VIDEO Adevărul Live Financiar: Cum s-a comportat piața imobiliară în 2015 și ce ne așteaptă anul viitor

2015 a fost un an mai bun pentru piața locuințelor, atât pentru vânzători care au mai urcat puțin prețurile, cât și pentru cumpărători care au beneficiat de programe de creditare mai avantajoase.

Dacă ar fi să caracterizăm anul acesta din perspectiva pieței imobiliare putem spune că a fost unul bun. Orice comparație cu perioada boom-ului este inutilă, pentru că valorile sunt mult sub cele de acum șapte ani, chiar și cu 30%.

Un lucru este cert. Locuințele au început să se vândă, iar dezvoltatorii au început din nou să construiască. Oricum tot acest avânt din ultimul an a avut parte de un context favorabil. În primul rând programul prima casă a generat undeva la 10% din piață pe un segment de preț de până în 60.000 de euro.

Acest lucru a făcut ca mai multe apartamente care erau pe stoc să înceapă să se vândă. În al doilea rând, creditele în lei au fost mai avantajoase ca cele în valută și cererea a crescut.

În altă ordine de idei dezvoltatorii cât și proprietarii de apartamente au început să scape de locuințele pe care le aveau pe stoc și au prins curaj pentru proiecte noi. Într-un cuvânt, sectorul rezidențial a devenit mai flexibil.

La o primă vedere se observă apetitul pentru zonele centrale și semicentrale, unde infrastructura a fost îmbunătățită sau sunt demarate proiecte edilitare de mare amploare.

Dinamica pieței ne arată că, la începutul acestui an, fondurile de investiții erau interesate de achiziții în zona centrală, în terenuri de peste 1.000 de metri pătrați. În funcție de suprafață, prețurile terenurilor au oscilat între 1.200 și 3.000 de euro.

Mai mult au apărut noi zone de interes, atât în zona semicentrală unde a fost finalizat pasajul Basarab, dar și în zona de sud, spre Metalurgiei, unde exista deja o infrastructură acceptabilă și multe terenuri cu potențial pentru sectorul rezidențial.

Adevărul Live Financiar propune o analiză a acestor „mișcări” de pe piața imobiliară. La ora 12.00 vom analiza piața din 2015 și vom face previziuni pentru anul viitor cu Matei Maloș, managing partner la agenția de consultanță imobiliară HomeFinders.