Moartea lui Cătălin Chelu – căutat până ieri în toată lumea – vine în plin scandal al SIF-urilor

Omul de afaceri Cătălin Chelu, condamnat definitiv la şase ani de închisoare în dosarul "Mită la MAI", pentru tentativa de mituire a fostului secretar de stat Dan Valentin Fătuloiu, a murit la un spital din Amman, potrivit informaţiilor transmise, marţi, de MAE la solicitarea MEDIAFAX.

Cătălin Chelu, fost președinte al SIF Moldova, avea de ispășit șase ani de închisoare, pentru că a încercat să-l mituiască cu un milion de euro pe Dan Fătuloiu, fost secretar de stat în Ministerul de Interne, pentru a scăpa de dosarele pe care le avea în lucru la poliția economică.

Anunțul decesului său apare în momentul când dosarul SIF-urilor explodează, cu anunțul că șeful SIF Banat-Crişana, Dragoş Bîlteanu, şi Najib El Lakis, membru în Consiliul de Administraţie al societăţii, au fost arestaţi preventiv în dosarul privind manipularea pieţei de capital şi delapidarea societăţilor de investiţii financiare. Alte trei persoane sunt cercetate sub control judiciar.

Informația decesului lui Catalin Chelu – într-un spital din Amman, în urma unor probleme grave de sanatate – a fost confirmată de ambasada României în Iordania. Informatia.

Flagrantul a fost spectaculos: două SUV-uri BMW X6 albe ar fi fost aduse chiar în curtea Ministerului de Interne, cadou pentru chestorul Fătuloiu, care, potrivit procurorilor DNA, a fost denunţător în acest dosar; la acestea se adăugau 50 de mii de euro bani gheață și două vile care ar fi urmat să fie construite la cererea secretarului de stat.

Fostul președinte al SIF Moldova, care avea o avere estimată la aproximativ 185 de milioane de euro, a fost acuzat de-a lungul timpului că a devalizat multe dintre societățile cumpărate. De altfel, era suspectat de evaziune fiscală.

Pe parcursul procesului, Chelu s-a plâns că Fătuloiu l-a presat și șantajat ca să îi dea spagă. “Există probe certe că a existat o întreagă operațiune de determinare a domnului Chelu să săvârșească infracțiunea de corupție. Ceea ce a plătit domnul Chelu reprezintă acest lucru, că nu voia să aibă relații de dușmănie cu domnul Fătuloiu“, spune avocatul lui Cătălin Chelu, Romeo Cozma.

În urma acestui scandal uriaș, secretarul de stat Dan Fătuloiu a fost demis din funcția deținută la minister, iar Cătălin Chelu a părăsit România și și-a primit pedeapsa în lipsă. Acum, decizia va fi clasată.

Condamnarea definitivă la șase ani de închisoare a fost pronunțată în data de 8 septembrie, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul “Mită la MAI”.

Trei zile mai târziu, Cătălin Chelu a fost dat în urmărire naţională de Poliţie, după ce nu a fost găsit la domiciliu pentru punerea în aplicare în mandatului de executare a pedepsei.