ANRE: Abonații afectaţi de pene de curent vor primi despăgubiri de la distribuitorii de electricitate

Distribuitorii de energie electrică trebuie să ne despăgubească dacă se fac vinovați de avarii FOTO: Guliver/ Getty Images
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat un ordin prin care stabileşte noi standarde de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice, prin care un număr maxim de întreruperi şi o durată maximă permisă.

Potrivit acestui ordin, în caz de depăşire, distribuitorii de electricitate vor plăti consumatorilor afectaţi compensaţii băneşti, prin reducerea facturilor plătite, a anunţat ANRE, citată de News.ro.

Ordinul aprobat de ANRE este o variantă revizuită a unui standard în vigoare din 2007. Standardul stabileşte nivelul de calitate pe care distribuitorii trebuie să îl îndeplinească în furnizarea energiei electrice către clienţi şi fixează indicatori de performanţă în asigurarea serviciului de distribuţie.

„Trebuie subliniat că neîndeplinirea de către operatorii de distribuţie a indicatorilor de performanţă prevăzuţi în Standard va permite utilizatorilor reţelelor electrice de distribuţie (în special consumatorii de energie electrică) să primească compensaţii băneşti de la aceştia, care, în fapt,  reprezintă o reducere a facturii de energie electrică achitate lunar“, se arată în comunicatul Autorității.

Potrivit proiectului de Ordin, publicat anterior de către ANRE, firmele de distribuţie de energie electrică vor putea să producă unui client, pentru lucrările de dezvoltare şi mentenanţă, cel mult patru întreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, în mediul urban, şi cel mult opt întreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, în mediul rural, mai arată News.ro.

Distribuitorii mai au voie să efectueze într-un an calendaristic alte două întreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, în plus faţă de numărul prevăzut anterior, “în scopul realizării lucrărilor de retehnologizare a unor reţele electrice care alimentează un număr mare de utilizatori pentru care nu există condiţii tehnice de preluare”, mai prevede  Ordinul.

Noile reglementări arată că dacă în cazul unei întreruperi planificate, perioada fără curent electric este mai mare de opt ore, clienţii au dreptul la o desăgubire de 300 de lei, la o tensiune de 110 kV, 100 de lei la medie tensiune şi 30 de lei la joasă tensiune.

Înc azul întreruperilor neplanificate, dacă acestea depăşesc opt ore în mediul urban şi 18 ore în mediu rural, în condiții normale de vreme, sau 48 de ore, în condiţii meteorologice deosebite, distribuitorii trebuie să plătească despăgubiri clienţilor afectaţi în valoare de  600 până la 1.400 de lei, la o tensiune de 110 kV, de 200 până la 400 de lei la medie tendiune şi între 60 și 200 de lei la joasă tensiune.

Autoritatea consideră, totuşi, că un distribuitor este îndreptăţit să întrerupă alimentarea cu energie electrică în anumite situaţii de forţă majoră: „când se periclitează viaţa, sănătatea oamenilor ori integritatea bunurilor materiale; pentru prevenirea sau limitarea extinderii avariilor în echipamentele energetice, în zone de reţea electrică sau la nivelul întregului Sistem Energetic Naţional; pentru executarea unor manevre sau lucrări ce nu se pot efectua fără întreruperi“, se mai arată în proiectul de Ordin, citat de News.ro.

Potrivit ANRE, distribuitorii vor fi forţaţi, prin aceste măsuri, să facă investiţii pentru a respecta indicatori de performanţă pe întreg teritoriul ţării.