Afacerile din comerţ au crescut cu peste 16% în primele şapte luni din acest an, dar au stagnat în iulie

Afacerile din comerţ au stagnat în iulie comparati cu luna precedentă, pe fondul scăderii înregistrare de vânzarea produselor alimentare FOTO Adevărul
Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul - principalul indicator pentru consumul populaţiei - a crescut în primele şapte luni din acest an comparativ cu perioada similară din 2015 cu 16,9% ca serie brută şi cu 16,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Avansul comerţului cu amânuntul din primele şapte luni a fost determinat, în principal, de creşterea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun – 21,4% serie ajustată şi a celor de produse nealimentare – 15,2%. Comerţul de carburanţi a crescut cu 11,1% în primele şapte luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

Cifra de afaceri din comerţ a stagnat în iulie, ca serie ajustată, comparativ cu luna precedentă, şi a crescut cu 13,8% faţă de aceeaşi lună din 2015. Stagnarea vânzărilor din comerţ a fost determinată de creşteri firave ale vânzărilor de produse nealimentare şi carburanţi şi de scăderea cu 0,2% a vânzărilor de produse alimentare, în urma eliminării efectului privind reducerea TVA la alimente.

„Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iulie 2016, comparativ cu luna precedentă a rămas la acelaşi nivel. Creşteri au înregistrat: comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,5%) şi vânzările de produse nealimentare (+0,7%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,2%“, se arată în comunicatul INS.