VIDEO Adevărul Live Financiar: PROIECT DE ȚARĂ (IV) – Când se vor reîndrăgosti investitorii străini de România?

Steven van Groingen este șeful Raiffeisen Bank și membru al boardului Consiliului Investitorilor Străini FOTO: Adevărul Financiar
În perioada de criză, adevărații investitori străini au fost românii care muncesc în afara granițelor României. Sumele remise de diaspora au fost de două ori mai mari decât investițiile străine directe ale companiilor străine prezente în România.

Invitatul Adevărul Live Financiar de la ora 15.30, Steven van Groningen, șeful Raiffeisen Bank, va explica motivele pentru care investițiile străine întârzie șă-și revină.

Concret, între 2009 și 2014, ”căpșunarii” au adus în România aproape 29 de mliarde de euro, în vreme ce investițiile străine directe (ISD) s-au ridicat la doar 14,7 miliarde de euro.

După o prăbușire dramatică între 2009 și 2011, ISD au dat totuși semne timide de revenire în ultimii patru ani. Anul trecut, investitorii străini au adus trei miliarde de euro în România cu 25% mai mult decât în 2014, însă cu 70% mai puțin decât în 2008, anul de vârf.

Lipsa predictibilității legislative, nivelul încă ridicat al birocrației și corupția sunt principalele motive pentru care aceștia stau încă departe de România.

Steven van Groningen participă la PROIECT DE ȚARĂ în dublă calitate: managerul este exponent atât al sistemului financiar – Raffiesen fiind una dintre cele mai mari bănci din România -, cât și al comunității investitorilor străini. Până în 2013, el a fost președintele Foreign Investors Council, iar acum este membru în board-ul de directori al acestei organizații.

Până acum la PROIECT DE ȚARĂ au participat reprezentanți ai unor domenii cu contribuție importantă la PIB, precum agricultura, tehnologia și producția. Invitații de săptămânile trecute au fost Radu Timiș (Cris-Tim), Florin Talpeș (Bitdefedner) și Doina Cepalis (Te-Rox).