Doi din trei români de la sate nu au un cont bancar

Raluca Florescu 14-11-2016
Doi din trei români de la sare nu au un cont la bancă
Doar 35% dintre românii care trăiesc în mediul rural au un cont bancar, procent de peste două ori mai mic decât cel din oraşele mici, de 78%, în timp ce 85% dintre locuitorii din oraşele mari au conturi la bănci, potrivit unui studiu al agenției de cercetare de piaţă Brandberry, realizat la comanda platformei online de plăţi electronice Nocash, scrie news.ro.

În oraşele mici şi medii, numărul românilor care au declarat că deţin şi card bancar este cu 9% mai mare decât numărul celor care susţin că au doar cont bancar.

Aceasta înseamnă că aproape 9% dintre locuitorii oraşelor mici şi medii nu cunosc diferenţa dintre un card bancar şi un alt tip de card, media la nivel naţional fiind de 2%.

În plus, un sfert dintre cei care au declarat că nu deţin un cont bancar spun că a avut, dar din diverse motive, a renunţat la el.

„Situaţia abandonului de servicii financiar-bancare este mai pronunţată pentru populaţia din mediul rural. Potrivit rezultatelor obţinute, 80% dintre cei care locuiesc în rural, şi au avut card, nu doresc să-şi mai facă unul nou, spre deosebire de 80% din urban care vrea să-şi deschidă un nou cont de card”, se arată în comunicat.

În 2015, a fost pentru prima oară când numărul de tranzactii de plăţi la comercianţi a depăşit numărul tranzacţiilor de retragere de numerar la ATM-uri.

Această evoluţie a avut loc în condiţiile în care doar unul din cinci posesori de card face plăţi, astfel că 80% dintre cei care au card îl folosesc preponderent pentru a retrage numerar şi a face plăţi cu numerar, în timp ce doar 20% dintre deţinători fac plăţi preponderent cu cardul.

O alta concluzie a studiului este că peste 50% dintre respondenţii de la oraş îşi primesc salariul pe card, faţă de doar 23% dintre cei de la sat.

Cu toate acestea, 95% din populaţie utilizează numerarul des şi foarte des. Tocmai de aceea, în top trei facilităţi dorite de respondenţi în apropierea locuinţei sunt farmacia (36,6%), cabinetul medical (32,2%) şi bancomatul (27,9%), banca find abia pe locul al optulea.

Peste 15 milioane de carduri pe piață

„Astăzi există peste 15 milioane de carduri pe piaţă şi mai mult de una din două tranzacţii pe un card Visa este o plată la comercianţi, ceea ce reflectă progresul plăţilor electronice în România”, a declarat directorul general România, Croaţia, Malta şi Slovenia în cadrul Visa Europe, Cătălin Creţu.
În ultimii 20 de ani, românii au parcurs un drum lung, iar evoluţia este semnificativă, spun specialiştii.