în două din 2014: Hewlett-Packard Enterprise – care conţine sectorul de servicii şi produse destinate corporaţiilor şi HP Inc – care conţine divizia de calculatoare şi imprimante. Separarea a devenit efectivă din noiembrie 2015.

“Revoluţia tăcută”

Concomitent, Apple a mai făcut o revoluţie: compania este una dintre cele care au pus bazele arhitecturii ARM, folosită în aproape toate procesoarele telefoanelor şi tabletelor utilizate astăzi. ARM Holdings, compania care realizează designul procesoarelor cu arhitectură ARM şi îl licenţiază către producătorii cipurilor, a fost înfiinţat în anul 1990 de către Apple, în parteneriat cu Acorn Computers şi VLSI Technology.