Europarlamentarul Siegrified Mureșan: România a pierdut 200.000 de locuri de muncă

Investitiile realizate din fonduri europene nerambursabile au creat 304.000 de locuri de munca FOTO: Guliver/Getty Images
Rata scăzută a absorbției fondurilor europene alocate României pentru 2007 – 2013 (doar 59% la finele anului 2015) a condus la pierderea a 200.000 de potențiale locuri de muncă, comparativ cu situația în care ar fi fost absorbite în proporție de 100%, consideră eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Deputatul european, care deține și funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, spune că principalul angajator din România sunt fondurile europene. În 2015, numărul de locuri de muncă create în urma investițiilor realizate din fonduri europene a ajuns la 304.000, arată statistica realizată de Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

Europarlamentul român spune, citând datele publicate de MFE, că tot datorită investițiilor realizate din fonduri europene, salariul mediu net al angajaților din România a crescut cu 25,4%, față de situația în care nu ar fi fost absorbite aceste fonduri. Aceasta înseamnă un spor de 430 de lei lunar datorat fondurilor nerambursabile primite de la UE.

În continuare, Mureșan calculează că diferența până la aproape 100% grad de absorbție al acestor fonduri ar fi suplimentat numărul de locuri de muncă din economia națională cu încă 200.000. Din această cauză, România a pierdut șansa să-și sporească numărul de salariați, contrbuabili la bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale, aflate în deficit cronic.

„De aceea, pentru cadrul financiar multianual 2014 – 2020, Guvernul trebuie să aibă în minte următorul calcul simplu: orice procent din fondurile europene neabsorbit în această perioadă înseamnă câteva mii de locuri de muncă necreate în economia României”, încheie deputatul european Siegfried Mureșan.