10 sfaturi pe care un cioban le dă celor care cumpără mielul de Paște din piață

Gavrilă Moraru este un cioban cu experiență, care nu crește doar oi, ci și capre FOTO: Agrointeligența.ro
Mielul este o tradiție pe masa de Paște a celor mai multe familii din România, dar cum să faci cea mai bună alegere din supraoferta existentă în aceste zile pe piață?

Condiția este să știi să alegi ce-i bun, spune Gavrilă Moraru – un cioban cu o turmă de 500 de oi în județul Bistrița Năsăud. După o discuție avută cu fermierul care nu crește doar oi, ci și capre, Agrointeligența vă prezintă câteva sfaturi cu privire modul în care să alegeți carnea de miel pentru masa de Paște:

1.Direct de la stână. Cel mai sigur mod de a avea un miel proaspăt, despre care știți din ce rasă este și cum a fost crescut este să îl luați direct de la crescătorii de ovine, chiar să mergeți la locul unde sunt ținute oile și să vă alegeți mielul pentru masa de Paști.

2.Nu există o rasă anume care să aibă carnea mai bună, totul fiind o chestiune de gust, spun crescătorii de ovine, care precizează că, în piețe, cel mai frecvent se comercializează miei din rasa Țurcană care are o carne mai dulce. În schimb, Țigaia are o carne puțin mai aspră, dar este foarte fragedă.

Citiți și: Idei de afaceri: fermele de iepuri

3.Cumpărați doar mielul cu cap. O parte din indiciile care vă confirmă faptul că mielul este proaspăt tăiat sunt vizibile în zona capului, așa că se recomandă să luați un miel întreg. Dacă, însă cereți capul și primiți un răspuns care vă nemulțumește, nu cumpărați de la acea persoană. Nu mai vorbim și că prezența capului vă asigură că luați un pui de oaie și nu altceva.

4.Analizați ochii animalului sacrificat. Dacă mielul este tăiat de mai mult timp, ochii capătă un aspect…diluat. La mielul proaspăt, ochii sunt sticloși, luminoși.

5.Suprafața cărnii trebuie să fie uscată. În hipermarketuri, spre exemplu, mieii expuși au suprafață umedă, dovadă că au fost congelați și decongelați pentru comercializare, ceea deja pune un semn de întrebare privind data la care au fost sacrificați și perioada cât au zăcut prin camerele frigorifice.

Citiți și celelalte cinci sfaturi pe Agrointeligența.ro.