Apartamentele vechi devin mai scumpe decât cele noi. Preţurile locuinţelor în marile oraşe din ţară

Blocurile noi nu au, de regulă, un amplasament la fel de bun ca cele vechi
În unele oraşe mari din ţară, cum sunt Cluj-Napoca sau Braşov, preţul de vânzare al apartamentelor vechi l-a depăşit pe cel al locuinţelor noi, diferenţa ajungând aproape de 100 de euro pe metru pătrat.

Apartamentele vechi din unele oraşe din ţară sunt la mai mare căutare decât cele noi, astfel că preţul acestora a crescut semnificativ în ultimul an, depăşindu-l pe cel al noilor construcţii, arată indicele calculat de portalul specializat Imobiliare.ro.

Cea mai mare diferenţă de preţ între locuinţele noi şi cele vechi se întâlneşte în Cluj-Napoca, de altfel, oraşul cu cele mai scumpe apartamente din ţară. Preţul mediu al unui apartament vechi în Cluj-Napoca era la sfârşitul lui 2016 de 1.279 de euro/metru pătrat, după o creştere de peste 11% în ultimul an, potrivit datelor portalului imobiliare.ro. Pe de altă parte, preţul mediu solicitat pentru un apartament nou din Cluj-Napoca a urcat cu 8,3% pe parcursul anului trecut, până la 1.184 de euro/metru pătrat şi este cu 95 de euro sub cel al unui apartament vechi.

Preţul apartamentelor vechi îl depăşeşte pe cel al apartamentelor noi şi în Braşov. Astfel, apartamentele vechi de aici s-au scumpit cu aproape 4% în intervalul menţionat, până la 911 euro/metru pătrat. În schimb, apartamentele noi s-au ieftinit cu 0,7%, până la 870 de euro/metru pătrat.

În Timişoara, preţul celor două tipuri de apartamente este aproape la acelaşi nivel. Un apartament nou se vindea la finele anului trecut în Timişoara la un preţ de 1.056 euro/metru pătrat, în creştere cu 12,1%, în timp ce unul vechi avea un preţ de 1.018 euro pe metru pătrat, mai mare cu 8,3% faţă de nivelul de la sfârşitul anului 2015. Totuşi, la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, un apartament vechi se vindea mai scump decât unul nou, cu 1.024 euro/metru pătrat faţă de 1.014 euro/metru pătrat.

Amplasament mai bun pentru blocurile vechi

Una dintre explicaţii ar fi că, dat fiind faptul că au fost primele construite, blocurile vechi beneficiază, de regulă, de un amplasament mai bun, chiar în interiorul aceluiaşi cartier, şi au acces mai uşor la mijloacele de transport în comun, obiective culturale, magazine şi şcoli. „Construcţia de blocuri noi, pe de altă parte, este foarte limitată de disponibilitatea loturilor pentru construcţii, astfel că terenurile achiziţionate de investitori sunt, de fapt, ceea ce a rămas în urma dezvoltărilor rezidenţiale tradiţionale şi a putut fi achiziţionat la un preţ acceptabil“, arată un studiu realizat în toamna anului trecut de Imobiliare.ro.

Totodată, oferta actuală din piaţă pe segmentul nou este reprezentată în bună măsură de apartamente construite în perioada de boom, unde accesul a fost pus pe volum şi mai puţin pe un concept. Acest paradox al preţurilor ar trebui să fie corectat de noua generaţie de locuinţe noi, care va avea un concept bazat pe nevoile cumpărătorilor, arată specialiştii Imobiliare.ro.

„În bună măsură, proiectele noi vor beneficia de un amplasament bun, datorat ieftinirii terenurilor în criză şi revalorizării unor loturi cu un amplasament foarte bun şi acces facil la punctele de interes pentru cumpărători“, mai menţionează sursa citată.

Preţurile în Capitală

În Bucureşti, preţul unui apartament nou era la finalul anului trecut de 1.172 de euro/metru pătrat, mai mare cu 9,5%, în timp ce o locuinţă veche se vindea cu 1.090 de euro/euro, mai scump cu 6,4%.

În Constanţa, apartamentele noi s-au scumpit în 2016 cu 7%, până la 989 de euro/metru pătrat, iar cele vechi – cu 6,1%, până la 969 de euro/metru pătrat.