Adevărul Financiar: 10 știri pe care nu trebuie să le ratați înainte de weekend

Banca Centrală a Chinei a introdus un nou sistem pentru stabilirea cursului yuanului FOTO: AP
Adevărul Financiar x 10! Sinteză retrospectivă a celor mai importante știri economice și de business ale săptămânii.
Share on Facebook17Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Efectul deciziei Băncii Populare a Chinei de a „dezlega” moneda națională, yuanul sau renminbi, care a pierdut 4,6% din valoare în fața dolarului în doar patru zile, va fi puternic resimțit în economia mondială, tot mai mulți economiști vorbind despre escaladarea „Războiului Valutar Global”. Este un factor de instabilitate care pune în pericol revenirea economiei mondiale de după ultima criză finaciară.

Un al doilea eveniment marcant a fost aprobarea în Parlamentul grec a planului troicii, indispensabil pentru primirea ajutorului financiar de urgență. Astfel, regiunea cu care ne învecinăm este ocolită de noi crize economice.

Pe plan intern, anunțul ANAF care a demarat anchetele pentru mai bine 300 de potențiali evazioniști poate fi interpretat în cheia propagandei. În orice caz, până la identificarea primului manelist sau politician care nu-și poate justifica averea va mai dura mult timp, ostilitățile urmând a se muta în tribunal.

1. China depreciază yuanul și dezlănțuie Războiul Valutelor. Iată și primii răniți

China a luat prin surprindere piețele financiare internaționale pe 10 august, când a lăsat ca renminbi să se deprecieze cu 2% în raport cu dolarul SUA, pentru ca în ziua următoare să mai piardă 2%. Pasul de depreciere este cea mai mare fluctuație zilnică a cursului înregistrată în ultimii zece ani.

2. Înapoi la “Cooperativă” – Profi reînvie magazinul universal sătesc și-l redenumește LOCO

După aproape 20 de ani de extindere în zona urbană, comerțul modern începe să se agațe și de mediul rural prin magazine adaptate profilului agricol. De aproape o săptămână, Profi a deschis 11 magazine în mediul rural și a marcat intrarea pe piață a unui nou concept prin brandul LOCO.

3. Profitul OMV Petrom a scăzut cu 25% în primul semestru. Iată cauzele

Profitul net al OMV Petrom a scăzut în primul semestru cu 25%, la 1,04 miliarde de lei, în contextul declinului vânzărilor cu 18%, la 8,81 miliarde de lei, efect al prețurilor mai mici la pompă. În primele şase luni ale anului trecut, OMV Petrom a raportat un profit net atribuibil acţionarilor de 1,39 miliarde de lei, la vânzări de 10,72 miliarde de lei.

4. Voucherele de vacanță – cine și cui le emite, unde și cum se folosesc

Publicarea în Monitorul Oficial a normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță i-a făcut pe operatorii din turism să se gândească deja la profituri mai mari. La rândul lor, și turiștii au de câștigat. Intrarea în vigoare a actului normativ care reglementează utilizarea voucherelor de vacanță ar putea aduce o creștere de până la 400 de milioane de euro în încasările operatorilor din turism.

5. Topul evazioniștilor pe persoană fizică, ediția județeană – Bucureștiul și Ilfovul sunt în fruntea clasamentului

ANAF realizează cele mai multe verificări ale averilor deţinute de persoanele fizice identificate cu risc fiscal în Ilfov (34) și Bucureşti (31), urmate de judeţele Suceava (14), Buzău (10) şi Tulcea (10). În prima fază a programului sunt vizate 313 persoane.

6. Inflația a coborât la -1,7%. E cazul să ne pregătim de deflație?

Preţurile de consum s-au redus în iulie cu 0,2% faţă de iunie, iar rata anuală a inflaţiei a coborât la -1,7%, de la -1,6%. Preţurile alimentelor s-au redus cu 7% comparativ cu iulie 2014, însă la produsele nealimentare şi servicii s-au înregistrat creşteri de 1,3%, respectiv 2,2%.

7. 109 ani de Mamaia – O istorie a fițelor, de la cabine de lemn la magnetul de valută de pe vremea lui Ceaușescu și fabrica de bani a prezentului

Mamaia împlinește pe 22 august venerabila vârstă de 109 ani și rămâne Cloșca cu puii de aur a litoralului românesc, cu cea mai dinamică dezvoltare din ultimii 15 ani. Cu toate că turismul pe litoralul românesc este limitat de sezonul scurt, cu un vârf de aproximativ 60 de zile în lunile iulie și august, stațiunea Mamaia continuă să atragă cele mai mari sume de bani.

8. Tranzacție în ape minerale: polonezii de la Maspex preiau Rio Bucovina

Grupul polonez Maspex a semnat un contract condiţional pentru preluarea Rio Bucovina, una dintre cele mai mari companii de pe piaţa apelor îmbuteliate, cu facilităţi de producţie la Vatra Dornei, Timişoara şi Giurgiu. Preluarea Rio Bucovina este condiţionată de obţinerea aprobării Consiliului Concurenţei, precum şi de efectuarea cu succes a acţiunii de due diligence.

9. Alphabetul de la G la Z: cum a ajuns Google să stăpânească Internetul

Cum restructurarea Google și transferarea tuturor companiilor sale aripa Alphabet e de pe acum oficială, o privire retrospectivă asupra celor 17 ani în care Larry Page și Sergey Brin au construit un tech-imperiu e necesară și binevenită.

10. Trei directori, și toți trei: demiteri la vârful RATB

Directorul general al Regiei Autonome de Transport Bucureşti , Vincenţiu Daniel Antonescu, a fost demis de Consiliul de Administraţie, pentru management defectuos, decizii similare, dar fără a fi precizat motivul, fiind luate şi pentru directorul comercial şi cel tehnic.

 

Share on Facebook17Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone