Acțiunile unei bănci grecești, prezente în România, se prăbușesc pe bursă după victoria Syriza

Imagini de la protestele violente din primii ani ai crizei când guvernul de la Atena a fost obligat să ceară ajutor Europei FOTO: Getty Images
Piraeus Bank a pierdut aproape 50% din valoarea sa de piață, în primele trei zile ale mandatului de premier ale lui Alexis Tsipras, câștigătorul alegerilor din Grecia.

Într-o singură zi (astăzi, 28 ianuarie), titlurile Piraeus s-au devalorizat cu 30% – nivelul limită de la care acțiunile unei companii sunt retrase de la tranzacționare, pe piața de capital de la Atena. Întreaga bursă a închis ziua cu o scădere de 9,4%, iar cele mai multe bănci au pierdut 25% din capitalizare.

  1. Piraeus este prezentă și în România, având la sfârșitul lui 2013 o cotă de piață de 2,5% din cele 12,5 procente deținute în acel moment de toate băncile cu capital grecesc active pe piața de aici. Piraeus este și una dintre băncile cu cea mai mare expunere pe clienții cu credite în CHF – 20% dintr-un total de 75.000 de clienți.
  2. Mandatul lui Tsipras a început cu trei măsuri care contrazic promisiunile Greciei în fața creditorilor europeni. Potrivit planului de salvare agreat, Grecia trebuia să continue privatizarea marilor companii de stat, să mențină salariul minim la actuala sa valoare (680 de euro) și să reducă, în continuare, numărul de angajați din sistemul public. În doar trei zile, Tspiras a crescut salariul minim cu 10%, la 750 de euro, a stopat privatizarea celui mai mare port (Pireu) și a oprit procesul de restructurare a aparatului bugetar.
  3. Pericolul cel mare care pândește toate marile bănci grecești este ca înșiși grecii să-și piardă încerderea și să-și mute fondurile în străinătate. Doar săptămâna trecută, spune un bancher de la JP Morgan, citat de Financial Times, 350 de milioane de euro au fost transferate din Grecia către Luxemburg. O retragere similiară s-a petrecut la mijlocului 2012.
  4. Un alt pericol ține de devalorizarea cu 3,38% a obligațiunilor grecești (împrumuturi de stat) cu scadență în 2017. Băncile locale sunt cele mai mari deținătoare de obligațiuni de stat – titluri care riscă să devină cu timpul active toxice pentru acestea.
  5. Piraeus Bank este una dintre cele trei instituții de credit grecești, alături de Eurobank și National Bank of Greece, care nu au trecut testele de stres ale Băncii Central Europene (BCE) din 2014.

În mare parte, băncile grecești au fost ținute în viață până acum printr-o linie de credit de 56 de miliarde de euro deschisă de BCE. În ultimii doi ani, aceste bănci au împrumutat 119 miliarde de euro.