Adevărul despre România: contribuabilul statistic nu mai crede în taxe și impozite

Majoritatea românilor nu consideră că sacrificiul de a suporta o povară fiscală ridicată s-ar justifica FOTO: Guliver/ Getty Images
Peste 80% dintre români nu sunt de acord cu creşterea impozitelor, şi doar 1 din 10 ar fi de acord dacă ar avea garanţia că banii merg în sănătate, educaţie şi infrastructură.

La întrebarea „Sunteţi de acord cu creşterea taxelor şi impozitelor?“, 82,5% din populaţie a răspuns negativ, arată sondajul „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP la comanda ziarului „Adevărul“.

Mai exact, răspunsul a fost că „nu sunt de acord sub nicio formă, indiferent de destinaţia banilor“.

O astfel de reacţie era de aşteptat, având în vedere pe de-o parte presiunea fiscală sub care trăiesc românii şi, de cealaltă parte, modul defectuos în care sunt cheltuiţi banii proveniţi, la bugetul de stat, din taxe şi impozite.

Interesant este şi al doilea tip de răspuns la aceeaşi întrebare: „Sunt de acord, dacă am garanţia că banii merg în sănătate, educaţie şi infrastructură“ (13,2% din totalul populaţiei, potrivit INSCOP).

Procentul de nonrăspunsuri la această întrebare a fost de 4,4%.

„Faptul că puţin peste 10% din români ar fi de acord cu creşterea taxelor şi a impozitelor, dacă sumele obţinute ar fi direcţionate către infrastructură, educaţie sau sănătate nu înseamnă că majoritatea românilor consideră suficiente fondurile alocate acestor domenii.

Multitudinea de exemple apărute de-a lungul timpului privind nereguli în cheltuirea banilor publici direcţionaţi către infrastructură, educaţie sau sănătate generează un nivel ridicat de scepticism cu privire la capacitatea autorităţilor de a cheltui eficient banii colectaţi suplimentar din majorarea taxelor şi a impozitelor.

Ca urmare, majoritatea românilor nu consideră că sacrificiul de a suporta o povară fiscală ridicată s-ar justifica, în contextul în care nu au încredere că banii obţinuţi de către stat vor fi cheltuiţi eficient“, arată autorii sondajului.

Nivelul de trai, la fel ca în 2014

Deşi în ultimii ani România a raportat creştere economică şi cu toate că au fost luate o serie de măsuri menite să contribuie la creşterea nivelului de trai, majoritatea populaţiei nu resimte o îmbunătăţire semnificativă din acest punct de vedere.

Astfel, 50,3% din cei chestionaţi de INSCOP consideră că în România se trăieşte astăzi la fel precum în urmă cu un an. 29% afirmă că trăiesc mai rău ca în urmă cu un an, în timp ce doar 19% consideră că trăiesc mai bine decât în urmă cu an.

Citiți mai multe despre sondajul INSCOP pe „Adevărul”