VIDEO Adevărul Live Financiar: Soarta Republicii Moldova, pe muchie de cuțit

Criza politico-financiară din Republica Moldova a atins punctul culminant: după încercarea eșuată a președintelui Nicolae Timofti de a forma un guvern pro-occidental, sub conducerea lui Ion Sturza, șeful statului moldovean a refuzat de două ori să-l desemneze premier pe controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc.

Dacă și această nouă încercare de a forma un guvern va eșua, în Moldova vor fi alegeri anticipate. Ion Sturza, invitatul emsiunii de azi, dezvăluie, din interior, cauzele și șansele de rezolvare a crizei de peste Prut.

Ion Sturza a fost, pentru scurt timp, premier al Republicii Moldova, în 1999, guvernul său fiind considerat unul dintre cele mai democratice din istoria ultimilor 26 de ani. Sturza s-a desprins, încetul cu încetul, de politica molodovenească, dedicându-se afacerilor.

Sturza este creditat drept artizanul vânzării grupului Rompetrol către grupul kazah KazMunayGaz, în 2007, una dintre cele mai mari tranzacții din istoria capitalismului românesc. Totodată, Sturza a fost unul dintre apropiații lui Dinu Patriciu, acționarul majoritar al Rompetrol, înaintea vânzării către kazahi.

De aproximativ șase ani, s-a mutat la București, concentrânu-se pe investițiile personale, operate prin fondul de investiții Fribourg Capital. Cele mai importante dețineri ale fondului sunt magazinul online elefant.ro, compania de optimizare a motoarelor de căutare SEO Monitor, precum și parcul tehnologic Liberty Technology Park din Cluj-Napoca.

Faptul că Sturza a acceptat, la sfârșitul anului trecut, propunerea lui Nicolae Timofti de a forma un guvern în Moldova a venit ca o surpriză. Sturza a alcătuit un guvern preponderent tehnocrat, însă parlamentul de la Chișinău nu a îndeplinit cvorumul necesar pentru votarea executivului.