Pasionat de fotografie? 10 mijloace pentru a-ți transforma hobby-ul în bani

Peter Lik a primit pentru o singură fotografie suma de 6,5 milioane de dolari, aproape prețul plătit de un milionar român pentru un iaht FOTO: Wikipedia.org
OK, avem (cu toții) un aparat foto, dar și un ochi pentru detalii, ceva cunoștințe de editare primară și un început de portofoliu care promite. Ce facem mai departe?

În ultima lună, datorită interacțiunii cu fotografiile și programele de editare foto, necesară job-ului, dar și a dorinței de a-mi cumpăra un aparat foto performant, am învățat o serie de secrete și trucuri din arta fotografică.

Nu sunt profesionist și încă nu am un aparat “deștept”, dar dețin, la fel ca ceilalți membri ai generației social media, câteva zeci de poze în arhiva personală. Retușate, imaginile acestea ar putea fi folosite – și asta cu ușurință – în diferite articole online ale publicațiilor cunoscute.

Așa mi-a venit ideea să caut moduri prin care se pot valorifica pozele în ziua de azi, când tehnologia ne transformă pe tot mai mulți în fotografi și reporteri amatori.

Greu de crezut că aș putea să ating performanța australianului Peter Lik (foto sus), cel care, în 2014, a primit pentru o singură fotografie suma de 6,5 milioane de dolari, aproape de prețul plătit de un milionar român pentru un iaht anul trecut.

După o căutare pe Google, am găsit câteva modalități prin care pot face bani din pasiunea mea, încă stângace, pentru imagini.

Există site-uri care îți promovează fotografiile și te remunerează atunci când cineva cumpără sau descarcă ceva aflat acolo, sub semnătura ta.

poza1.jpg
Andreas Gursky, “Rhein II” (1999). Vândută pentru 4.338.500 de dolari FOTO: Wikipedia.org

 

Site-ul profitxtrem.com oferă informații prețioase cu privire la variantele pe care un om obișnuit le poate avea în vedere atunci când vrea să câștige bani din pozele făcute în vacanță, pe stradă, acasă etc., și despre care crede că au potențial.

1. ShutterStock

Cu ajutorul funcțiilor pe care vi le oferă acest site se pot câștiga bani în trei feluri: prin descărcare, prin sistem de referali și prin promovare. Totul, după ce vă confirmați identitatea, cu pașaportul sau carnetul de conducere.

Astfel, în cazul primei variante, sumele obținute sunt cuprinse între trei cenți și 75 de dolari, pentru fiecare imagine, material video, text, flash sau material audio descărcate de un utilizator.

Prin sistemul de referali, câștigul este de trei cenți, după ce fiecare fotografie este descărcată de pe contul afiliatului vostru.

Prin promovare, procedura e la fel de simplă. După ce vă creați un cont de afiliat și promovați affiliate.shutterstock.com, câștigați 20% din valoarea unui abonament, după ce un utilizator cumpără unul.

2. iStockPhoto

În cazul în care alegeți să folosiți acest site, opțiunile sunt asemănătoare cu ce găsiți pe Shutter, dar câștigul va fi puțin mai mic. Se pot încărca pe platformă fotografii, video-uri, materiale audio și bannere flash.

Imaginile postate de voi vor avea prețuri cuprinse între 1 și 20 de dolari, însă veți beneficia doar de 20% din suma plătită de cumpărător. Dacă oferiți exclusivitate pentru unele poze, procentul crește la 40% pe imagine vândută.

De asemenea, și aici există un program de afiliere, iar banii pot veni din referali. Totul este să fiți acceptați în acest program, după ce este aprobată o imagine pe care o încărcați pe site.

foto2.jpg
Dmitry Medvedev, “Tobolsk Kremlin” (2009). Vândută pentru 1.750.000 de dolari FOTO: Wikipedia.org

 

3. DreamsTime

Și de aici puteți câștiga sume frumoase de bani. Procentul care vă revine de pe urma fiecărei poze vândute variază între 50 și 80 la sută. Sistemul de afiliere este prezent și pe această platformă.

4. BigStockPhoto

De aici puteți câștiga între 30 de cenți și 3 dolari pentru fiecare fotografie vândută și, în cazul în care folosiți sistemul de afiliere, 5 dolari, dacă afiliatul vostru a postat 75 de imagini.

5. Crestock

Prețurile fotografiilor variază, pe acest site, între 5 și 15 dolari, dar comisionul vostru este destul de mic: 20% din suma plătită de cumpărător. Vestea bună e că, după ce ai trecut de pragul de 100 de poze vândute, comisionul ajunge la 30% din prețul plătit. Tot Crestock mai are și un program de afiliere vast, destul de apreciat de utilizatorii afiliați.

6. PhotoStockPlus

Comisioanele mari reprezintă punctul forte al acestui site. Procentul vostru de câștig pentru toate vânzările poate ajunge până la 85%. De asemenea, diferite sume pot proveni din sistemul de afiliere, care vă oferă 10% din câștigul afiliaților și sume cuprinse între 10 și 49 de dolari, reprezentând comisionul per abonament. Câțiva bani vă vin și din alte servicii, mai précis 2% din sumele plătite de cumpărători.

7. 123RoyaltyFree

De aici primiți jumătate din banii plătiți de cumpărători pentru fiecare poză descărcată și 15% din sumele cu care sunt achiziționate abonamentele. Din sistemul de afiliere vă revin 10% din totalul banilor obținuți din vânzările afiliaților.

8. Fotolia

La fel ca de pe 123RoyaltyFree, și de aici veți fi plătiți cu aproape 50% din vânzări. Dacă vă afiliați, vă mai revin 15% din sumele afiliaților aduși de voi. Utilizatorii sunt foarte mulțumiți de seriozitatea și promptitudinea cu care sunt plătiți.

9. ShutterPoint

Aici găsiți comisioane foarte bune, în funcție de categoria în care postați fotografiile. ShutterPoint vă oferă până la 85% din toate vânzările de imagini postate în categoria “Royalty Free License” și până la 70% din banii câștigați de pe urma vânzării pozelor “Standard Royalty Free License”. De aici puteți câștiga 10% din câștigurile afiliaților.

10. SmugMug

Dacă vreți să vă construiți un portofoliu cum scrie la carte, dar totodată să vă și vindeți fotografiile, puteți încerca varianta Pro a SmugMug. Prețurile le fixați singuri și primiți din fiecare vânzare o cotă de 85%. Pe lângă varianta standard a download-ului digital, aveți și posibilitatea de a vă vinde imaginile și în format de print și felicitări.