Afaceri cu gălbenele. O soluție pentru culturi pe spații mici

Culturile de gălbenele nu sunt pretențioase și sunt ușor de întreținut FOTO: AP
Cultura de gălbenele este afacerea care se începe cu bani puțini, nu ocupă o suprafață foarte mare și poate aduce profit într-un timp destul de scurt.

Micii fermieri care au început o astfel de afacere spun că gălbenelele pot fi valorificate în mai multe forme: flori ligulate (impropriu numite petale), inflorescențe sau herba (toată planta). Pentru fiecare astfel de produs se poate vinde forma proaspătă sau uscată, scrie Agrointeligența.

Galbenelele, poartă și denumirea de  „florile de aur ale sănătății”. Ele sunt  folosite în medicina, în special în  tratarea inflamațiilor din corp. Ceaiul de gălbenele este recomandat și în prevenirea și trataraea altor afecțiuni, dar este consumat și din datorită aromei sale.

Gălbenelele se valorifică ușor, pentru că un kilogram de produs uscat costă în în jur de 15-16 lei, iar la export prețul poate ajunge și la 10 euro. Gălbenelele pot fi vândute și în starea lor naturală, neuscate. Fermierii spun că cea mai bună piață de desfacere pentru acest produs este Germania.

Fermierii spun că în perioada optimă de rod, pot fi recoltate circa 100 de kilograme de gălbenele, de pe o suprafață de 1.500 de metri pătrați. La uscare rămân în jur de 30 de kilograme. Tot fermierii spun că recoltarea trebuie făcută de trei ori pe săptămână pentru că planta înflorește în etape.

Afaceri cu gălbenele – Culturi usor de întreținut

Cultivarea plantelor medicilnale atrage în ultimul timp tot mai des atenția fermierilor. Fie că sunt cultivate în spatele casei sau pe suprafețe mari aceste culturi necesită îngrijiri mici și investiții minime care garantează un profit de patru ori mai mare, arată Agrointeligența.

În cazul culturii de gălbenele, florile se culeg timp de 3 luni pe an și nu sunt deloc pretențioase. Gălbenelele au mare căutare în țară, atât în producția de ceaiuri, cât și de cosmetice, dar cerere mare vine și din străinătate – principala piață de desfacere a cultivatorilor fiind în Germania.

Afaceri cu gălbenele – Semănatul se face în luna martie

Gălbenelele se seamănă primavara devreme, în luna martie, la o distanţă de 50 de centimetri între rânduri, iar adâncimea este de 2-3 centimetri. Se dezvoltă bine pe toate tipurile de sol, chiar și pe cele mlăștinoase, dar producția de inflorescențe este mai mare pe solurile mai fertile, afânate, cu umiditatea suficientă, care se încălzesc ușor. Pentru semănat se folosesc 6-8 kilograme de seminţe la hectar.

Micii fermieri preferă să achiziționeze semințele pentru gălbenele din Germania. Prețul este estimat la 600 de lei pentru un kilogram. După primul an fermierul nu mai are nevoie de semințe pentru că le poate produce singur și poate chiar să le vândă.

Pe suprafețe mici, semănatul gălbenelelor se face manual, cu sapa, în cuiburi, la distanţă de 50 de centimetri între rânduri şi la 20 de centimetri între cuiburi pe rând, cu 2-3 seminţe la cuib.

Gălbenelele răsar după 6-12 zile de la semănat. După 20-25 zile de la răsărire apar butoni florali iar după 38-50 zile începe înfloritul, mai notează Agrointeligența.

Îndepărtarea sistematică a inflorescențelor conditionează abundența înfloritului, care ia sfârșit odată cu perioada de vegetație. Imediat după ce plantele au răsărit, se execută prima prașilă între rânduri, spărgându-se crusta şi distrugându-se buruienile.

Prașilele mecanice între rânduri şi manuale pe rând se execută de câte ori este necesar în cursul perioadei de vegetaţie, mai ales după două-trei recoltări.

Afaceri cu gălbenele – O plantă fără pretenții

Gălbenelele nu sunt pretențioase la temperatură. Semințele germinează foarte bine la 20-30 grade Celsius, dar pot germina și la temperaturi mai scăzute. Plantele sunt rezistente la înghețuri trecătoare de -2 C, -4 grade Celsius.

Nici lipsa apei nu este o problemă pentru gălbenele, dar trebuie avut în vedere că în anii cu precipitații reduse și pe soluri cu textura ușoară slab aprovizionată cu apă, fermierul trebuie să ia măsuri pentru irigare.

Fertilizarea se face cu azot și potasiu în combinație S-a constatat că gălbenelele reacționează pozitiv la aplicarea îngrășămintelor. Aplicate separat în cadrul agrofonfului îngrășămintele cu azot și potasiu nu au asigurat sporuri semnificative de producție. În schimb, administrarea în combinație a 45 kg azot/ha și 45 kg potasiu/ha a contribuit la obținerea unui spor de 3 – 4 g/ha inflorescențe uscate, mai arată Agrointeligența.

Îngrășămintele cu fosfor în doze progresive de la 0 la 80 kg P2O5 au avut o influență pozitivă asupra producției. Sporul cel mai mare, de 5 – 6 g/ha s-a obținut la doza maximă de 80 kg P2O5/ha pe agrofondul N45K45. Se recomandă ca administrarea îngrășămintelor minerale să se facă în următoarele doze: P2O5 60-80 kg/ha, N 45 kg/ha și K2O 45 kg/ha.

Îngrășămintele cu fosfor și potasiu se aplică toamna, sub arătură iar cele cu azot, primăvara devreme. Administrarea gunoiului de grajd în cantitate de 30-40 t/ha sporește considerabil producția de inflorescențe.