Alba Iulia va fi primul „Smart City” din România

Alba Iulia va fi primul „oraș inteligent” din România FOTO: Mediafax
Consiliul Local Alba Iulia a aprobat un parteneriat de colaborare cu Ministerul Comunicaţiilor prin care municipiul va fi primul „Smart City” din România. Orașul va găzdui proiecte pilot, prin care vor fi testate noi tehnologii, dar şi cea mai mare conferinţă de tehnologie din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Marius Bostan, fostul ministru al Comunicaţiilor, cel care a și iniţiat proiectul, a declarat, pentru News.ro, că proiectul „Alba Iulia Smart City 2018” este de o importanţă majoră pentru orașul transilvănean şi pentru România.

„Acest proiect este de o importanţă mare pentru Alba Iulia şi România. (…) Construim un oraş orientat spre viitor, astfel încât acest model să poată fi uşor de înţeles de toate oraşele din România”, a spus Bostan.

Fostul ministru a explicat că proiectul va însemna crearea modelului de „oraş inteligent”, în beneficiul cetăţenilor, al administraţiei locale, dar şi al mediului de afaceri, pentru că va presupune tehnologii inovative aplicate în diferite domenii.

„Proiectul va presupune cooperarea companiilor, pentru a arăta cele mai bune tehnologii în mod efectiv, practic şi aplicat, într-un oraş de dimensiune medie, un oraş fanion al României şi va fi un exemplu pentru ceilalţi”, a mai spus Bostan.

Alba Iulia va fi primul oraş ”Smart City” din România, municipiul urmând să găzduiască proiecte precum cel pentru tehnologia de telecomunicaţii 5G, și, în 2018, cea mai mare conferinţă de tehnologie din Europa Centrală şi de Sud-Est.