Adevărul Financiar: 10 știri pe care nu trebuie să le ratați înainte de weekend

Mariana Gheorghe face parte de la începutul săptămânii din Consiliul de Supraveghere al ING Group FOTO: Mediafax
Adevărul Financiar x 10! Sinteză retrospectivă a celor mai importante știri economice și de business ale săptămânii.

Săptămâna a fost marcată de dezbateri legislative privind adoptarea noului Cod Silvic și impozitarea bacșișului. Pe de altă parte, Mariana Gheorghe, directorul general al companiei petroliere OMV Petrom și cea mai puternică femeie din businessul românesc, a dobândit o poziție de top și în domeniul bancar.

1. Ponta, la bani mărunți: 7 motive pentru care legea impozitării bacșișului a fost un demers ratat din start

Decizia de anulare a impozitării bacșișurilor a fost luată chiar mai repede decât se anticipa. Ponta a fost obligat să recunoască faptul că Ordonanța de urgență a fost făcută pe colțul mesei, de neprofesioniști plătiți din banul public.

2. 10.000 de euro pentru antreprenorii debutanți – iată cine și cum poate accesa aceşti bani

Statul român oferă 10.000 de euro, sub formă de ajutor financiar nerambursabil, pentru stimularea înființării și dezvoltării microintreprinderilor de către antreprenori debutanți. Programul este destinat persoanelor care nu au mai fost beneficiare în trecut ale acestor finanţări.

3. De la Petrom (și) la ING: Mariana Gheorghe, în Consiliul de Supraveghere al grupului bancar

OMV Petrom a anunţat că directorul general al companiei, Mariana Gheorghe, face parte de la începutul săptămânii din Consiliul de Supraveghere al ING Group. Numirea ca membru a fost adoptată în cadrul Adunării Generale anuale a ING Group, din data de 11 mai, după obţinerea tuturor aprobărilor corporative şi de reglementare, inclusiv a aprobării Băncii Centrale Europene.

4. Renunță Grecia la euro? Zvonul introducerii noilor drahme provoacă speculații bursiere

Rămânerea sau excluderea Greciei din zona euro este o decizie eminamente politică. Deși se fac pregătiri pentru trecerea la noua drahmă, poziția importantă geostrategică ar putea aduce Greciei mult râvnitul sprijin pentru a rămâne în zona euro.

5. PIB-ul românesc – recalculat, revizuit și în creștere

PIB-ul României a crescut în intervalul ianuarie -martie 2015 cu 1,6% comparativ cu trimestrul anterior, și cu 4,2% față de aceeași perioadă a lui 2014. Pe seria brută, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2014, Produsul intern brut în trimestrul I 2015 a înregistrat o creştere cu 4,3%.

6. Dosarul Referendumul: Liviu Dragnea a demisionat din funcţiile de ministru şi de preşedinte executiv al PSD

Liviu Dragnea a anunţat că a demisionat din postul de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar luni, în şedinţa Biroului Permanent al PSD, îşi va depune mandatul de preşedinte executiv al partidului, ca urmare a deciziei instanţei de a-l condamna în dosarul “Referendumul”. El a precizat că se consideră în continuare nevinovat, dar că a luat act de decizia instanţei, neştiind însă care va fi motivarea deciziei.

7. Deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins reexaminarea Codului silvic

Deputaţii din comisiile juridică, de agricultură şi mediu au respins, marţi, cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic, fiind înregistrate 35 de voturi “împotriva” cererii şi 21 “pentru”.

8. Premieră în piața mondială a petrolului: China a devenit cel mai mare importator

China a devenit în aprilie cel mai mare importator de petrol la nivel mondial, devansând pentru prima oară Statele Unite, iar achiziţiile se vor menţine la un nivel ridicat în pofida ritmului mai lent de creştere al economiei chineze.

9. Atac mobil la Google: Verizon Communications cumpără AOL

Operatorul american de telecomunicaţii Verizon Communications a convenit preluarea AOL, într-o tranzacţie evaluată la 4,4 miliarde de dolari prin care va obţine acces la tehnologie de publicitate automată care va genera venituri mai mari din serviciile video pentru dispozitive mobile.

10. Încălzire globală accelerată – concentraţia de CO2 din atmosfera terestră a depăşit un prag istoric

Concentraţia de CO2 din atmosfera terestră a depăşit, pentru prima dată în epoca postindustrială, în martie 2015, valoarea medie lunară de 400 părţi per milion (ppm), confirmând previziunile specialiştilor în privinţa dereglării climei şi a ameninţărilor la adresa biodiversităţii.