PROIECT DE ȚARĂ: Cum poate deveni industria IT cloșca cu puii de aur pentru economia României?

Florin Talpeș, șeful Bitdefender, deține, alături de soție, o avere de peste 100 de milioane de euro FOTO Mediafax
Legenda spune că românii sunt buni la IT. Realitatea o confirmă: aproape că nu există companie tehnologică importantă în Statele Unite care să nu aibă și un inginer român într-o funcție de conducere, iar pe plan intern, IT&C-ul contribuie cu 6% la PIB-ul național. Poate să joace acest sector un rol decisiv în viitorul României? - iată o primă întrebare pentru Florin Talpeș, șeful Bitdefender, invitatul Adevărul Live Financiar de la ora 12.00.

Florin Talpeș este unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori, o spune un studiu făcut cu câțiva ani în urmă. Iar Bitdefender, producătorul de software antivirus, pe care Florin Talpeș îl controlează alături de soția sa, Măriuca Talpeș, este unul dintre cele mai cunoscute branduri românești din lume, cu peste 500 de milioane de utilizatori la nivel global.

Totodată, Talpeș este unul dintre cei mai bogați români – deține o avere de peste 100 de milioane de euro, alături de soția sa, conform Capital. În 2014, doar afacerile înregistrate în România ale Bidefender s-au ridicat la aproape 60 de milioane de euro. Statele Unite ale Americii sunt principala piață a producătorului de soft antivirus.

O bună parte din notorietatea lui Florin Talpeş se datorează prezenţei sale în emisiunea ”Arena Leilor” care a fost difuzată de TVR.   În 2007, familia Talpeş a vândut un pachet minoritar de acţiuni din Bitdefender către un grup de şapte investitori români şi americani, consorţiu condus de Horia Manda, unul dintre veteranii fondurilor de investiţii din România.

Talpeș a fost și șeful asociației patronale a producătorilor români de software, un sector în care lucrează peste 140.000 de români dacă e să punem la socoteală și telecomul. În 2014, IT&C-ul a contribuit cu 6% la formarea PIB și cu 0,4% la creșterea economică de 2,8%.