EXCLUSIV Alin Negrescu, KPMG: ”Controalele ANAF cresc piața de consultanță fiscală cu 15-20%”

Alin Negrescu conduce departamentul de Taxe Indirecte al KPMG România FOTO: KPMG
Insensificarea controalelor ANAF pentru combaterea evaziunii fiscale va crește piața serviciilor de consultanță fiscală cu 15-20% de-a lungul lui 2015, a spus la Adevărul Financiar Live Alin Negrescu, Tax Director în cadrul KPMG, una dintre principalele firme de consultanță financiară din România.
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Această creștere este rezultatul muncii ANAF de combatere a evaziunii fiscale și din zona rambursărilor de TVA, care au crescut în amploare și vizibilitate mai ales de la începutul acestui an. În 2015, tendința de creștere pentru acest tip de servicii este o continuare a ceea ce s-a întâmplat încă de anul trecut.

”În 2014 față de 2013 s-a dublat activitatea de asistență adresată companiilor pentru inspecțiile fiscale. Este vorba atât de serviciile acordate în timpul asistenței fiscale, cât și, ulterior, pe zona de contestații”, afirmă reprezentantul KPMG.. Această firmă, alături de PwC, Deloitte și EY, fac parte din clubul select al consultanței (Big 4) și generează pe plan global venituri cumulate de circa 120 de miliarde de dolari. În România, cei patru mari au peste 2.000 de angajați și generează venituri totale de 150 de milioane de dolari.

Creșterea de 15-20%, în opinia consultantului KPMG, se datorează inclusiv anctivității anticorupție DNA și a altor parchete. Începând cu 2014, aceste acțiuni, cuplate cu cele ale ANAF, au adus firmei de cosultanță un portofoliu de clienți care solicită asistență fiscală și penală. ”Până acum, pe această zonă, erau cazuri izolate, nu un portofoliu propriu-zis”, explică Alin Negrescu. Pentru partea de asistență penală, compania lucrează cu avocați proprii sau colaboratori.

Controalele ANAF au fost bine primite de mediul de business în general. Relevantă este declarația lui Radu Timiș, proprietarul procesatorului de mezeluri Cris Tim , potrivit căruia vânzările grupului au crescut cu 24% ăn primul trimestru al lui 2015 datorită activității DNA. Este de așteptat ca acestea să continue și în anii următori pentru că România are drept obiectiv creșterea ponderii veniturilor bugetare din PIB la 30,5% până în 2016, cifră convenită cu Comisia Europeană. Anul trecut veniturile bugetare reprezentau doar 27,2% din PIB.

Acțiunile DNA și ANAF au adus ccontracte noi și firmelor de avocatură de business. De altfel, în ultimii ani activitățile Big 4 și cele ale marilor case de avocatură de business au început să se întrepătrundă. De exemplu, NNDKP, una dintre cele mai mari firme de avocatură, pune mai mult accent de anul trecut pe actvivitatea de taxe pe care și-a adăugat-o în denumire. După un rebranding firma se numește NNDKP Legal&Tax. Evident, mișcarea vine ca un răspuns la strategia Big 4 de a oferi pe lângă serviciile tradiționale și servici juridice, prin societăți afiliate.

În aceeși logică, unii avocați spun că tot mai mulți antreprenori români le solicită verificarea corectitudinii afacerilor ca o măsură preventivă pentru investigațiile DNA.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone