VIDEO Adevărul Live Financiar: Se apropie o nouă recesiune? Cum se văd crizele globale prin ochii marilor transportatori

Cătălin Putineanu, managing partner al casei de expediții IB Cargo, explică în cadrul Adevărul Live Financiar cum se văd primele semne ale crizei din perspectiva transportatorilor.

Griparea economiei chineze dă de la începutul anului bătăi de cap tot mai mari întregii economii globale. Miliardarul american George Soros a fost una dintre primele voci autorizate care a avertizat asupra iminenței unei noi recesiuni.

Baltic Dry Index (BDI), indicele care măsoară intensitatea transportului de mărfuri pe mare a fost dintoteauna un seismograf perfect pentru prognozarea crizelor globale. BDI a scăzut în noiembrie 2015 la sub 500 de puncte, cel mai scăzut nivel din istorie. De atunci acesta înregistrează noi minime record.

Din ce în ce mai mulți analiști se tem că această scădere anunță o nouă recesiune de talia celei înregistrate în 2008. Miliardarul George Soros a afirmat la începutulul anului că economia mondială riscă să intre din nou în criză, iar investitorii trebuie să fie foarte prudenți.

China încearcă să găsească un nou model de creștere iar deprecierea monedei națioanle, yuanul, transferă problemele către restul lumii, a declarat Soros, citat de Bloomberg. Întoarcerea dobânzilor în teritoriul pozitiv reprezintă o provocare pentru economiile dezvoltate. Volatilitatea piețelor financiare, de capital și de mărfuri sunt asemănătoare cu evoluțiile din 2008, anul declanșării crizei financiare.

Începutul de an a fost caracterizat de turbulențe maxime pe toate piețele mondiale, în China tranzacțiile fiind suspendate de două ori în această săptămână din cauza atingerii limitei de scădere de 7% pe parcursul unei ședințe de tranzacționare. Economia chineză îngrijorează în cea mai mare măsură, pe măsură ce accentul de pe investiții, producție industrială și exporturi se mută spre consum intern și servicii.