VIDEO Adevărul Live Financiar – PROIECT DE ȚARĂ: pariul pe agricultură

Seria emisiunilor PROIECT DE ȚARĂ începe cu Radu Timiș, proprietarul Cris-Tim, una dintre cele mai mari companii românești din industria alimentară și agricultură.

Adevărul Financiar începe de azi campania PROIECT DE ȚARĂ prin care își propune să identifice un plan de dezvoltare a României pe termen lung. Timp de patru săptămâni vom invita în cadrul Adevărul Live Financiar lideri din business din domenii cheie – agricultură, tehnologie, industrie sau energie.

Agricultura a fost din toteauna privită drept una dintre prioritățile naționale, însă au existat prea puține demersuri concrete pentru dezvoltarea sa. Acest sector contribuie cu 4% la formarea PIB, însă doar cu 0,1% la creșterea acestuia. În agricultură lucrează peste 100.000 de persoane, dacă ne raportăm la cei 4,5 milioane de angajați din economie. În termeni de populație ocupată, în acest domeniu lucrează 1,3 milioane de persoane.

Radu Timiș, invitatul emisiunii de azi, a pus bazele Cris-Tim alături de soția sa, Cristina, în urmă cu peste două decenii, când deschidea primul magazin (chioșc) și prima fabrică de procesare a cărnii. De atunci compania a devenit unul dintre principalii producători de pe piața cărnii, cu venituri de peste 80 de milioane de euro pe an.

În ultimii ani, Timiș a cedat de două ori conducerea Cris-Tim către un manager din sectorul privat și un specialist venit din adminsitrația de stat. Tot de atâtea ori – ultima dată, acum doi ani – Timiș a revenit la frâiele companiei.

Pe lângă producția și retailul de produse alimentare, Timiș a investit și într-o fermă de creșterea animalelor și de producție a furajelor, precum și în agriultură.